Muziekschool wil afscheid van Fluxus snel doorzetten

Docenten van de Zaanse Muziekschool, die nu nog onderdeel uitmaakt van Fluxus, willen op eigen kracht verder. Ze richten deze week een Stichting Muziekschool Zaanstad op en de gemeente is op de hoogte gebracht.

De verhoudingen tussen Fluxus en de muziekschool zijn al jaren gespannen. De muziekschool-docenten verwijten Fluxus dat ze weinig aandacht voor het muziekonderwijs heeft en dat ze beter, sneller en efficiënter kunnen werken als ze zelfstandig verder gaan.

De nieuwe muziekschool zegt voor ongeveer € 100.000 per jaar het muziekonderwijs te kunnen organiseren. Aan Zaanstad wordt een eerste bijdrage gevraagd. De komende maanden zullen er gesprekken gevoerd worden met alle partijen.

Huur

Fluxus krijgt nu ook geld van de gemeente voor het muziekonderwijs maar uit de begroting is niet op te maken hoeveel dat is. Wel is duidelijk dat er bijna € 200.000 wordt gegeven voor huisvesting van de muziekschool aan de Westzijde 148. Dat is een huurbedrag dat Zaanstad eerst overmaakt aan Fluxus en vervolgens weer incasseert. Wat Fluxus vervolgens doet steekt de docenten: zij vragen huur aan de muziekdocenten. Roel Stern, een van de initiatiefnemers van de stichting:

‘Fluxus zou in dit gebouw, betaald met gemeenschapsgeld, muziekonderwijs moeten faciliteren. Waarom moet er verdiend worden op de huur?’

In een nieuwe constructie zou de muziekschool van dat gebouw gebruik willen blijven maken. Maar of het innen van huur daarbij reëel is, wordt onderdeel van de gesprekken.

De nieuwe stichting wil dat het in de muziekschool weer draait om muziek, en om de bereikbaarheid daarvan voor iedereen. Zij willen de samenwerking met de verschillende orkesten in de streek nieuw leven inblazen en zorgen voor doorstroming van leerlingen naar die orkesten. Er zal aandacht zijn voor concoursen en muziekonderwijs op scholen.

Ouders krijgen in de nieuwe situatie te maken met een uniform tarief en hoeven niet apart af te rekenen (of te onderhandelen) met de docent. Docenten zijn minder bezig met administratie, betalen van huur en innen van lesgeld. Ook de coördinatie van lessen, de administratie en de planning gaat naar de muziekschool. De stichting zal adviseren over welke docent het beste bij de leerling past. En op zoek gaan naar ‘ontbrekende’ docenten voor instrumenten en gebieden die momenteel niet gedekt worden (zoals koor en theorie).

De relatie met Fluxus lijkt niet meer te herstellen. Er is al een mediation-traject achter de rug maar dat heeft niet tot een oplossing geleid. De directie en de Raad van Toezicht van Fluxus hebben volgens muziekdocenten te weinig affiniteit met de muziekschool. Stern:

‘Een nieuwe constructie is beter voor muziekonderwijs, leerlingen en de muziekverenigingen in de Zaanstreek.’ 

De open dag van de muziekschool werd afgelopen zaterdag zeer goed bezocht. De nieuwe school streeft ook naar groei van het aantal leerlingen naar 1500.

Door Merel Kan / Piet Bakker. Foto: De Orkaan.

Deel dit artikel:

11 reacties

 • Gertru Weterings-Pasveer

  old times revive!

 • Roel Stern

  Goed artikel! Een kleine maar belangrijke toevoeging: de hoogte van de lesgelden, de lesvormen e.d. zijn nu in handen van de individuele docenten. De stichting wil op den duur graag naar uniformiteit toe, maar er zal zeker een overgangsperiode nodig zijn, waarin de bestaande afspraken tussen leerlingen en docenten gerespecteerd blijven. Er komt een tijd aan van intensief overleg, met alle betrokkenen.

 • Wilma Vloon

  OrkestZ (het samenwerkingsverband van de Zaanse orkesten) leest mee en denkt graag mee. We werken graag samen, we hebben een gemeenschappelijk belang (en tevens ons motto: Muziek voor elk Zaans kind). De orkesten zijn voor sommige instrumentalisten een prachtplek voor verdere ontwikkeling.

 • Karin Singeling

  Dat is fijn nieuws. Succes!

 • Gerard Kuipers

  Eindelijk, dit had al 5 jaar eerder moeten gebeuren! Nu gloort er weer hoop aan de horizon voor het muziekonderwijs in Zaandam na jaren van wanbeleid!
  Hoe eerder los van Fluxus des te beter!!!

  • P. Hoogkamer

   Muziekonderwijs in Zaanstad, Hoop dat er een centraleplek komt waar lesgegeven kan worden. Het moet echt voor een ieder kind makkelijk bereikbaar zijn. Wormerveer moet toch haalbaar zijn. Zaandam is een uithoek.

 • A. Sanders

  Hopelijk komt er meer muziekles aanbod in de Pelikaan te Krommenie. Deze locatie is tenminste goed te bereiken en je kan daar vrij parkeren.

 • jan de bruin

  De tol die fluxus betaalt van zwalkend (parttime) directiebeleid en een wegkijkend
  bestuur dat de jarenlange signalen vd muziekdocenten negeerde!

 • Fabrizio La Piana

  The music school will function much better if this collective of teachers will manage it.Very good!!

 • Hanneke Tammes-van den Dorpel

  Yes!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *