Nauerna uitgeveegd…

De tekst op de Facebook-pagina van het Buurtschap Nauerna zegt genoeg: “We worden net negatief verrast dat zonder aankondiging onze identiteit verder wordt afgenomen doordat het bebouwde kom bord is aangepast.”

De foto’s maken het duidelijk: het bord liet vroeger zien dat je Nauerna (gem. Zaanstad) verliet, nu verlaat je Zaanstad (met daaronder: Assendelft, buurtschap Nauerna).

Blij zijn ze er niet mee in het buurtschap: “Neeeeeeee”, “zonde van het geld want je schrikt denk ik als je weet wat die onzin allemaal kost”, “vast gemeentegeld over”.

Waarom doet Zaanstad dat? Er is geen recent beleid maar wel ‘oud beleid’. In ‘Wegwijs in Zaanstad, Beleids- en uitvoeringsplan bewegwijzering 2008’ wordt al gesteld dat Zaanstad één bebouwde kom heeft en dat zoiets duidelijk moet worden in de bebording. Maar dat geldt natuurlijk niet voor Nauerna, daar is een heel stuk geen bebouwde kom.

Belangrijker is de oorspronkelijke plaatsen (dorpen) niet meer bestaan, het worden ‘stadsdelen’:

“De 7 oorspronkelijke kernen worden verder in het voorliggende beleids- en uitvoeringsplan met ‘stadsdelen’ aangemerkt.”

In de loop der jaren zijn ook veel blauwe plaatsnaamborden door witte stadsdeelborden (Zaandam-Zuid, Zaandijk West) vervangen. De dorpen bestaan dus niet meer officieel. Gek genoeg is Zaanstad (de naam die nu op het plaatsnaambord prijkt) natuurlijk helemaal geen plaats (of een ‘stad’ zoals ze dat zo graag op het Stadhuis noemen). Het is een gemeente.

De woordvoerder van wethouder Gerard Slegers (Openbare Ruimte) zegt ook niet zo snel te weten waarom dit moest gebeuren, maar ze gaat het voor ons uitzoeken.

Op 27 april maakte René Kouwenberg een filmpje van Nauerna (te zien op de Facebook-pagina) waarop de oude borden nog te zien zijn.

nauerna bord

 

nauerna opgeheven bord

Deel dit artikel:

6 reacties

 • Piet Zwikker

  Ik zag dat ze vanmorgen bezig waren met de borden. beetje onzin.Het enigste positieve is misschien dat de naam Assendelft weer op het bord staat.

  • De Orkaan

   Tja, wat hebben we nu aan zulke lezers! Wel langsrijden en geen foto maken! Volgende keer beter je best doen.

   • Piet Zwikker

    toen ik er langs reed waren ze net het oude bord aan het slopen.Als ik bij iedere wegwerker die met een bord o.i.d.bezig is moet stoppen om een foto te maken dan blijf ik aan de gang.Overigens wel leuk om via de Orkaan te lezen wat die lui aan het doen waren.

 • Leyena van der Laan

  Vervelend beleid.

  “De 7 oorspronkelijke kernen worden verder in het voorliggende beleids- en uitvoeringsplan met ‘stadsdelen’ aangemerkt.”

  Ga ik nooit accepteren. Niks stadsdelen, Woon in een Dorp.

 • Gre Luttik

  Kom op Nauernaarders! Slopen die handel. Dit stukje historisch Assendelft hoort toch gewoon “ op de kaart”? Ach, jullie vinden er vast wel iets op. Een tractor, een shovel………

 • Peter Bos

  Nog gekker: Nauerna is eigenlijk twee buurtschappen. Aan de westkant van de Vaart is het Assendelft, buurtschap Nauerna en aan de oostkant Westzaan, buurtschap Nauerna. Met bij de brug (aan de Westzaanse kant en niet op de brug) een grensbord.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *