Omgevingsvergunning Cultuurcluster, bezwaren t/m 16 mei mogelijk

Officieel gaat het om het “bouwen [van] multifunctioneel centrum (Cultuurcluster) en verlenging fietstunnel (Houtveldtunnel) [op] braakliggend terrein tussen Stadhuisplein, Houtveldtunnel en spoor te Zaandam.”

Maar het is dus de vergunning voor de bouw van het Cultuurcluster. Die vergunning is afgelopen week verleend. Tot en met 16 mei kunnen belanghebbenden bezwaren indienen.

In de ruimtelijke onderbouwing wordt betoogd dat “het centrum van Zaandam een kloppend hart” moet krijgen “waar je niet alleen terecht kunt voor cultuur, maar ook voor een werk- of studieplek of een hapje en een drankje.”

Een nieuwe vergunning was nodig omdat het bouwplan “in strijd met de voorschriften van de beheersverordening voor wat betreft de horeca en de bioscoop“.

In het huidige plan is één bioscoop toegestaan. Het filmhuis in het Cultuurcluster is in strijd met de voorschriften, omdat Pathé al in het gebied zit.

In het Cultuurcluster komen meerdere horeca-inrichtingen: het Grandcafé/restaurant, de bar bij het poppodium en het muziekcafé.

Er zijn al twee horeca inrichtingen in gebied: Wonders to go (sinds januari gesloten) en Subway. Als de spooroverbouwing klaar is, verhuist Smullers (nu al in stationshal) naar een andere plek in het gebied, ook komt er een vestiging van de Dönercompany.

Er mogen maar vier horeca-vestigingen in het gebied komen, in de plannen zijn dat er nu zeven, dus drie te veel.

In de plannen van de gemeente wordt niks gezegd over het nieuwe ‘Zaans’ (de VVV) waarin ook een koffiezaak is gevestigd. Maar als het Cultuurcluster wordt gerealiseerd, verhuist de VVV (zonder koffiezaak?) naar het Cultuurcluster.

Deel dit artikel:

Een reactie

  • Wout

    Ik ben tegen dit soort centralisatie van cultuur, horeca en vermaak.
    Het is volgens mij beter om verschillende locaties te hebben, met ieder hun eigen karakter. Bovendien wordt te vaak, te veel geld in één enkel “glorieus” megaproject gestopt, ten koste van alle kleine, lokale initiatieven.
    En hoeveel koffie worden we geacht te drinken om al deze ondernemers boven water te houden?
    Als je cultuurontwikkeling wil bevorderen is het denk ik nuttiger om in elke buurt gelegenheid te hebben voor kunst, theater, muziek enz. zodat ook inderdaad iedereen kan “participeren” zoals de bestuurderen dat graag noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *