Maandag schreven we over het vragenbombardement van Groep De Boer/Lokaal Zaans (50 stuks) over onder meer verfmolen De Kat, misschien wel een record. Maar Democratisch Zaanstad (DZ) doet er nog een schepje bovenop: 60 vragen aan het college van Zaanstad.
De onderwerpen: de invoering van verplichte ticketing op de Zaanse Schans, het verlies van openbaarheid, de positie van bewoners en ondernemers, én de rol van wethouder Breunesse.
Zorgen
De partij wil onder meer weten op welke bestuurlijke gronden het college de toegang tot de Zaanse Schans wil reguleren via een verplicht ticket. Ook vraagt DZ waarom er wordt gesproken over een ‘erfgoedpark’, terwijl de Schans ooit is opgezet als openbare woon-werkbuurt.
Daarnaast is er forse kritiek op de betrokkenheid van bewoners en ondernemers. DZ vraagt zich af waarom er zo weinig is gedaan met het alternatieve plan van ondernemersverenigingen OVZS en OV1509, dat volgens de partij was toegezegd als ‘integraal onderdeel van de ontwikkelstrategie’. Ook wil de fractie weten of betrokkenen wel voldoende zijn geïnformeerd over de uitkomsten van de eerdere pilot.
Een opvallend deel van de vragen gaat over de huurcompensatie aan bewoners van de Schans. Volgens DZ heeft wethouder Breunesse de wens uitgesproken dat Stichting de Zaanse Schans in september 2024 één maand huur kwijt zou schelden vanwege de overlast van de pilot, en ook de geplande huurverhoging zou hebben bevroren. De partij vraagt zich af of hiermee niet wordt geprobeerd bewoners te ‘verleiden’ tot het tekenen van een convenant.
De Kat
Net als Groep De Boer/Lokaal Zaans stelt ook DZ vragen over het gedwongen vertrek van de familie Kempenaar uit verfmolen De Kat. De molen trekt jaarlijks zo’n 180.000 bezoekers en is daarmee de drukstbezochte molen op de Schans.
DZ wil weten waarom Zaanstad niet heeft geprobeerd dit vertrek te voorkomen, zeker gezien de status van het molenaarsambacht als UNESCO-erkend immaterieel erfgoed. En: waarom mogen partijen met een gezond exploitatiemodel vertrekken, terwijl partijen die financieel in zwaar weer verkeren juist aan tafel blijven?
Een greep uit de 60 vragen:
- Op welke bestuurlijke gronden wenst het college de verplichte ticketing in te voeren op de Zaanse Schans?
- Welke informatie is er tot nu toe gedeeld met de ondernemers en bewoners op de Zaanse Schans n.a.v. de pilot m.b.t. de ticketing, de resultaten die hieruit zijn voortgekomen en het gewenste toekomstbeeld?
- Op welke termijn dient de Zaanse Schans (gedeeltelijk) te onttrokken te worden uit de openbaarheid?
- Op welke manier wijkt de verantwoordelijkheid van de Gemeente voor de Zaanse Schans af van die van een andere wijk en/of groengebied in de Gemeente Zaanstad?
- Welke mogelijkheden zijn er in kaart gebracht om te voorkomen dat er sprake zal zijn van een jarenlange juridische strijd? Graag ontvangen wij hiervan een overzicht.
- Waarom heeft Stichting de Zaanse Schans gehoor gegeven aan de wensen van wethouder Breunesse, terwijl het college altijd claimt dat zij geen bestuurlijke invloed heeft op de Stichting de Zaanse Schans?
- Hoe kijkt het college aan tegen het belang om de exploitatie van molen De Kat, met 180.000 betalende bezoekers per jaar, versus de exploitatie van het Zaans Museum dat nog niet de helft van dat aantal haalt en dus het hoofd financieel niet boven water kan houden?
Met dit nieuwe vragenrecord loopt de spanning in de gemeentepolitiek verder op. Zowel DZ als De Boer uiten zorgen over het gebrek aan draagvlak, de onduidelijkheid rond geldstromen, en het gevoel dat bewoners en ondernemers steeds minder zeggenschap hebben over de toekomst van hun eigen omgeving. De antwoorden van het college worden uiterlijk voor de raadsvergadering van 22 mei verwacht.
Door: Nick Boeske. Bron: vragen DZ en eerder artikel. Foto: De Orkaan.
De Zaanse Schans is toch een openbaar buurtschap. Openbaar terrein wat niet zomaar onttrokken kan worden met een hek er omheen. Er zijn lange procedure voor nodig.
Hoezo spanning? Leg dat eens even uit, Orkaan!
Dat men spreekt over spanning lijkt mij vrij logisch. Wat is spanning: Een toestand dat jij of andere mensen onrustig of zenuwachtig zijn over iets. Dat dit speelt lijkt nogal duidelijk.
Goed te melden, besluitvorming moet transparant zijn.