Nico van den Broek na 10 jaar weg bij Zaankanter

Na 10 jaar trouwe dienst hebben de Zaankanter en Dichtbij afscheid genomen van columnist Nico van den Broek.

Van den Broek begon in 2006 met “immer voor opwinding zorgende columns” aldus een korte verklaring in de Zaankanter van 29 juni.

De redactie van De Zaankanter en Van den Broek hebben “na onderling overleg besloten onze wegen te laten scheiden”. Het woord “goed” ontbreekt in deze zin, maar “wij danken hem voor al zijn bijdragen” (hier ontbreekt het woordje “hartelijk”).

Bij GeenStijl heet zoiets “weggejorist”.

nico broek afscheid

De columns van Nico stonden eerst alleen in de Zaankanter. Nadat Dichtbij (net als de Zaankanter, Geenstijl en Dagblad Zaanstreek dochteronderneming van het Telegraaf-concern) samengevoegd was met de huis-aan-huis-bladen, verschenen de columns ook online (zie hier de laatste).

Dat was een uitkomst voor Nico. Zijn ellenlange beschouwingen van vaak duizenden woorden konden nu volledig online gelezen worden. Bij de Zaankanter waren ze allang blij: “de hele column kunt u online op Dichtbij lezen”.

De columns van Nico vielen niet alleen op door hun gebrek aan bondigheid. Dat maakten ze namelijk ruimschoots goed door een grote mate van onsamenhangendheid. Daarnaast had Nico een eenvoudige boodschap die uit drie delen bestond: 1. hij had zelf altijd gelijk; de gemeente deugde niet; en 3. de enige betrouwbare partijen in de gemeenteraad waren DZ en POV.

Die partijen zullen hun pleitbezorger missen.

Wij vinden het een kunst dat je met een dergelijk beperkt repertoire het 10 jaar vol kan houden.

(Foto van Dichtbij.nl)

We hebben Nico van den Broek proberen te bellen maar hij was niet bereikbaar voor commentaar.

Deel dit artikel:

12 reacties

 • Boon

  Nee, dat is niet helemaal waar. Ik heb jaren van Nico zijn geschriften genoten en zijn tekst was het eerste wat ik in het Zaanse sufferdje opzocht. Helaas is hij later afgegleden in een vete met de gemeente Zaanstad . Ik heb wel eens een mailtje naar de Zaankanter gestuurd met het verzoek weer een actieve satire schrijver over de Zaanse politiek aan te stellen. Nu was hij meer de roeptoeter van klein rechts.
  Dus inderdaad ,mag ook de Orkaan doen, graag weer een schrijver/ster die alle raadsleden eens de spiegel voor houdt over hoe ze reageren maar dat wel zonder partijbelangen.

  • De Orkaan

   Hij heeft nog niet gesolliciteerd.

  • Barend

   Boon, dat zal bij deorkaan echt niet gebeuren dat een onafhankelijk iemand links en rechts eens heerlijk de oren wast. De orkaan is namelijk de roeptoeter van klein links.
   Het zal wel een aangename verademing zijn mocht het hier gaan gebeuren.

 • Gert Jan Negrijn

  Ook voor mij was dit veelal het enigste wat mij boeide in de Zaankanter.

  Hoop wel dat hij behouden blijft en een ander kanaal vind.

  En je hoeft het niet altijd met iemand eens te zijn. Het aanhoren van een andere invalshoek kan op zijn tijd ook verhelderend werken.

  Gert Jan Negrijn.

 • Rienk Spiekstra

  Als de schrijfsel van Nico v/d Broek het enige is wat iemand boeit in de Zaankanter wordt de vaak humoristische bijdrage van Derk Peeters wel erg ondergewaardeerd

  • Boon

   Ik vindt Derk ook veel beter dan Nico . Ik spreek over de Nico van 10 jaar terug . Dat was beter te pruimen dan zijn stukken van de laatste 4 jaar.

 • Knabbelaar

  Nico had wel vaak gelijk, de gemeente deugt per definitie niet.
  Over het beperkte repetoire van Nico valt te discussiëren, de gemeente was en blijft wat dat betreft een dankbaar onderwerp.
  De gemeente houd het met een nog beperkter repetoire, bestuurlijk gezien nog steeds vol.
  De inwoners van Zaanstad zijn qua bestuur afhankelijk van fools and idiots.

 • Marco

  Waar Nico ook zeer goed in was was het terughalen van bijna complete teksten uit zijn eerdere zeer langdradige monotone narcistisch epistels. Ondanks dat hij soms het gelijk aan zijn kant had (gelijk hebben is nog geen gelijk krijgen) hoop ik dat we (ik) in de toekomst verschoond blijven van de Nico-azijnzeikerij.

 • p

  Langdradig altijd negatief altijd azijnpisserij.misschien komt deze man nu tot rust. Hopelijk blijven wij voor altijd verschoond van deze zeiksnor.

 • Voor de meeste personen die hier reageren zijn meer dan 1000 letters natuurlijk niet te behappen. Als je hun eigen spelfouten ziet…

 • herman boersma

  ijndelik foetsie
  ik kon me niet voorstellen dat de gemeentebestuurders van Zaanstad alle duizend (en nog meer) dingen die ze deden allemaal verkeerd gingen. Nico wilde de lezers dat laten geloven. Hij achtte de Zaankanters dommer dan ze zijn. Nico minachtte niet alleen het bestuur van Zaanstad, hij trok zijn neus ook op voor de bewoners.

 • Ik woonde in zijn buurt. Het laatste wat ik weet, dat Nico naar Festina lente zou gaan, ook zijn vrouw zou verhuizen dit in een andere locatie.
  Nico ken ik mede door de volleybalsport hij bij Zaanstad erelid.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *