Een oplettende Westzaner – nog wat confuus van het verdwijnen van de enige geldautomaat in zijn dorp – komt met een suggestie om het zoeken naar een bereikbare en veilige plek voor de nieuwe geldautomaat te vergemakkelijken.

Door Jaap de Jong

Hij was naar Edam gegaan om daar even de benen te strekken. Op het parkeerterrein aan de Baanstraat werden zijn aandacht en nieuwsgierigheid getrokken door een opvallend wit bouwwerk.

Het bleek een speciale container te zijn voor een geldautomaat die overal te plaatsen is. “Er moeten in Westzaan toch voldoende plaatsen zijn te vinden waar zo’n container kan worden neergezet?” bedacht hij ter plekke.

Thuis sloeg hij internet erop na en kwam aan de weet dat zo’n container op vier locaties staat in Edam, Volendam en Oosthuizen. Het is een initiatief van de gemeente en een lokale bank.

In het blad Nieuw Volendam staat een publicatie waaruit blijkt dat niet alle Edammers gelukkig zijn met de container aan de Baanstraat: foeilelijk, schadelijk voor het stadsschoon en het uitzicht en op een ongelukkige plek neergezet, want vlak bij een elektriciteitshuisje.