Nieuwe Zaanbrug ‘voorlopig’ gegund; referendum Wormerland?

De nieuwbouw van de Zaanbrug tussen Wormerveer en Wormer is ‘voorlopig’ gegund aan een aannemer. De naam van het bedrijf en het bedrag van de vervanging zijn nog niet bekend.

In Wormerland krijgt de gemeenteraad het plan voorgelegd om een raadgevend referendum te houden over de nieuwbouw. Als de raad daarmee instemt, krijgen inwoners de kans om zich voor of tegen nieuwbouw uit te spreken.

Het voorstel voor het referendum wordt ingediend door de POV. Ook de VLW was eerder voor zo’n referendum als de nieuwbouw niet op een andere manier gestopt zou kunnen worden. De partijen vinden de nieuwbouw veel te duur, renovatie zou een prima alternatief zijn volgens hen. Ronald Hendriks, fractievoorzitter VLW ondersteunt de roep voor een raadgevend referendum:

“Het is een democratisch recht van onze inwoners om zich hier over uit te kunnen spreken. Wij voeren hierover overleg met de fractie van de POV.”

Volgens de POV is nieuwbouw ‘een prestigeproject van 30 miljoen plus…’. Ook de POV in Zaanstad is voorstander van renovatie en heeft altijd gepleit voor een ‘Plan B’, waarbij de kosten van renovatie tegen de kosten voor nieuwbouw werden afgezet.

De precieze kosten zijn niet bekend. Voor de brug zelf is nu € 13,75 miljoen uitgetrokken maar eind vorig jaar bleek dat geen van de twee uitverkoren aannemers de brug voor dat bedrag wilde bouwen. Nu blijkt dus dat de bouw aan één van die bouwers ‘voorlopig’ gegund is. Maar dat bedrag zal dus hoger worden.

Daarbij komt een fors bedrag voor extra verkeersmaateregelen: een tijdelijke oeververbinding, omleidingen, verandering van kruispunten etc. Daarnaast zijn er al miljoenen uitgegeven in de voorbereidings- en onderzoeksfasen. Een totaalbedrag van meer dan € 30 miljoen lijkt inderdaad realistisch.

Het meeste wordt betaald door de provincie, maar ook Wormerland en Zaanstad moeten ieder meer dan € 6 miljoen bijdragen.

Het nieuws over de ‘voorlopige gunning’ dook op in een voorstel aan de raad van Zaanstad om de geheimhouding van drie stukken over de Zaanbrug op te heffen: een Raadsinformatiebrief met vertrouwelijke informatie over de aanbesteding, een rapport met vertrouwelijke informatie over de kosten voor groot onderhoud van de bestaande Zaanbrug en een rapport over de ‘constructieve veiligheid’ van de Zaanbrug.

Die laatste twee stukken geven inzicht in de kosten van renovatie (het ‘Plan B’ van de POV) en de noodzaak van nieuwbouw (of renovatie).

In Wormerland komt de Zaanbrug op 8 september in het ‘vooroverleg’ en op 15 september in de raad. Dan zal ook het referendumvoorstel op de agenda staan. Het opheffing van de geheimhouding komt waarschijnlijk op 3 september in de raad van Zaanstad.

Deel dit artikel:

11 reacties

 • Mischa Bosveld

  Hopelijk niet dezelfde constructie als de Wilhelmina- en Beatrixbrug…

  • Jeroen brusche

   Dat zijn ontwerpen uit 2010 met de toen geldende eisen en wetgeving.

   • Rob Wolvers

    De Wilhelmina- en Beatrixbrug hebben gewoon een ontwerpfout.

    Oók in 2010 was al bekend dat een fietspad voor het daar te verwachten aanbod 3,5 meter breed zou moeten zijn én dat opstaande randjes worden afgeraden. Dat zijn gewoon SWOV inzichten en CROW normen. Een fietspad minder dan 2 meter breed is ongevalverhogend. Dat is door het SWOV volgens mij al in de jaren ’90 vastgesteld. De fietspaden op de bruggen zijn, meen ik, 1,85 breed.
    Te krap dus. Ook naar de kennis van 2010.

    De fietspaden op de nieuwe Zaanbrug zijn breder, maar voor het te verwachten aanbod nog steeds wat zunigjes …. je kunt betwijfelen of die toekomstbestendig zijn.

  • M. de Boer

   Zoals uit de tekening blijkt, is er tussen de fietspaden en de rijweg een geheel andere constructie dan in Zaandam.

 • Ben van Roode

  Een referendum is een vorm van pseudo democratie.

  • Jan Betlem

   Verklaar je nader Ben.

  • Maria van der Brugge

   Dat ben ik wel met je eens. Hoe men met de uitkomst c.q. jouw stem omgaat, wordt dat hier vooraf bepaald? Dan nog de kwestie van ‘de juiste vraagstelling’. Daar gaat ook nogal eens iets mis mee. Het hele idee van een democratische verkiezing van de Gemeenteraad is toch dat zij middels stemming besluiten (namens ons) nemen. Wij zijn hun achterban, zij kunnen ons raadplegen en wij kunnen actie voeren voor een standpunt. Referenda zijn tijdrovend geven een pseudo-democratisch randje aan een besluit. Opkomst/drempel/raadgevend/ bindend; allemaal staatkundige spelregels bij de vraag: bij hoeveel mensen ‘leeft’ dit onderwerp zodanig dat men meedoet aan zo’n referendum?

 • L. Honing

  Nieuwe brug komt er niet! Deze gemeente heeft een te groot geld tekort. Alle bijstand! En alle nieuwe aanvragen zijn totaal niet meegenomen in de jaarrekening (reserves zijn niet voldoende)
  Wordt of jaren uitgesteld of verdwijnt van tafel en wordt er alleen het een en ander gerepareerd.

 • Bart van der Laan

  Eens met Ben van Roode en Maria van der Brugge. Totale onzin, een referendum over een nieuwe Zaanbrug. Al jaren en jaren wordt er maar over gesteggeld. Vergadering na vergadering na vergadering. Enzovoort. Uiteindelijk zijn er besluiten genomen. De VLW (met in haar kielzog de Oostknollendamse ouderenpartij POV) probeerde zich op dit onderwerp te profileren. Dan weer was de nieuwe brug niet hoog genoeg, dan weer hadden ze de verbinding liever op totaal een andere plek over de Zaan gezien. Nu moet de huidige brug maar opgelapt worden. Maar eerst nog een referendum. Toemaar. De ervaring leert dat dat weinig met democratie van doen heeft. We gaan toch niet voor niets elke vier jaar naar de stembus? Laat de partijen die al jaren in Wormerland aan de knoppen zitten (met een flinke meerderheid!) nu ook maar beslissen. En als we achteraf niet tevreden zijn? Dan stemmen we de volgende keer toch gewoon op een andere partij? Zo werkt democratie, heb ik altijd begrepen.

 • Bert Versteeg

  “De naam van de aannemer en het bedrag voor vervanging zijn nog niet bekend”.
  Waarom altijd die geheimzinnigheid?
  Het gaat om gemeenschapsgeld dus hebben de burgers recht om te weten wat het in totaal gaat kosten!

 • Moet dat nou, zo’n supermoderne brug in een historische omgeving?
  Ik vind het ‘een vlag op een modderschuit‘!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *