MINI PRIDE WALK ZAANDAM

Zaterdag 12 juni wordt de Zaanse Regenboogweek afgesloten met een Mini Pride Walk door het centrum van Zaandam. Vanaf 11.00 uur tot 16.00 uur kan iedereen de pride wandeling, geheel op eigen gelegenheid, volgens de actuele Corona regelgeving lopen. De route is te vinden voor je smartphone op onze website https://www.zaanpride.nl/pride-walks en is als papieren routebeschrijving gratis op te halen bij Zaanstore VVV, Stadhuisplein 96. Inschrijven voor de wandeling is niet nodig.

WAAROM EEN PRIDE WALK?

Maar wat is dat een Pride Walk? En waar ‘het dat nou voor nodig?’ In 1970, een jaar na de Stonewall-rellen, werd in New York de eerste Pride Parade ter wereld gehouden. De Stonewall-rellen vonden eind juni 1969 plaats in de wijk Greenwich Village bij de ontruiming van de homobar The Stonewall Inn door de Metropolitan Police.

2021 is het alweer 51 jaar geleden dat deze eerste Pride Parade ter wereld werd gehouden in New York. Ondertussen zijn er wereldwijd in tientallen landen, en honderden steden Pride’s. Niet alleen in de grote steden, ook in steeds meer kleinere steden, ook in Nederland. Het is leuk om een keer per jaar naar de Amsterdam Pride te gaan, maar de rest van het jaar wonen we in Zaanstad. Ons jaarlijks feestje vieren we graag thuis, waar we wonen, leven en liefhebben. Een lokale Pride, met lokale partners, dat is wat we voorstaan. 

Vrijheid is nog steeds kwetsbaar en vraagt de inzet van iedereen. ZaanPride is een pleidooi voor vrijheid, diversiteit en inclusie. Passend bij de tijd en de nieuwe generaties die niet meer (willen en kunnen) passen aan wat de norm en grootste gemene deler is. Niet voor niets heet de expositie die in kader van ZaanPride is gemaakt met LHBTIQ+ jongeren uit de Zaanstreek, ‘De Toekomst Is Paars’. Vanaf vandaag (11 juni) te bezoeken is in het Zaans Museum tot eind augustus.

Met name een Pride Walk is bij uitstek een manier om je positief en eendrachtig met elkaar te manifesteren.Dit jaar nog als Mini Pride Walk, maar volgend jaar op zaterdag 11 juni de eerste echte ZAANSE REGENBOOGPARADE door het centrum van Zaanstad. Die houdt Zaanstad nog te goed.

MINI PRIDE WALK ZATERDAG 12 JUNI 

Vanaf het Stadhuis wappert zaterdag fier de Zaanse Regenboogvlag, het startpunt van de wandeling. Via de Gedempte Gracht, Regenboogzebrapad, Dam en Zaanbruggen gaat het via de Westzijde naar de Bullekerk. In de routebeschrijving staan allerlei interessante ‘regenboog’ weetjes en tips voor onderweg. De route is 2,5 KM lang.

Zaanse Regenboogterrassen

Onderweg kom je maar liefst langs zes Zaanse Regenboogterrassen. Speciaal voor ZaanPride 2021 brouwde brouwerij HOOP het Zaans Regenboogbiertje Mon Cherry. Geen idealer biertje om die dag samen te proosten op diversiteit, vrijheid en ZaanPride.

WALK WITH PRIDE

Op het grote Regenboogterras bij Cultureel Centrum de Bullekerk is er voor de deelnemers een unieke ZaanPride Pin voor een euro te verkrijgen is, op=op. Hier vind je ook de photo-booth van De Zaanse Regenboog om deze dag feestelijk vast te leggen.

Voor de ferme doorstappers zijn er twee langere Pride rondwandelingen van 10 en 20 km. Daarnaast zijn er die dag diverse Senior Pride wandelingen vanuit verschillende Rode Loper zorgcentra van Zorgcirkel en Evean plus een Pridewandeling vanuit Odion. 

Helaas kunnen we dit jaar nog niet samenlopen, maar wel onze Pride Walk delen. Door berichten te posten met de hashdeck #zaanpride2021 komt alsnog alles samen onder een Zaanse Regenboog; walk with pride!