Monettoren, 100 meter hoog (Woningbouwimpuls #6)

Geen cultuurcluster naast het Stadhuis en het station Zaandam maar een 100 meter hoge Monettoren.

Het is een ideetje van de raad voor de ‘locatie Figaro’ zoals het veelbesproken terrein officieel heet. Zaanstad houdt het tot nu toe op een meer bescheiden plan.

Zaanstad heeft van het Rijk € 20,6 miljoen gekregen om de woningbouwplannen te versnellen in het centrum van Zaandam en in de Kogerveldwijk. Zaanstad gaat dat besteden aan het inrichten van de openbare ruimte (parken) en de infrastructuur (parkeren, wegen). De twee gebieden omvatten 25 verschillende bouwprojecten. De Orkaan loopt al die plannen de komende weken langs. Vandaag: Figaro.

Marc Wit: “wat mij betreft mag die honderd meter hoog zijn”

Waar komt het?

De locatie Figaro is de plek waar ooit het Cultuurcluster moest komen. Tegenover het Stadhuis tussen Provincialeweg en spoorbaan.

Zie de kaart onder dit artikel voor de precieze locatie.

Wat komt er?

In het bidbook van Zaanstad:

“dit gebouw wordt opgetrokken naast het NS Station. Het biedt plaats aan ongeveer 70 appartementen. Daarnaast zijn hier voorzieningen gedacht die passen op deze zeer centrale locatie. De plannen voor Figaro worden nog uitgewerkt samen met ontwikkelaars, waarbij vooral het realiseren van voorzieningen een knelpunt blijkt.”

In de gemeenteraad had men wel een ideetje, CDA-raadslid Marc Wit:

“Ook overwegen wij een motie in te dienen om de locatie Figaro, u weet het wel, voor de kijkers thuis, ik wijs nu naar buiten, te bestemmen voor de Monettoren. Een gepaste naam voor het sluitstuk van Inverdan, te openen op 2 juni 2021, honderd jaar nadat Monet hier zijn eerste stapjes zette”

Die motie die uiteindelijk werd ingediend werd aangenomen. Peter van Haasen van de PVV stribbelde nog tegen (“Dat klinkt als cultuur”) maar toen Wit toezegde “woningbouw, misschien wel een poppodium, in ieder geval fietsen” ging Van Haasen akkoord. Wit:

“een hoogwaardig gebouw, hoogwaardig ook letterlijk, wat mij betreft mag die honderd meter hoog zijn.”

In de stukken van Zaanstad blijft het vaag, de naam is niet zeker, die 100 meter staat er in ieder geval niet in:

“De naam ‘Monet’ zal in overweging meegenomen worden in het ontwerp-uitvoeringstraject. Afhankelijk van het ontwerp zal het begrip ’toren’ wel of geen invulling krijgen”

Er komt zeker sociale woningbouw in deze toplocatie, ook wordt gedacht aan “studentenhuisvesting in combinatie met onderwijs of invulling volgens behoefte zorgwoningen.”

Behalve dat het Cultuurcluster een fietsenstalling zou bevatten zou er ook , een taxistandplaats en een ‘kiss en ride’ komen.

Hoever is het plan al?

Behalve de aanduiding in het bidbook, de motie en de vage toezegging van de gemeente is er niks. Het bestemmingsplan is Inverdan, maar omgevingsvergunning, plannen, een ontwikkelaar en concrete invulling ontbreken.

Zijn er dingetjes?

Het 100-meter-plan is zeker een dingetje. Het zou met afstand het hoogste gebouw van Zaanstad en zelfs bijna van Noord-Holland worden. Voor zo’n landmark staan architecten in de rij (wij noemen geen namen maar kunnen er wel een paar bedenken, minstens eentje in ieder geval).

Het voornaamste is natuurlijk het ontbreken van concrete plannen. In die plannen zouden dus allerlei wensen verwerkt moeten worden: sociale bouw, studenten, onderwijs, poppodium, zorg, fietsen, taxi’s, Kiss & Ride… (en 100 meter?).

Het idee van Marc Wit dat we het op 2 juni 2021 openen lijkt ons niet erg realistisch…

Zijn er plaatjes?

Nee. Van de lege plek zijn er daarentegen genoeg….

Netjes schoongemaakt
de plek
Wethouder Sanna Munnikendam voor de schutting
De burgemeester
Schutting met doorzicht
doorkijkje

Alle projecten op de kaart


Bekijk hier alle artikelen over de Woningbouwimpuls en hier alle artikelen over de Monettoren.

Bronnen: Bidbook Zaanstad, eerdere berichtgeving op De Orkaan, Raadsinformstie-Systeem Zaanstad.

Deel dit artikel:

7 reacties

 • Marcel van Kampenhout

  Leuk hoor, al die gezichtsbepalende torens. Maar wanneer wordt er eens nagedacht over de wind die zij allemaal bij elkaar veroorzaken? Het stationsgebied tot aan de Gedempte Gracht is nu al zo tochtig!!!

 • Melvin van der Velde

  Dit is bijna 32 verdiepingen. In Amsterdam staat zo’n hoge toren. Ik kan niet geloven dat Zaanstad dit hier gaat bouwen. Ze willen het misschien 😉.

 • Bep Hogendorp

  Megalomane onzin. Niet doen!

 • Erik Esteie

  Leuk hoor die proefballonnetjes, maar er is echt geen projeckt ontwikkelaar die gek genoeg is om sociale woningbouw en studenten huisvesting en appartementen te gaan combineren met een poppodium, kiss and ride en fietsen stalling. Tenzij de zaanse politiek echt een zak geld heeft klaarliggen. Wensen moeten betaald en onderhouden worden en dat ga je echt niet uit studenten flatjes halen, of sociale woningbouw. en het verkopen van appartementen levert één keer geld op, daarna niet meer.

  Er is een klein stemmetje in mij die zegt dat er hoe dan ook een cultureel iets moet komen bij het station. Is het geen cultuur cluster(afgeschoten) dan maar een poppodium. Figaro ging niet door(de tijd was niet rijp) dan maar iets anders met een kiss and ride en fietsen stalling er onder.

  Ik snap niet dat de heersende politiek niet gewoon eerlijk is en zegt dat Zaandam een volwaardig poppodium nodig heeft en dat men het nu opnieuw probeert op de plaats van het voormalige cultuur cluster.(en dat kost geld)

  En dan eens zonder het megalomane idee dat er iets “groots” en een onderscheidend iets moet komen om inverdan “af” te maken.

  Bouw gewoon een plek voor een poppodium met ruimte er onder om mensen af te zetten die naar het station willen en genoeg ruimte voor een fietsen stalling(ondergronds). Hoe moeilijk kan het zijn?

  Daar boven op bouw je een ruimte voor mensen om te wonen 😉
  (mensen die geen auto nodig hebben, anders krijg je weer gezeur dat er een parkeer garage nodig is..)

 • Marcel van Kampenhout

  Kiss and Ride heet bij ons toch gewoon Zoen en Zoef?

 • Mario van Es

  100 m voor Zaandam. Lijkt mee geen goed idee.

Reageren? Ja, graag! Houd je aan onze regels

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *