Motasem & Leendert: Een succesmatch ❤️

Leendert (Zaankanter sinds 1991) en Motasem (Zaankanter sinds 2018, vier jaar in Nederland) hebben elkaar ontmoet via een oproep van De Sluis.

De Sluis is de locatie waar Zaankanters en nieuwkomers elkaar ontmoeten en Nederlands oefenen. In het brede netwerk van de Sluis worden regelmatig oproepen gedaan voor extra hulp.

Vanuit deze matches ontstaat vaak veel meer dan alleen praktische hulp. Leendert en Motasem vertellen:

Hoe hebben jullie elkaar gevonden?

Leendert: Via een oproep van de Sluis. Ik ben daar taalvrijwilliger.

Motasem: Ik ben door woningruil in Zaanstad gekomen. De Sluis heeft een oproepje gedaan en daarop hebben heel veel mensen gereageerd. Zonder de Sluis had ik zoveel problemen gehad, ik ben heel blij.

Wat betekent de Sluis voor jou?

Leendert: Bij de Sluis kan ik invulling geven aan zingeving: in mijn geval iets kunnen betekenen voor een ander. Ik ervaar het als bijzonder om mensen te ontmoeten die huis en haard hebben moeten achterlaten en nu een plek in de Nederlandse samenleving proberen te vinden. Dat ik daaraan kan bijdragen, voelt heel goed. De Sluis is voor mij de organisatie die dit faciliteert: zonder de Sluis was ik niet in contact gekomen met Motasem.

“Als vrijwilliger bij de Sluis kan ik invulling geven aan zingeving.” – Leendert

Motasem: De Sluis is een mooie organisatie voor nieuwkomers. Voor mij zijn taal en ontmoeting echt nodig. Regelmatig kom je als nieuwkomer problemen tegen, bijvoorbeeld documenten die je niet begrijpt of als je een boete krijgt voor iets wat je niet goed hebt begrepen. Dan heb je de persoonlijke hulp nodig die je krijgt in de Sluis.

Taal is de eerste stap om de deur naar Nederland te openen. Zonder taal kun je niet inburgeren. Lang niet alle taalscholen bieden goed onderwijs, ze verdienen €10.000 per nieuwkomer en 70% van de tijd leer je niks. Veel mensen hebben nu een boete omdat ze nog niet alle inburgeringsexamens hebben gehaald. Als nieuwkomers hebben wij behoefte aan persoonlijk advies van mensen die wij kunnen vertrouwen, zoals bij de Sluis. Ik wil de gemeente ook echt oproepen om de kwaliteit van de taalscholen te controleren.

Als je wel een goede taalschool vindt, leer je nog steeds niet genoeg om te kunnen communiceren met Nederlanders. Daar leer je  ongeveer 20%, dan leer je thuis zelf nog 20% en de overige 60% haal je vandaan bij contact met Nederlanders. Die contacten zijn mogelijk dankzij de Sluis. Ik heb nu niveau B2 gehaald, daarmee kon ik een HBO-opleiding volgen en ik werk nu fulltime in mijn vakgebied.

“Taal is de eerste stap om de deur naar Nederland te openen.” – Motasem

Waar vroeg/bood je hulp voor? Wat heeft jullie contact je opgeleverd?

Motasem: ik vroeg hulp bij mijn afstudeerscriptie voor mijn HBO-studie Civiele Techniek. Van Leendert leerde ik elke week nieuwe woorden, en hij hielp me met zinsvolgorde. Mijn scriptie is 87 pagina’s lang geworden en op 15 oktober geef ik mijn presentatie. In het Nederlands natuurlijk!

Leendert: Motasem heeft onderzoek gedaan naar milieuvriendelijk asfalt. Ik heb hem geholpen de taal te vervolmaken. Motasem is een getalenteerd technisch tekenaar in een vakgebied waarin te weinig Nederlandse studenten afstuderen. Nederlandse bedrijven zitten te springen om dit soort talenten.

“Motasem is een getalenteerd technisch tekenaar in een vakgebied waarin te weinig Nederlandse studenten afstuderen.” – Leendert

Wat heeft deze match je nog meer gebracht naast datgene waarvoor je hulp vroeg/aanbood?

Leendert: Leuke gesprekken, we lachen veel! En diepe bewondering voor de reis die Motasem letterlijk en figuurlijk heeft gemaakt. De situatie in Syrië krijgt voor mij zo een gezicht en dat maakt dat ik nu met meer belangstelling en kennis het nieuws volg. De informatie die Motasem krijgt van vrienden, familie en nieuwssites voegt veel toe aan de verslaggeving door Nederlandse media.

Mijn vrouw, die jurist is, en ik hebben Motasem geholpen bij kleinere juridische procedures. Het is verdrietig om mee te maken dat medelanders misbruik maken van nieuwkomers. Daar komt ook discriminatie voorbij.

Motasem: het geeft mij een goed gevoel dat ik geholpen word, er was gelijk een klik met Leendert. We kunnen kletsen over van alles en drinken gezellig samen koffie.

Wat heb je over elkaars cultuur geleerd?

Leendert: Motasem heeft veel verteld over allerlei gebruiken in zijn geboorteland. Het meest bijzondere voor mij was dat ik één dag heb gevast tijdens de ramadan en na zonsondergang bij Motasem de maaltijd heb genuttigd. Daarbij heeft hij veel verteld over de gebruiken rondom de ramadan.

Motasem: Naast de taalhulp zien we elkaar ook privé. Ik leer over Nederland en Leendert heeft de Arabische cultuur leren kennen. Leendert heeft ook speciale thee geproefd, hij vond het lekker!

Leendert: Ik heb vaak uitgelegd hoe ‘logisch’ onze regelcultuur is. Waarom zou je bijvoorbeeld moeten betalen als je de Dam tot Dam wilt lopen, vroeg Motasem zich af. Je begint toch gewoon te rennen op de Dam in Amsterdam en eindigt op de Dam in Zaandam? Dat in Nederland dit soort evenementen tot in detail goed zijn geregeld en de organisatie overal hekken plaatst, voor drinken en medische verzorging enzovoort zorgt en dat dat dan weer wat kost, ja, zo gaat dat. Motasems verwondering bezorgt me vaak een glimlach, en ja, het is soms ook wel absurd wat voor formulieren je door moet om iets voor elkaar te krijgen.

Heb je een wens?

Leendert: Ik hoop dat ik contact houd met Motasem en hem kan volgen in zijn loopbaan en leven. Ik wens hem geluk en veiligheid toe voor hem en zijn familie.

Motasem: Om samen te leven heeft iedereen iemand nodig. Dat wens ik iedereen toe.

Deel dit artikel:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *