Nieuwe vervoerder EBS onder vuur: ‘apartheidsbussen’

“De gemiddelde busreiziger heeft waarschijnlijk geen flauw idee, maar als je in een EBS-bus stapt in Nederland, draag je nietsvermoedend bij aan de Israëlische uitbuiting van de Palestijnse gebieden.”

Geen kinderachtige taal van ‘Diensten Onderzoek Centrum Palestina’ (docP) op hun website BDS.NL (Boycot, Desinvesteren en Sancties) waar onder meer actie gevoerd wordt tegen de Israëlische busmaatschappij EBS die vanaf eind 2023 het busvervoer in de Zaanstreek gaat verzorgen.

Wie reist met EBS (Egged Bus Systems), onderdeel van de Israëlische moedermaatschappij Egged “zit in een apartheidsbus” aldus BDS:

“Egged staat op de VN-lijst van bedrijven die betrokken zijn bij de kolonisering van Palestijns grondgebied en daarmee hun internationale verplichtingen schenden. Want Egged verzorgt busvervoer van, naar en tussen de illegale nederzettingen op de Westelijke Jordaanoever met meer dan 100 busverbindingen.

Egged maakt gebruik van wegen die dwars door Palestijns gebied lopen, maar verboden zijn voor Palestijnen. Het voert zelfs gesegregeerde busdiensten uit, met bussen die verboden zijn voor Palestijnen. Egged is daarmee een heel belangrijke logistieke schakel in Israëls nederzettingenpolitiek en men kan deze bussen met recht apartheidbussen noemen.”

Volgens BDS zouden overheden afstand moeten bewaren “tot bedrijven die direct of indirect betrokken zijn bij rechtenschendingen. EBS is hiervan een schoolvoorbeeld.” BDS organiseerde op 12 juni een demonstratie omdat EBS de kans kreeg mee te dingen naar aanbestedingen in Nederland.

Ook op De Orkaan brak de discussie los over EBS onder het stuk over de nieuwe concessie.

Foto: bus 394 in Poelenburg (De Orkaan), nu uitgevoerd door Connexxion voor R•Net, een samenwerkingsverband waarin ook EBS participeert.

Deel dit artikel:

32 reacties

 • Wil Vree

  Erg gesjocht weer allemaal. Ga je dan ookniet meer tanken bij Shell , BP etc en koop je niks meer van Philips, ga zo maar ff door.

 • Fred Blijestein

  Tjonge wat een spijkers op laag water zoeken. Wat hebben wij hier in de Zaanstreek daarmee te maken? Laten ze dat lekker in Israël uitzoeken en laat ons met rust. Ik wordt niet goed van dat slachtoffertje spelen. Het gast erom dat de bussen veilig en op tijd rijden.

  • Willem Heerema

   Het zijn vooral de Israëli’s met het Nederlandse CIDI voorop die aan het door u genoemde “slachtoffertje spelen” doen. En daarnaast de vele op internet aanwezige Hasbara trollen, die bezetter-staat / apartheidsstaat proberen Israël te ‘beschermen’ door kritiek af te zwakken, of zoals men hier bij sommigen te vergelijken met ander leed in de wereld. 3bds.

 • Sandrien van Schie

  Ja daggg

 • Mirjam Iedema-Willems

  Nee, ik tank zeker niet bij Shell, BP. En als ik het weet houd ik er zeker rekening mee. En ik tank maar 1x in de 2 à 3 maanden. Ook producten van Nestlé probeer ik zoveel mogelijk te vermijden.

  • Dirk Jonker

   Beetje naief hoor, dat niet tanken bij Shell of BP en niets van Nestle te kopen. Als je echt wil deugen rijdt je sowieso geen auto meer en eet je alleen nog wat je in je eigen tuin verbouwt. Enne .. die laptop, dat tablet of mobieltje waarmee je internet, daar kleeft ook behoorlijk bloed aan door de winning van “rare metals” uit landen met dubieuze regimes. En dan heb ik het nog niet eens over de landen waar ze inelkaar geschroefd worden.

   • D. Tempeliers

    Zo raar toch altijd om te zien dat juist mensen die hun stinkende best doen om dingen wat bewuster en beter te doen, worden veroordeeld door types die oordelen dat ze dan wel álles perfect moeten doen. “Als je écht wilt deugen”… 😂 Bijzonder, zo’n arrogantie naar anderen.

 • Thea Piersma

  Laten we eindelijk stoppen met Israël overal de schuld van te geven. Als je op de wereldkaart ziet dat er 22 Palestijnse Staten zijn die veel groter zijn dan dat kleine landje dan gun je de joden toch dat kleine stukje grond waar ze samen met anderen waaronder ook palestijnen wonen. Stop met haat zaaien.

 • Benno de Hertog

  Orkaan,
  Ik lees jullie berichten over het algemeen graag, en ik ben ook tegen onderdrukking, van welk volk ook. Maar klakkeloos dit bericht van BDS overnemen vind ik nogal eenzijdig. BDS wil de staat Israël het liefst helemaal opheffen. Een organisatie met een dergelijke missie verdient geen steun.

 • Myriam de Leeuw

  Hoe gek kan je zijn? Neem je als je het nodig hebt dan ook geen medicijnen meer die Israël heeft uitgevonden en geproduceerd? Mensen toch, denk eens na!!!

 • Peter Goldstein

  Of het jou als reiziger iets kan schelen en zonder gene in zo’n bus stapt, moet je zelf maar weten. Maar Zaanstad zou natuurlijk beter moeten weten en geen apartheidsbusbedrijf moeten spekken / fasciliteren. Afgezien van dat het de internationale verplichtingen schendt is het moreel ongepast.
  Zaanstad heeft nu dus een middel in de hand om iets tegen de onderdrukking van de Palestijnen te doen of in elk geval een statement te maken.
  Het zou Zaanstad sieren, of liever gezegd meer dan logisch zijn, als ze daar ook gebruik van maakt, op haar schreden terugkeert en die besmette concessie weer intrekt.

 • Louis Dirksen

  Ik vind de allerbelangrijkste bus de koffiebus. Zeker ’smorgens…..

 • Eli Cohen

  Puur antisemitisme. Geef deze nazi’s geen ruimte met hun leugens over de Joodse staat. Lange leve Israël en het Joodse volk.

  • P. Hoogkamer

   Ach Eli toch.., wat een triestigheid. dat je je zo laat gaan.. de waarheid is lastig te aanvaarden. vrijheid van het woord is in Nederland een groot goed. dus ook de persvrijheid.
   Wilje het niet lezen dan is er vast een andere site die je beter past.

  • Nico smit

   Houdt iemand u tegen om naar het beloofde land te gaan ??

  • Anne Haan

   Kritiek op Israël is absoluut géén antisemitisme! Ik heb zelf een joodse achtergrond maar sta niet achter hun apartheidspolitiek.

  • Rob Poldner

   Antisemitisme wordt bij iedere kritiek op Israël genoemd om discussie de mond te snoeren. Dan ook nog het woord nazi’s gebruiken…. Is kritiek hebben op bezetting, onderdrukking en Apartheid nazi gedrag? Ik zou hier niet durven beweren dat bezetting, onderdrukking en Apartheid door Israël iets met nazi praktijken te maken heeft. Maar keur die Israëlische politiek ten zeerste af.
   Een bedrijf dat actief meewerkt aan deze politiek, hoort hier in Nederland niet thuis.
   Dus: metropool regio Amsterdam, ga je schamen en doe je huiswerk over.
   Dit zeg ik als oud Regioraadslid namens Zaanstad.

 • Dirk Marinus Sr

  Het wordt nu een hele rebus….

  • Johanna Romijn

   Geen nieuws onder de Zon.
   Is al jarenlang aan de gang.
   Dus BOYCOT dat bedrijf
   BOYCOT ISRAËL koop geen producten van gestolen land.
   PALESTINA VRIJ NU 🇵🇸🇵🇸

   • Bert Versteeg

    Veel mensen zijn blijkbaar vergeten dat Palestina een broeinest van terrorisme was en is?
    Zo had je de Zwarte September die in 1972 tijdens de Olympische Spelen in Munchen een aanslag pleegden op Israelische atleten in het Olympisch Dorp.
    Ook kaapten Palestijnse terroristen diverse vliegtuigen waarvan de bevrijdingsactie op het vliegveld van de Oegandese luchthaven bij Entebbe in1976 wel de bekendste is. Ook de kaping van het Italiaanse cruiseschip Achille Lauro in 1985 was een actie van PalestijneN
    De PLO van Jasser Arafat was te vergelijken met IS van nu,
    Later kwam sjeik Ahmad Yassin , de oprichter van Hamas die in 2004 op spectaculaire wijze door het Israelische leger uit z`n rolstoel wed geschoten.
    Ook Fatah en de Islamitische Jihad waren Palestijnse terroristische groeperingen.
    Ik geeft EBS in Israel groot gelijk door geen Palestijnen mee te nemen in hun bussen, de kans dat een zelfmoordterrorist de bus opblaast is veel te groot.
    De mensen die tegen EBS zijn moeten zih diep en diep schamen!

    • Samuel van den Brink

     Bert,

     Hun land is afgepakt, ze worden behandeld als tweederangs burgers, zijn voor de meeste basale levensbehoeften afhankelijk van de grillen van Israël. Vind je het gek dat er mensen in opstand komen? We steunen allemaal Oekraïne in hun strijd tegen de Russen. We zaten allemaal (achteraf) in het verzet tegen de Duitsers maar de Palestijnen mogen zich niet verzetten tegen de onderdrukking die zijn dagelijks ondergaan?

     Israël komt overal mee weg onder het mom van antisemitisme. Een duidelijk statement als het weigeren van een gunning aan een bedrijf wat actief apartheid ondersteunt zou goed zijn.

 • EBS heeft zelfs de aanbesteding gewonnen in Overijssel, dus gaat ook rijden in kampen, Zwolle en omstreken. Maar ach, er rijden overal Bussen gelukkig. Als je wilt Boycotten, dan alternatief zoeken, net als je BV mc,donalds erg goor of smerig vind , dan ga je toch naar Burgerking of KFC ?

 • Henk Visser

  Er is dus nu al een busdienst tussen Zaanstad e.o. en … Israël? Uitgevoerd door EBS.
  De reacties lijken wel een peiling met als resultaat vóór- tegen en neutraal. Een samenvatting:
  Iemand illustreerde zijn éénzijdig geïmpregneerde ‘kennis’ aan de hand van een lijst terreuracties.
  Jammer dat hier niet ook de keerzijde wordt belicht. De oorzaak. De historische achtergrond.
  What about’ism (dooddoeners), antisemitisme, ongefundeerde nonsens (22 Palestijnse Staten, groter dan de staat Israël!) waar ‘joden en palestijnen ‘samen’ wonen’. Bron? Link?
  ‘’BDS wil de staat Israël het liefst helemaal opheffen’’. Bron? Link?
  ‘Antisemitisme. Nazi’s’.! Ook een dooddoener. Zodra ook maar enige kritiek wordt geuit op het politieke beleid van Israël wordt dit dogma ter berde gebracht. Alsof de Joodse staat eeuwig in de slachtofferpositie moet verkeren en daarmee het recht heeft op oneindige absolutie.
  De PLO van Jasser Arafat vergelijken met de IS getuigd van onkunde op dit thema. De terreurdaden werden uitgevoerd door Hammas. Een radicale fractie die zelfs conflicteert met de PLO. In 1993 tekenden Yitzhak Rabin en Jasser Arafat de Oslo akkoorden in Washington. Daar had Hammas niks mee van doen.
  Het hele buslijn probleem in Zaanstad grijpt nu ruim 2000 jaar terug in de geschiedenis.
  De meest complexe geschiedenis in de historie van de mensheid. En wij reageren daar even uit de losse pols op? Uit emotie, uit onwetendheid, uit vooroordeel.
  Bezint voor u begint [met reageren]

  • Bert Versteeg

   Het citaat: “de terreurdaden werden uitgevoerd door Hamas” geeft al aan dat bepaalde mensen maar wat roepen want de PLO is opgericht in 1964 en Hamas pas in 1993 dus hoe kam Hamas aanslagen plegen in de jaren `70 en `80 terwijl ze nog niet eens bestonden!
   Connexxion is een Frans bedrijf en Frankrijk heeft ook een bepaald verleden net als vele andere landen.
   Als we ieder bedrijf en ieder land gaan afrekenen op hun heden en verleden zijn we verkeerd bezig.
   Het gaat om het busvervoer in Zaanstad en als EBS een betere bieding heeft gedaan als Connexxion dan horen zij het busvervoer te gaan verzorgen.
   EBS heeft mooie, moderne en comfortabele bussen en de reiziger zal straks echt niet aan Israel of Palestijnen denken als ze instappen maar gaan vergelijken met hoe het is en hoe het was.
   met andere woorden : EBS wordt straks beoordeeld op de kwaliteit die ze leveren !

 • Louis Dirksen

  BUSiness as usual in de Orkaan.

  Heftige discussies waarbij ik mij afvraag hoeveel van de bijdragen afkomstig zijn van mensen die daadwerkelijk gebruik maken van de bus. Ik kon er een traceren die de bus niet gebruikt En de anderen? Ik kom uit de kast voor alle duidelijkheid: Lopend, fietsend en voor grote afstanden, net als de weekinkopen, de auto. En mocht ik de bus al eens gebruiken dan interesseert het mij werkelijk geen biet van wie hij is. Als hij maar rijdt en het liefst op tijd….

 • Fred Blijestein

  Ik wordt een beetje moe van dat pamperen van Israël, altijd maar dat zielig doen en maar klagen over antisemitisme, verwijzingen naar de 2e wereldoorlog en het te pas en te pas hun tegenstanders voor nazi’s uit te schelden.

 • Bert Versteeg

  Louis om eerlijk te zijn ik ga nooit met de bus omdat ik op de fiets veel sneller ben.
  Maar ik wordt gewoon moe van die mensen die lopen te zeuren over Palestijnen.
  Daarom zei ik al in eerdere reacties dat ik hoop voor al die mensen die wel met de bus gaan dat het busvervoer beter wordt.

 • Diederik Eijer

  Wat hebben wij toch een goed leven dat wij ons druk kunnen maken met dit soort discussies….

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *