Bezoekers van huisartsenpraktijk de Schans in Wormer lopen, fietsen of strompelen wel vaker langs de galerieruimte op de Schansstraat. Voorheen stonden de keramische kunstwerken van Cocky Pater er te pronken. Nu gaat er op dezelfde hoek iets heel anders gebeuren: Wormerse fotograaf David de Lange (27) opent op 6 april zijn fotostudio, expositieruimte en ontmoetingsplaats in één.

„Het is zo belangrijk dat kunstenaars een plek hebben om elkaar te ontmoeten en met elkaar te kunnen brainstormen”, vertelt de Lange die nu al in de kunstenaarswoning naast de expositieruimte is ingetrokken. „De meeste kunstenaars zijn namelijk kluizenaars. Door samen op te trekken kan je geïnspireerd worden en kunnen er mooie projecten ontstaan.” 

Een van die projecten zal zaterdag te zien zijn in de ruimte, waar nu nog (2 dagen voor de opening) veel aan moet gebeuren. Samen met de Zaanse stadsdichters Reinier Fosch en Lisa van Tongeren zal David een kunstwerk geïnspireerd door social media exposeren dat op drie verschillende manieren wordt getoond: via beeld, geluid en tekst. 

Ook zullen de werken van Zaanse kunstenaars Leon van Wijk, Mike de Vos, Teppo Korte en Marga Hessels te zien zijn zaterdag. Daarnaast is het eigen werk van David de Lange natuurlijk niet te missen. Zijn fotoboek ‘a 1000 days of self portraits’ ligt naast zijn foto’s in lijst die per stuk te koop zijn. 

David is van plan om elk jaar 2 à 3 exposities te organiseren, zo houdt hij genoeg tijd over om bezig te zijn met het creatieve proces dat nodig is voor zijn fotografie. Ook moet hij nog tijd blijven houden voor zijn commerciële klusjes, want volgens hem „horen die nou eenmaal bij het werk als fotograaf.”

Een ding is in ieder geval duidelijk: dat het tijd was voor een broedplaats waar kunstenaars hun creatieve ideeën konden laten vloeien in Wormer was volgens David de Lange een feit. De toekomst zal laten zien of deze plek weldegelijk een boost zal geven aan de (al dan niet bestaande) cultuursector in Wormerland.

Aankomende zaterdag (6 april) begint de opening om 15.00 op de Schansstraat 1 te Wormer.

Door: Remi Kerkhoven