NHD-pand Zaandam verkocht: wie redt het archief?

Dat het zou gebeuren wisten we wel zo’n beetje. En dat de redactie die het Zaanse nieuws moet verslaan, nu hoogstwaarschijnlijk naar Amsterdam verkast, daar komen wel weer overheen (of we komen er later op terug).

Wat ons zorgen baart is het archief. Het pand aan de Westzijde 23 herbergt een schat aan stukjes en foto’s die in pak-em-beet zeventig jaar zijn verzameld.

Het positieve nieuws is dat er sinds 1 september 2016 een gedreven groep van zes vrijwilligers elke donderdag actief is om alle foto’s van voetbalwedstrijden, huwelijksplechtigheden, inhuldigingen, ongelukken, lintjes doorknipperijen, toneeluitvoeringen… alles wat er ooit toe deed in de Zaanstreek te ordenen voor opname in het Gemeentearchief. Maar ze zijn nog lang niet klaar!

Het gaat om dertig,- tot veertigduizend foto’s en er zijn er vooralsnog slechts zo’n tienduizend gestickerd. De rest zit in kasten. Het gemeentearchief is nog niet op de hoogte gebracht van de verkoop van het pand.

De stukjes en de teksten in het ‘archief’ aan de Westzijde 23 lijken al helemaal gedoemd. Ze worden niet geïndexeerd en of er iemand is die zich erover ontfermt is niet duidelijk.

Linksboven staat Willem Kan, de zoon van wethouder Klaas Kan, die een snuifdoos toont die als dank voor de ontvangst werd geschonken door Tsaar Peter. Geen wereldnieuws misschien, maar voor sommigen de moeite waard (Ikke! Ikke! Voor mij! Dit is mijn opa! red.)

Ook onderstaande foto uit dit archief zouden we niet graag vernietigd zien:

Foto archief Bart Homburg. Piet Bakker van De Orkaan. Helaas niet aan De Zaan

Wij hopen dat de nieuwe en de oude eigenaar beseffen wat ze in huis hebben. Vernietiging lijkt ons geen optie. Eventueel ritselen wij een geschikte ruimte. Doe geen malle dingen.

Deel dit artikel:

6 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *