Het Wormerveerse bedrijf Multitubes is vorige week failliet verklaard. Gister en afgelopen nacht werd een akkoord bereikt waardoor het bedrijf meteen een doorstart kan maken. De familie Rensen die in 1999 het bedrijf oprichtte, is terug als volledige eigenaar. Het belang van Private Equity-investeerder Mentha die in 2021 een belang van 59 procent nam in het bedrijf, verdween in het faillissement.

Die investering droeg bij aan het recente faillissement. Martijn Rensen, zoon van de oprichter en één van directeuren van Multitubes laat weten dat het bedrijf nog steeds winstgevend was maar dat de grote lasten door de gestegen rentes het bedrijf uiteindelijk in moeilijkheden bracht.

De helft van de overnamesom is als schuld bij Multitubes terecht gekomen. Dat is de gewoonte bij een overname door zo’n investeerder, zo wordt de overname in feite voor een groot deel door de overgenomen partij zelf betaald. Toen de rentelasten stegen was dit een blok aan het been van het bedrijf. Ondanks gesprekken met de bank lukte het niet een regeling te treffen. Gisteren diende er zelfs een kort geding over de zaak. Ook had het bedrijf te maken met personeelsgebrek.

Rensen:

“we waren wel gewoon winstgevend. In 2021 verkochten wij 59 procent van de aandelen aan de private equity firma. En op dat moment was de EURIBOR [gemiddelde bankrente] min 0.5 procent. Dus die was negatief. Die steeg in een jaar tijd naar plus 5 procent. Daardoor stegen onze rentelasten met 1 miljoen euro per jaar. Daarbovenop stegen de energiekosten met 2,5 miljoen. Dan hadden we nog personeelstekorten.

In het begin van 2023 hebben wij alle salarissen met bijna 10% verhoogd. Salarissen om de inflatie voor onze mensen te corrigeren. Maar dat zorgde voor een grote kostenverhoging.

We maakten wel winst maar niet meer genoeg om die hoge bankfinanciering in te lossen. Wij hebben tot in den treure geprobeerd met de bank eruit te komen, helaas zonder resultaat, waardoor wij ons genoodzaakt zagen als management om een faillissement van de onderneming aan te vragen.

En er is toen een fantastisch bod gedaan. Echt hoger dan de markt was en dat is allemaal afgelopen nacht afgewikkeld in de familie.

De curator wilde stoppen met productie. Er is voor gekozen dat niet te doen omdat de familie garant stond voor de kosten. We draaien weer volop. De klanten zijn ook ontzettend blij. Ik en mijn collega’s zitten al de hele dag met de klanten te bellen. Die zeggen allemaal: ‘pak van mijn hart!’

Bij Multitubes werken 160 mensen in Wormerveer en bij de Belgische tak in Chimay (die overigens buiten het faillissement viel). Multitubes maakt verpakkingsmateriaal (tubes) voor de voedingsindustrie en cosmetische bedrijven,

Helemaal uit de problemen is het bedrijf nog niet aldus Martijn Rensen, groei in Wormerveer stuit op problemen met Liander die de stroomtoevoer bij uitbreiding niet kan garanderen.

Door Merel Kan / Piet Bakker. Bronnen: faillissementsdossier, websites Multitubes en Mentha, Martijn Rensen. Foto van website bedrijf.