Tegenslag voor Tijdgeest, bouw opnieuw vertraagd

Zaanstad gaat samen met ontwikkelaar Veldboom onderzoeken of dit jaar gestart kan worden met de bouw van De Tijdgeest, 306 vrije sector-appartementen in het ‘middeldure’ en ‘hogere’ segment in Westerwatering op de hoek van de Houtveldweg en het Ebbehout.

De plannen dateren al van 2018 maar ondanks subsidies, versnellingen, vergunningen en slopen ligt het project stil. De gedroomde plek is nu een kale vlakte. Wel met een bord: De Tijdgeest. Maar de tijd dringt.

Woningbouwproject De Tijdgeest duikt voor het eerst op in de stukken van Zaanstad in november 2018 als over de plannen voor Westerwatering wordt gesproken, het plan wordt ontworpen door Strategie Architecten. Bouwen zou in 2019 al kunnen, maar dat strandt. In 2020 krijgt Zaanstad € 20,5 miljoen Rijkssubsidie om o.a. dit project ‘versneld’ te realiseren, dat jaar moet ook de bouw beginnen. Dat lukt niet maar in 2021 zou dan de bouw echt moeten beginnen, een vergunning is er al. Ook dat wordt niet gehaald. In november 2021 wordt het Achmea-complex pas gesloopt. Maar daar gebeurt er opnieuw niks. Behalve dat Roodvoet Investments BV het project begin 2022 verkoopt aan een andere ontwikkelaar: Veldboom. Die laat op de website weten: “Wij verwachten in Q3 2022 te starten met de bouw.”

Zaanstad laat nu weten dat de ontwikkelaar te maken heeft met hoge bouwkosten, “hierdoor heeft de bouw nog niet kunnen starten. De gemeente en de ontwikkelaar onderzoeken samen of de ontwikkelaar dit jaar alsnog kan starten met bouwen, bijvoorbeeld door het ontwerp aan te passen.” Meer huizen? Hoger? Verdichten?

De huurprijzen werden eerder ingeschat tussen € 720 en € 971 euro door wethouder Songül Mutluer. Maar dat was een paar jaar geleden. Volgens de originele plannen krijgt het complex maximaal negen bouwlagen. Er was ook een ondergrondse parkeergarage gepland.

Luchtfoto (Veldboom)
Impressie vanaf de Houtveldweg (Strategie Architecten)
Impressie vanaf Houtveldweg (Strategie Architecten / Veldboom)
Impressie bovenaanzicht (Strategie Architecten)
Impressie binnentuin (Poelmanreesink.nl)
Impressie vanaf de kant van Deen / station
Het oude Achmea gebouw
Terrein nu (Google Streetview)

Bekijk hier alle artikelen over de Woningbouwimpuls en hier alle artikelen over de Tijdgeest.

Door Piet Bakker. Bronnen: Bidbook Zaanstad, eerdere artikelen op De Orkaan, websites Strategie architecten, Poelmanreesink.nl en Veldboom, Gemeentearchief, nieuwsbrief Zaanstad, Google Maps, website MAAK.Zaanstad.

Deel dit artikel:

2 reacties

  • Jonathan Romans

    Je voelt aan alles dat ook project de Stelling/de Heldin dit lot tegemoet gaat. Ook dit project zou in 2023 gaan starten maar het is nog akelig stil op de bouwplaats.

  • fons wegman

    Men zou wat creatiever moeten zijn. Alles is nu gericht op huurwoningen en dan bij voorkeur starters. Met het gevolg dat het plan niet rendabel cq te duur is om uit te voeren. De enige oplossing die men kennelijk kan bedenken is hoger bouwen. En dat stuit dan weer op bezwaren van omwonenden. Met gevolg dat er niet gebouwd wordt. Maar waarom niet eens denken aan een combinatie van huur- en koopwoningen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *