Wauw, wat een fantastische voorstelling was dat! Musical ‘Het Zaans Ontzet’ opgevoerd door meer dan 30 zeer talentvolle Zaanse acteurs. Niels Busch van De Bull heeft niets te veel gezegd. Het was krachtig, ontroerend, serieus en met humor.

De musical ‘Het Zaans Ontzet’ is speciaal geschreven ter gelegenheid van 50 jaar Zaanstad en het herdenken van Het Zaans Ontzet dat in 2024 precies 450 jaar geleden heeft plaatsgevonden. Het verhaal vindt plaats in de Bullekerk, zowel letterlijk als mooi verwerkt in de verhaallijn. De cast gebruikt niet alleen het podium maar loopt of rent ook door de kerk.

In het programmaboekje kunnen we lezen dat het verhaal gaat over de jonge Lucas uit de 21ste eeuw die na een val op zijn hoofd wakker wordt in 1574, de tijd van het Zaans Ontzet. Het volk is totaal geschokt, wie is deze indringer? Gelukkig heeft hij bruikbare ideeën voor de strijd tegen de Spanjolen en besluit de vrouwelijke leider Engel om deze vreemdeling op te nemen in het Geuzenleger. Helaas kiest niet iedereen dezelfde kant en zien we de strijd tegen ongelijkheid en voor de vrijheid.

De afgelopen 6 dagen zijn er 10 voorstellingen gegeven, 5 speciaal voor scholen en 5 voor het publiek, met een totaal van 3.000 bezoekers. Niels vertelde ons dat

“hij het best nog spannend vond of de kaarten verkocht zouden worden, maar het is een groot succes geworden. Alle voorstellingen waren uitverkocht.”

Hij nodigt de Fluxus Musical Academy dan ook van harte uit om hier een vervolg aan te geven.

Wij hebben er in ieder geval van genoten!

Door: Dorine Kat (ook foto’s). Bron: programmaboekje ‘Het Zaans Ontzet’