Na brom nu stank uit haven 

Het klachtenbureau van De Orkaan ontving de laatste dagen diverse berichten over stankoverlast. Net nu de storm rond de brom is gaan liggen.

Vanuit de kolenoverslag van het Overslagbedrijf Amsterdam (OBA) in de Port of Amsterdam drijven smerige luchten richting de Zaanstreek. Eén van de klagers meldt: 

‘Zelf wonen wij aan de Westzanerdijk en ’s nachts moesten de ramen gesloten worden om de stank buiten te houden.’ 

De stank is een bekend probleem bij de Omgevingsdienst Noordzeekanaalgebied. En is uiteindelijk terug te voeren op de oorlog tussen Rusland en Oekraïne. Begin september meldden zij op hun site: 

‘Door de oorlog in Oekraïne worden er geen kolen meer uit Rusland gehaald, maar uit Cuba. Deze Cubaanse kolen zijn anders van samenstelling. Ze bevatten meer vocht en zijn daardoor gevoeliger voor broei.’ 

Maar dit verklaart de recente opleving van het aantal klachten niet. We belden met de OBA om te vragen of er iets veranderd is. Een medewerker vertelt: 

‘We hebben nu Colombiaanse kolen en kolen uit Zuid-Afrika. Daar zit meer vocht in en dat veroorzaakt meer broei. We doen er alles aan om dat te voorkomen, maar het is een moeilijk product. We proberen zoveel mogelijk het zuurstof eruit te halen.’

Een oplossing is er voorlopig niet. Maar ook de OBA zelf zit er niet op te wachten: 

‘Er is productverlies doordat de boel verast. We werken er keihard aan en proberen het zo snel mogelijk op te lossen.’ 

Deel dit artikel:

9 reacties

 • Jolanda Schouten

  De stank was in Krommenie echt niet te harden dit weekend. Ramen moesten met het mooie weer dicht blijven en buiten sporten was niet mogelijk. Superongezond, bovenop de vliegtuig-fijnstof en Tatasteel en de uitstoot van de drukke autowegen waarmee we hier sowieso al moeten omgaan. Ik kreeg het er letterlijk en figuurlijk benauwd van deze dagen.

  • Kom je a.s. zaterdag, 5 november, tussen 11 en 13 uur ook jouw stem tegen vliegtuig-fijnstof laten horen, Jolanda?
   Zaankanters zijn echt de pineut met 2 banen over het noorden van de stad – 80% gehinderden in Assendelft en in Krommenie en Westzaan ook enorm hoge percentages. Ook de slaapverstoring maakt mensen tot vaatdoeken – met 114 vluchten over ons dak, gisternacht was de nachtrust in mijn gebied echt ver te zoeken. Met gezondheidsschade op lange termijn tot gevolg – het is net als asbest, dat ultra-fijnstof… 20 tot 30 jaar laten merk je de gevolgen pas.
   Zie oproep aan Zaanse onderwonenden door de SOS-Zaanstreek in De Orkaan van 19 oktober j.l.

 • Jaap Meeuwsen

  Maakt tegenwoordig niet meer uit van welke kant de wind komt….herrie, stank, stof, het komt van alle kanten op ons af.

 • Karin Singeling

  Ah nu begrijp ik van welke stank ik elke nacht wakker word, ik dacht dat het van het asfalteren van de Westzanerdijk kwam. Later herkende ik de lucht van vroeger als ik de Hempont nam: kolen… Bah. zal raam in de slaapkamer voorlopig maar even dichthouden. Ik woon in de Schavenbuurt. Sterkte medebewoners!

 • Ook in Zaandam Zuid stinkt het.
  Te gek voor woorden dat dit mag.
  Zwarte rommel op de raamposten.
  Als burger probeer je mee te helpen om het milieu te ontzien, kolenmijnen moesten dicht
  en wij ademen die troep in dankzij Amsterdam.
  Overheid, doe er iets aan.

 • Henk Sapiens

  In Wormerveer- Noord ook stankoverlast door zuidenwind afgelopen week. Door de warmte was de stank extra goed te ruiken.
  We zijn verwend en nu moeten we een stap terug doen en dat is wennen.
  Het milieu is het kind van de rekening.

 • Sven Siertsema

  Regelmatig last van deze penetrerende lucht. Dringt langzaam het huis binnen. Vaak in avonden en Nachten. Gek genoeg overdag niet.

 • Roel Vermaat

  Er wordt hard gewerkt aan een oplossing?
  Als de stapel kolen minder groot is zal er ook minder gaan broeien. Helaas gaat het bedrijfsbelang blijkbaar weer boven de gezondheid van duizenden burgers.

 • Nederland stemt in meerderheid neoliberaal tegenwoordig. Zaanstad vormt hierop helaas geen uitzondering. Welzijn is dan per definitie ondergeschikt aan welvaart. Een beroep op de overheid is dan ook in het huidige politieke klimaat zo goed als zinloos.

Reageren? Ja, graag! Houd je aan onze regels

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *