Niet sparen voor verhuizing naar Cultuurcluster

Subsidiegelden die De Bieb, Fluxus en RTV Zaanstreek reserveren voor de verhuizing naar het Cultuurcluster moeten waarschijnlijk worden terugbetaald.

Dat beloofde cultuur-wethouder Sanna Munnikendam (D66) na vragen van Harrie van der Laan (POV) over de reservering van ruim € 30.000 die RTV Zaanstreek in de boeken had staan voor de verhuizing.

Zulke reserveringen (vermogensvorming) zijn volgens de Algemene Subsidie Verordering (ASV) van Zaanstad niet toegestaan. Het college van B&W kan het wel toestaan, maar dan moet vooraf toestemming zijn verleend en daar lijkt het niet op. En het moet ook nog eens binnen drie jaar besteed worden.

En als het niet wordt besteed – of onterecht is toegekend – moet het worden terugbetaald. Omdat de kosten niet zomaar gereserveerd zijn, zullen de instellingen tegen de tijd van de verhuizing opnieuw bij de gemeente aankloppen voor geld. Niet deze raad maar een volgende mag daarover gaan beslissen. Nu is er al € 600.000 gereserveerd.

RTV Zaanstad kreeg ondertussen een extra structurele jaarlijkse subsidie van € 60.000. De helft daarvan was inderdaad volgens Munnikendam bestemd voor de toekomstige verhuizing, een onterechte toekenning dus. De geplaagde omroep kan één keer € 60.000 krijgen maar moet vooraf eerst duidelijkheid moet komen over:

“de nieuwe organisatiestructuur, plannen over de professionaliseringsslag, extra activiteiten die worden uitgevoerd en met welke kwaliteit.”

In het najaar van 2018 moet het Zaanstad Beraad de situatie beoordelen en kan besluiten over de subsidies voor de komende jaren. Dit besluit werd genomen nadat een amendement van VVD, GroenLinks, DZ, SP, ZVI, ROSA, POV en ZIP werd aangenomen, de CU steunde het amendement. D66, PvdA en CDA waren wel voor een structurele jaarlijkse verhoging van € 60.000.

Dankzij vragen van Maikel Kat (SP) weten we nu ook hoeveel huur en servicekosten door Bieb, Zaanradio, Babel, Flux en Fluxus moet worden betaald. Voor een deel komt dat uit de reguliere subsidies die ze krijgen (€ 924.000 per jaar), een groter deel (€ 1,5 miljoen) wordt extra door de gemeente betaald.

Deel dit artikel:

4 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *