Bouwbedrijf Van der Gragt gaat binnenkort beginnen met de herbouw van de Wormerse Beschuitstoren*.

Dat maakt de gemeente Wormerland bekend op hun Facebook-pagina. Daar zijn ook de ‘artist impression’ van de nieuwe toren en afbeeldingen van de oude toren te zien.

Bouwbedrijf van der Gragt is de als aannemer. Bouwbedrijf Somass maakt de houten torenopbouw. Volgens het vakblad Cobouw is het de bedoeling dat de toren in maart 2018 af is.

De gemeente:

“De oorspronkelijke Beschuitstoren is in het begin van de zeventiende eeuw gebouwd om de beschuitbakkers te waarschuwen dat ze hun ovens moesten doven of weer aan mochten steken. Regelmatig werden bakkerijen door oververhitte ovens in de as gelegd en met de houtbouw van toen was het gevaar groot dat de vlammen oversloegen op naastgelegen woningen.

Aangezien de kerkklok niet in het hele dorp te horen was, is om die reden een klokkentoren gebouwd zodat ook aan de andere kant van het dorp de bakkers gewaarschuwd werden. Een bode van de gemeente ging ook bij de bakkers langs om te controleren of de ovens echt uitgingen. Een overtreding kostte de bakker een boete van 3 stuivers, in die tijd een behoorlijk bedrag.”

In de achttiende eeuw raakte het bakken van scheepsbeschuit in onbruik en verdwenen de beschuitbakkers. De Beschuitstoren verloor zijn functie en raakte in de negentiende eeuw in verval. In 1894* werd de toren gesloopt.

Omdat er tekeningen, schilderijen en foto’s bewaard zijn gebleven kon FKG architecten een nieuw ontwerp maken, woensdag 3 mei werden op het gemeentehuis de overeenkomsten voor herbouw getekend.

De gemeente wordt hoofdhuurder van de begane grond van het gebouw bij de toren en gaat deze ruimte onderverhuren aan de GGD en de Monumentenwacht. Op de verdiepingen daarboven komen drie sociale huurwoningen die worden gekocht door WormerWonen. De toren wordt straks gebruikt door de Historische Vereniging Wormer voor opslag en exposities. (klik op afbeelding voor grotere versie)

In de jaren tachtig is er ook al eens een replica van de toren aan de Dorpsstraat verrezen. Wie die wil zien moet op deze link naar het Waterlands Archief klikken. De foto nemen wij niet op omdat het archief de idiote gewoonte heeft om over foto’s die ze van de inwoners krijgen een watermerk te plaatsen zodat ze eigenlijk voor niemand meer bruikbaar zijn tenzij je daar € 5 voor betaalt. (Waarschuwing: breng nooit je foto’s naar het Waterlands Archief.)

Onderstaande foto komt uit het onvolprezen Gemeentearchief Zaanstad (dat ooit plannen heeft gehad te fuseren met het Waterlands Archief – een goddeloos plan).

Wie de archiefstukken raadpleegt stuit al snel op twee ongerijmdheden: is de toren nu gesloopt in 1894 of 1896, en hoe schrijf je het: Beschuitstoren of Beschuittoren?