POV vraagt naar financiële risico’s Europese School

Volgens Zaanstad zijn er nauwelijks financiële risico’s bij de komst van de Europese School. En als ze al zijn worden de extra kosten niet door de gemeente maar door het ministerie van OCW betaald.

Bij de POV in Zaanstad zijn ze daar niet zo zeker van. Raadslid Perry van der Velden heeft vragen over de financiering van de Europese School in Zaandam gesteld “inzake onderbouwing financiële bieding en risico’s”.

Uit de stukken van Zaanstad blijkt dat er risico’s zijn omdat er een afspraak met bouwer HSB is over woningbouw op het terrein.

Van der Velde wil “alle informatie tussen Zaanstad en HSB vanaf het moment dat zij met elkaar in gesprek zijn over de ontwikkeling en woningbebouwing van Overtuinen/Overtuinen B:

 • alle (vormen) van samenwerkingsovereenkomst, aanbesteding e.d. met HSB
 • alle vastgelegde afspraken buiten de samenwerkingsovereenkomsten met HSB
 • de grondreserveringsovereenkomst 2019 met HSB
 • de anterieure of intentieovereenkomst met HSB”

Volgens Zaanstad zouden die overeenkomsten dus niet bestaan.

Van der Velde wil ook weten wat er gebeurt als HSB toch eist om 120 woningen te mogen bouwen op het terrein en uitleg over de Subsidie Bouwimpuls die deels voor dit woningbouwproject is gegeven. Van der Velde ziet graag de onderbouwing van de redenering van Zaanstad dat dat bedrag niet hoeft te worden terugbetaald.

“Graag ontvang ik een volledige onderbouwing van de termen ‘een deel van’ en ‘niet of nauwelijks’. Dit zijn rekbare begrippen waarbij een ‘deel’ van de subsidie dus wel terugbetaalt dient te worden en ‘nauwelijks’ een niet hard te maken begrip is. Zoals wij het begrijpen is het risico tot terugbetaling van een gedeelte van de subsidie wel aanwezig, maar niet opgenomen in de financiële bieding aan OCW. Klopt dit?”

Hier ons dossier over de Europese School.

Deel dit artikel:

3 reacties

 • P. Hoogkamer

  De school komt echt niet naar Pauperstad. Alkmaar daar gaan de studenten van de ESBergen naar toe. Prachtig plan in een nog mooier omgeving. Plan die 120 woningen en ga over naar de orde van de dag

  • Henk Luijt

   Ooit stond Zaanstad misschien bekend als minder welvarend, maar ik heb de cijfers van het CBS er even op nageslagen en het inkomen per hoofd is hier ongeveer even hoog als het landelijk gemiddelde.

 • Alexandra Cichecki

  Ik vind het frappant dat er nergens gerept wordt over het huurprijs opdrijvend effect van de komst van vele expatgezinnen. Gezinnen zullen door relocators al snel in Zaanstad geplaatst worden als de Europese School hier komt.

  De prijzen van zowel huur- als koopwoningen zijn voor veel mensen nu al niet meer op te brengen. De prijsontwikkeling in de vrije sector zal de gewone Zaankanter zonder pardon de stad uitjagen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *