Monument ‘Verkade wagenhuis’ te koop (voor ‘zacht’ prijsje)

Voor het luttele bedrag van € 625.000 kan je eigenaar worden van een heus monument: het voormalige wagenhuis dat de firma Verkade in 1904 aan de Ooievaarstraat 12 in Zaandam liet bouwen.

Het is volgens Funda “Een uniek object voor handige Harries of projectontwikkelaars. Wat een pracht van een kans!” In 2013 werd het pand ook al te koop aangeboden, toen voor € 125.000 als “voormalig broodpakhuis‘, ook voor de klusser destijds.

In tien jaar dus ruim vier maal vijf maal zo duur geworden (we hadden ons in de eerste versie verteld).

Het pand is een gemeentelijk monument (“houten wagenhuis met stenen voorgevel”), dus klussen is aan voorwaarden gebonden.

Via het onvolprezen Gemeentearchief Zaanstad kregen we de bouwaanvraag onder ogen:

Bouwaanvraag 1903 (Gemeentearchief)
Deel dit artikel:

14 reacties

 • hans van rheenen

  Ondanks uw misschien platte portemonnee, een leuke aanbeveling om via Funda eens de ruime indeling en open bouwconstructies met de oorspronkelijke houten balken in deze buiten de Zaanse lijntjes ingerichte woonkamer te bekijken.

  *) Beneden eerder de sfeer van “help mijn man is klusser”.
  Boven meer life “Loods 5” en buiten … nul tuin.
  Een zeldzaam woon-object, maar ook wel weer erg modern geen gasaansluiting.

  Funda:
  Ooievaarstraat 12
  Zaandam

 • Rob Berghouwer

  je moet wel heel wanhopig zijn als dit bedrag voor een grote schuur betaald ,mensen niet doen!!!!!

 • Caroline Boone

  Prachtig object maar de vraagprijs is zwaar overrated.
  En hoe zit het met de fundering?

  • hans van rheenen

   Citaat tekst makelaar: Fundering compleet vernieuwd door middel van nieuwe palen en betonvloer.

  • Niek Grandiek

   Als voor een houten schuur met stenen voorgevel al meer dan zes ton wordt gevraagd dan hoef je je niet af te vragen waarom er een woningnoodcrisis is. Parasitair gedrag.

 • Bas Meijer

  Is dit cynisch of afgunst van een zure buurtbewoner? De schrijver van het artikel heeft de laatste jaren kennelijk onder een steen geleefd. De woningmarkt is niet dezelfde als 10 jaar geleden en aan het kluspand van destijds zal nadien ook wel het nodige verbeterd zijn. Hulde voor de “speurneus”, maar wat is de betekenis van de triomfantelijke toevoeging van een bouwaanvraag uit 1903? Kom onder je steen vandaan, we zijn 120 jaar verder en het pand staat nog gewoon overeind. Met de kwaliteit zal dus niks mis zijn. Het is ook wel erg makkelijk om te reageren op basis van vooroordelen. Heeft de schrijver zich bijvoorbeeld ook verdiept in het actuele bestemmingsplan? Een pand wordt al snel het dubbele waard zodra meer bewoning is toegestaan. Of zit daar juist de afgunst en is het puur bedoeld om de verkoop te frustreren? De reacties die ik lees zijn al even ongenuanceerd. Hoezo geen gas? En hoeveel tuin hebben de huizen in die omgeving? Ga kijken voor je een oordeel geeft en verdiep je in het onderwerp en hou anders je mond.

  • hans van rheenen

   Het is een monumentaal huis waarin gewoond worden. Het is een volgebouwd kavel en van buiten te zien slecht onderhouden. Afgunst van wie dan? De schrijver is een journalist die informatie levert.

   De tenor deel ik: de prijs is eerder een gokprijs met verplichte onderhoudskosten!

   De lezer is nieuwsgierig gemaakt wie zo’n schuur voor dât vele geld plus renovahiekosten gaat betalen? Nieuws dus!

   • Bas Meijer

    De woningmarkt is nog steeds een spel van vragen en bieden. Daarbij wordt de actuele waarde van het pand als uitgangspunt gebruikt, rekening houdend met onderhandelingsruimte. Nou is de WOZ waarde in de regel ruim onder de handelswaarde en bovendien openbaar. Met deze informatie is de vraagprijs heel reëel.

    En dan nog wat, als dit artikel is geschreven door een journalist, dan ben ik benieuwd welke. Een journalist doet eerst onderzoek en gaat daarna pas publiceren en niet andersom. Op de school voor journalistiek wordt bovendien geleerd om begrijpelijk en correct Nederlands te schrijven (we hadden ons in de eerste versie verteld…???)

    • hans van rheenen

     De WOZ-waarde wordt door de gemeente vastgesteld en … wanneer er helemaal geen vergelijkbare objecten in de buurt zijn … is het gewoon een gok van de gemeente, vooral wanneer het óók nog het enige koetshuis in de hele stad (b)lijkt te zijn.

     Zoek de actuele WOZ-waarde: https://www.wozwaardeloket.nl/

     (NB. de WOZ-waarde kan weer veranderen, dus even opzoeken).

 • Bert Versteeg

  Als ik mij niet vergis heeft Hepta Geluidboxen 30 a 40 jaar geleden hier hun werkplaats gehad.

  • Joost Weemhoff

   Hepta zat een paar huizen verder. De Maminette/Ooievaar had hier jarenlang hun opslag. Het pakhuis stond vol buggy’s, bozen en rompertjes.

 • S . Meijer

  dat had je in 2013 moeyen kopen, had je nu een half miljoen verdient. je moet het maar vantevoren weten

 • Henk Luijt

  Ruim 4x zo duur? Of krap 6x zo duur? 🙂

 • Ab en coba hageman

  Mamminete de ooievaar.
  Ik heb daar gewerkt en het pand was het magazijn.
  Er is geen tuin.
  Het feit dat de prijzen nu de pan uitreizen daar kan de huidige eigenaar van profiteren.
  Maar zolang er mensen zoveel geld uit blijven geven zal dit nog wel even zo blijven ben ik bang.
  Hoog tijd dat de verplichting van zelf bewonen in Zaanstad wordt ingevoerd. Dan laten de echte criminelen, de projectontwikkelaars zaanstad voortaan links liggen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *