Nieuwe appartementen Gedempte Gracht niet voor ‘de gewone Zaankanter’

Wellicht is het je al opgevallen tijdens het winkelen. Er zijn nieuwe appartementen op Gedempte Gracht 44, boven Kiss Bakery in Zaandam. Het gebouw is getransformeerd tot een complex met veertien appartementen en drie penthouses, allemaal gelegen aan de gracht.

De naam van de verhuurder, ‘Expat Rentals’, zegt eigenlijk al genoeg. Er wordt gefocust op (welvarende) expats. Met huurprijzen variërend van €2.300 tot €3.500 is het voor de doorsnee Simon van Sanen Jan bijna onmogelijk om er te wonen. Net als in Amsterdam lijkt het erop dat ‘de gewone Zaankanter’ uit het centrum wordt verdreven.

Tijdelijke huur

De 14 appartementen zijn volledig gemeubileerd en bedoeld voor kort verblijf. Dit betekent dat deze appartementen maximaal 6 maanden gehuurd kunnen worden. Het is alleen nog niet zeker voor hoelang dit nog mag. De Orkaan berichtte onlangs over het wetsvoorstel dat door de Tweede Kamer is aangenomen om tijdelijke huur tegen te gaan en momenteel ter goedkeuring bij de Eerste Kamer ligt.

Tijdelijk huur betekent in veel gevallen een hoge huur. Het zijn vaak ‘huisjesmelkers’, particulieren, makelaars en mensen die snel geld willen verdienen door panden op te kopen en die permanent tijdelijk te verhuren, het levert een grote onzekerheid voor de huurder op maar hoge inkomsten voor de verhuurder.

Uit een onderzoek van de Volkskrant (betaalmuur) uit 2021, bleek dat in Zaanstad 37 procent van de huurwoningen die via Funda werden aangeboden tijdelijk werden verhuurd. Dit was het hoogste percentage in Nederland. In de 30 grootste gemeenten was het gemiddelde 14 procent. Op dit moment is het zelfs iets gestegen naar 37,5 procent. In Wormerland en Oostzaan wordt weinig tot niks aangeboden op de huizensite.

Door: Nick Boeske. Bron en foto’s: De Orkaan en Expats Rental

Deel dit artikel:

6 reacties

 • fons wegman

  Iets goedkoper, maar naar mijn idee ook buiten proportie, zijn de huurprijzen van de nieuwe woningen op de Hogendijk. Oppervlakte vanaf 47m2 en de huurprijzen vanaf 1295 euro.

 • Jos Blokker

  Tijdelijke huur tegengaan? Maak er een hotel van voor langduriger verblijf. Kassa en het mag nog ook. Zie de Veerdijk in Wormer!

 • Leo Hartman

  De gewone Zaankanter wordt uit het centrum verdreven door de enorme leegstand.
  Ik schat dat 50% leeg staat in het centrum, inclusief woningen boven winkels ect.
  Ik wil wel eens een rondje met jullie lopen, kan je een prachtig artikel aan wijden.

 • Marco Meegdes

  De Stad van de gewone arbeider gaat richting juppe stad.
  Voorheen was de Zaanstreek een arbeiders stad fabrieken en huizen naast elkaar en de fabrieken langzaam verdwijnen naar de buiten grenzen wordt het onbetaalbaar gemaakt. De echte Zaankanter zal langzaam verdwijnen naar betaalbare dorpen of steden en de naam Zaanstreek zal Amsterdam gaan heten.

 • Chris Swartsenburg

  bestaan ze nog “echte ” Zaankanters? schat dat 90% import is

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *