Ook anti-Zwarte Piet demonstratie bij Sint-intocht

Bij Zaanstad hebben zich twee groepen gemeld die op 17 november een demonstratie voor Zwarte Piet willen organiseren.

Een anti-Zwarte Piet demonstratie – om 12.00 op het parkeerterrein voor het Zaans Museum – is gister aangekondigd op Facebook.

Zaanstad is niet officieel op de hoogte van de laatste demonstratie. De gemeente hoeft geen toestemming voor een demonstratie te geven maar die moet wel worden aangemeld. Volgens Bart Scholten, de communicatieadviseur die de publiciteit rond de Sint-intocht coordineert, zijn de locaties voor de demonstraties “nog niet openbaar”

De twee pro-Zwarte Piet demonstraties zijn van Kevin Panen de Koning en van de Nederlandse Volksunie. Andere groepen hebben wel aangekondigd actie te gaan voeren maar dat niet via een ‘officiële’ demonstratie te doen.

Voor het ‘Inclusief Sinterklaasfeest Zaanstad‘ event op Facebook (‘zwarte piet is racisme’) hebben zich 18 mensen opgegeven, 68 mensen zijn geïnteresseerd, de actiegroep wil ‘geschiedenis schrijven”:

Inclusief Sinterklaasfeest Zaanstad doet een beroep op iedereen om op zaterdag 17 november, tijdens de landelijke Sinterklaasintocht, naar de Zaanse Schans te komen om samen een statement te maken voor een inclusief Sinterklaasfeest én een samenleving zonder racisme.

De Zaanse schans is gebouwd om geschiedenis te beleven, het zou mooi zijn om juist hier nu dit jaar geschiedenis te schrijven. Dat we een demonstratie neer zetten die vreedzaam is en juist wel in het zicht van alle mensen. Opdat iedereen het recht van demonstratie kan uitoefenen.

De initiatiefnemers houden niet hun mond, zwarte piet is racisme.

De demonstratie begint om 12.00 tegenover het podium op de parkeerplaats voor het Zaans museum (foto boven). Het is de plek waar de looproute van de sint eindigt. Actievoerders wordt opgeroepen met de trein gaan, “in verband met de veiligheid raden wij het af om stokken voor spandoeken mee te nemen.”

“Wij van inclusief Sinterklaasfeest zijn niet uit op geweld. We willen geen agressie uitlokken.”

Wie er achter de organisatie ‘Inclusief sinterklaasfeest Zaanstad’ zitten is niet duidelijk, deze pagina is ook pas gister (1 november) aangemaakt.

Dat de (niet aangemelde) demonstratie op deze plek getolereerd zal worden lijkt overigens zo goed als uitgesloten. De tv-uitzending van de intocht begint ook om 12.00 uur. Bart Scholten laat weten dat de demonstratie niet is aangekondigd en dat ze ook niet weten wie achter het initiatief zit.

Demonstreren langs de route

Zaanstad heeft nadat De Orkaan geïnformeerd had of de derde demonstratie bekend was bij de gemeente een persbericht uitgegeven waarin staat dat alle demonstraties uiterlijk 72 uur vooraf moeten zijn aangemeld,

“Alleen demonstranten met wie vervolgens goede afspraken kunnen worden gemaakt, wordt de mogelijkheid geboden om aan de looproute van Sinterklaas te demonstreren in speciaal daarvoor bestemde vakken.

Het terrein wordt afgezet met hekken en is alleen via toegangspoorten toegankelijk. Voor de veiligheid van de bezoekers gelden er op het evenemententerrein duidelijke huisregels. Zo is er bij de toegangspoorten standaard sprake van tassen- en jassencontrole. Verder zijn agressie, discriminatie, intimiderende groepskenmerkende kleding en glaswerk verboden.

Voor- en tegenstanders van Zwarte Piet die een demonstratie aanmelden en met wie afspraken gemaakt zijn, krijgen een plek toegewezen die niet in elkaars nabijheid is. Dit om eventuele confrontaties te voorkomen. Een demonstratiezone is altijd duidelijk afgescheiden van de plekken waar kinderen staan. Rondom de demonstratievakken worden maatregelen genomen zodat de kans op gespannen situaties of grensoverschrijdende situaties minimaal is.

Voor alle demonstranten geldt dat de politie kan en zal optreden bij overlast, het plegen van strafbare feiten en (dreigende) verstoringen van de openbare orde. In het uiterste geval kan de burgemeester een demonstratie beëindigen.”

Deel dit artikel:

9 reacties

 • Isolde

  Lekker rellen in je vrije tijd. En dat tijdens het meest magische kinderfeest van het jaar. ZO.TRIEST…

 • Ronald.

  Waar mensen zich druk om maken!

 • Freek Willem

  Vrije tijd,? Ja dat hebben die gefrustreerde losers meer als genoeg. Werken? Nee dat zit er niet in. Liever uit frustratie tegen alles en iedereen aanschoppen maar zelf niets kunnen presteren. Trieste zaak maar dan wel voor de weekenden die dit soort gespuis moet onderhouden

  • hans van loo

   En spugen in de hand die hen voedt.

  • De Orkaan

   Grappig om zo’n reactie op maandag om 10:30 te plaatsen… kennelijk niet aan het werk…

   • Bert Schaap

    Beetje domme en sturende opmerking. Onafhankelijke berichtgeving en neutrale journalisten bestaan niet zoals iedereen weet. Maar misschien heeft deze man wel nachtdienst of andere werktijden. Lijkt wat op CNN of Fox. Voor een lokaal suffertje is het helemaal stuitend.

   • hans van loo

    Ik vermoed dat ik in mijn bestaan inmiddels langer dan U heb gewerkt.
    Ook op tijdstippen waarop U mogelijk van U rust geniet.
    Uw gedachte is dus wat voorbarig.

 • …Elk jaar weer dat gedoe demonstranten die tegen zware piet zijn…jullie maken die kleine kinderen bang…Wat is nou mooier om die snoetjes van die kleintjes te zien die nog erin geloven…beter dat dan de realiteit van hoe deze wereld in elkaar steekt…

 • Hans Kuyper

  ‘Kennelijk niet aan het werk’ is een nuchtere constatering waar weinig tegenin te brengen valt, lijkt me. Nogal onschuldig als antwoord op ‘Werken? Nee, dat zit er niet.’
  Die feitenvrije, generaliserende en stigmatiserende onderbuikkreet van ‘Freek Willem’, nog dapper aangevuld door Hans van Loo, vind ik vele malen stuitender.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *