Nico van den Broek overleden

Nico van den Broek was columnist bij De Zaankanter en Dichtbij, oud-voorzitter van tennisvereniging LTVZ en oud-bestuurslid van volleybalclub Interlance Zaan. Hij vervulde ook bestuursfuncties bij de Rabobank en Zaanradio en werkte voor IBM en als journalist. Zaandammer Van den Broek woonde in Schildersbuurt waar hij in het verleden ook voorzitter was van de bewonersvereniging Schilders- en Waddenbuurt. En daarmee is zijn lijst van functies en verdiensten zeker niet compleet.

Afgelopen donderdag, 8 september, overleed deze markante Zaankanter.

Tien jaar lang, tussen 2006 en 2016, schreef hij columns voor weekblad De Zaankanter, die “immer voor opwinding zorgden” aldus de redactie van de Zaankanter toen in 2016 afscheid van Van den Broek werd genomen. De columns werden aan het eind van zijn columnisten-periode ook doorgeplaatst op het online platform Dichtbij. Omdat Nico vaak meer te vertellen had dan de lengte van de kranten-column toeliet, verscheen het eerste deel op papier en het hele verhaal online.

De kwalificatie ‘opwindend’ voor de columns kan natuurlijk alles betekenen, anderen noemden ze ‘spraakmakend’ of ‘omstreden’. Jarenlang bezocht Nico vrijwel elke raadsvergadering, een zekere politieke eenzijdigheid heeft er ook toe geleid dat de Zaankanter uiteindelijk afscheid van de columnist nam.

Deel dit artikel:

6 reacties

 • Jan de Vries

  Nico was een geweldige kerel die zijn mening, die niet iedereen in politiek Zaanstad goed uitkwam, gelukkig nooit onder stoelen of banken heeft gestoken. Voor de Corona ellende sprak ik hem regelmatig bij de dagopvang van de Rosariumhorst in Krommenie. Meestal nam ik dan eigen gemaakte appeltaart of boterkoek mee en hadden we reuze plezier.
  De herinneringen aan Nico zal ik koesteren. Moge hij rusten in vrede 🙏
  Jan de Vries

  • Dyona verkleij

   Ach gecondoleerd voor zijn vrouw familie
   Ik heb Nico af en toe verzorgd toen ik in de thuiszorg werkte
   Altijd in voor een grapje en een praatje
   Veel interessante verhalen altijd.
   Nico was een zeer wijze man.
   Rust in vrede
   Dyona

 • Cees de Leeuw

  Nico was in kringen van volleybal zeker bekend als scheidsrechter en rapporteur.
  Hij ruste in vrede.

 • Jan Schoen

  De zondagochtenddiensten van de drie voorzitters van de bewonersvereniging Schildersbuurt, Waddenbuurt, Koog-Bloemwijk met Nico en Joep van Houts bij Nico thuis zijn onvergetelijk. Nico altijd strijdbaar als een viking. We bespraken vrijwel alles wat er zich die week in de politiek (landelijk en plaatselijk) en op sportgebied was gebeurd en maakten vrijwel alle plannen van de gemeente met de grond gelijk. Vaak kwam ik thuis met pijn in mijn kaken van het lachen. Dierbare herinneringen.

 • Erik Koopman

  Door zijn tomeloze inzet en zijn betrokkenheid in het kader van het algemeen belang, in de breedste zin van het woord, was hij de verpersoonlijking van het woord gemeenschapszin.

 • Jan de Bruin

  Deze zgn politieke eenzijdigheid was altijd weer een verademing! Hij zette daarmee de discussie altijd weer op scherp. We zullen hem als (mede) onafhankelijke denker missen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *