Demonstraties verwacht bij intocht Sinterklaas

De gemeente Zaanstad wil de ‘discussie’ over Zwarte Piet graag vóór de intocht en buiten beeld van de nationale tv houden. Dat gaat waarschijnlijk niet lukken. Inmiddels zijn er al drie acties voor 17 november aangekondigd.

De Nederlandse Volks-Unie (NVU), de ‘Doorbraak’-actievoerders rond Joke Kaviaar en ook Zaandammer Kevin de Koning Panen hebben aangegeven te willen demonstreren op die dag.

Constant Kusters, de leider van de neo-nazistische Nederlandse Volks-Unie kondigt tijdens het NVU-journaal van 28 september aan bij de burgemeester op bezoek te gaan “om de goedheiligman en zijn Zwarte Pieten welkom te heten.” De NVU gaat een aanvraag indienen om een “legale manifestatie langs de route” te houden. (verhaal gaat door onder video)

https://youtu.be/a177dgkvhtw?t=3m45s

Anti-racisme-activisten, waaronder de Zaanse Joke Kaviaar, schreven op Doorbraak een open brief aan de burgemeester waarin ze aankondigden “bij de intocht in Zaandam” actie te zullen ondernemen.

Rogier Meijerink van #Geen4MeiVoorMij en Michael van Zeijl van De Grauwe Eeuw die met burgemeester Hamming spraken over de Sint-intocht hebben geen concrete acties aangekondigd maar De Grauwe Eeuw ‘beraadt zich op verdere stappen’.

Van Zeijl riep vorig jaar tot een gewelddadige actie tijdens de nationale intocht en werd vijf dagen preventief vastgezet voorafgaand aan de Sinterklaasintocht in Dokkum.

VOOR Zwarte Piet

Kevin de Koning Panen wil op 17 november als de Sint aankomt in Zaanstad voor het oog van de Nederlandse tv-camera’s een demonstratie organiseren “VOOR Zwarte Piet!” Het evenement is op 7 juni op Facebook aangemaakt en inmiddels hebben 27 mensen aangegeven te zullen deelnemen. Hij heeft een vergunning bij Zaanstad aangevraagd, Kevin schrijft als toelichting:

“Alle Anti’s komen naar Zaandam schreeuwend dat Zwarte Piet niet kan en mag. Daarnaast zullen ze iedereen in Zaandam die VOOR Zwarte Piet is uitmaken voor racisten etc. Daarom is het tijd voor een tegen geluid.

De enige die al een aantal jaren discrimineren en fascistisch zijn, zijn zij die zich de Anti’s noemen! En zij zullen weer mogen demonstreren tegen Zwarte Piet en alle camera’s zullen weer op hun gericht zijn.

Dus we moeten van ons laten horen. Wij gaan ook een vergunning aanvragen om te protesteren, VOOR Zwarte Piet! Daarom is de locatie en tijd van waar wij ons geluid kunnen laten horen nog onbekend.”

Illustratie bij het Facebook-evenement van de VOOR-demonstratie

 


Wij hebben inmiddels geïnformeerd bij Zaanstad of de aanvragen voor demonstraties of manifestaties zijn binnengekomen, zodra we daar antwoord op hebben maken we dat via De Orkaan bekend.

Deel dit artikel:

16 reacties

 • Nog even over die zogenaamde uitnodiging van de burgemeester om te komen praten.

  1. De uitnodiging komt nadat het besluit tot een intocht met blackface Zwarte Pieten al is genomen en al de hele zomer wordt voorbereid. Dit is geen dialoog. Dit is een zoethoudertje. Het antwoord daarop kan niet anders zijn dan het aankondigen van protest.

  2. De uitnodiging kwam van een ambtenaar openbare orde en veiligheid en betrof een 1 op 1 gesprek op het stadhuis, geen openbare discussie. Dan wil men niet praten over de onwenselijkheid van racisme maar over het indammen en controleren van protest daartegen. Laat de burgemeester zich liever zorgen maken over racisme en de neo nazi’s die Zwarte Piet komen verdedigen.

  Blackface Zwarte Piet zullen we blijven bestrijden, net als al het andere racisme in deze samenleving.

  Ps. wil de Orkaan dialoog? Laat dit dan staan en laat schrijver dezes niet, net als Merel Kan eerder dit jaar, overgaan op censuur van dit tegengeluid.

  • Rob

   Zwarte Piet is een laat 19e eeuwse toevoeging aan de Nederlandse variant van het Sinterklaasverhaal.
   Of zijn herkomst een moor, een raaf of Krampus is laat ik in het midden, maar het is onmiskenbaar dat hij in enkele decennia tijd na zijn introductie gevormd werd naar het karikaturale beeld van een Afrikaanse man, met kroeshaar, dikke rode lippen, gouden oorringen én met quasi Surinaams accent. Gelijk aan het beeld dat decennialang via (strip-)verhalen en minstrelshows tot ons kwam.

   Daarmee dus wel een racistische karikatuur. Zondermeer.

   Of die vormgeving bewust of onbewust tot stand kwam is niet zo belangrijk. Eerlijk gezegd denk ik het laatste: men wist in 1900 gewoon niet beter.

   Als je dat beseft kun je de karikatuur er ook uithalen zonder de Sinterklaastraditie geweld aan te doen, tenslotte is Sinterklaas zo’n 700 zonder hulpje over straat gegaan.

   Het is alleen zo jammer dat er hierover nooit een goede dialoog tot stand is gekomen, maar dat de “strijd” van het begin af aan verhard is met felle demonstraties, rechtszaken en zelfs een wegblokkade tot gevolg.

   Die poging van Jan Hamming een dialoog aan te gaan, kan wel weg gezet worden als zoethoudertje, ik denk dat het een mooi begin had kunnen zijn om met elkaar in gesprek te komen.

   • René

    Het is inderdaad best jammer dat het van beide kanten nu hakken in het zand is en dezelfde argumenten herhaald worden zonder dat er iets gebeurd.

    Vervelende is dan ook dat beide partijen in zekere zin gelijk en ongelijk hebben. Het zwart schmincken van blanke gezichten is niet inherent racistisch, en is lang niet als probleem ervaren in Nederland. Maar dat is als je het volledig los ziet van intenties, de geschiedenis en de rest van de wereld. Los van de geschiedenis van slavernij, racisme en blackface ontbreekt bij zwarte piet in de huidige vorm de intentie een zwart persoon na te doen en voldoet het argument “dat is roet” nog, al is het onrealistisch egaal.

    Maar zie je het breder en haal je de rest van de wereld en de geschiedenis erbij, dan ziet het eruit als blackface, en zijn witte mensen zich een zwarte huidskleur aan aan het meten. En dat moet als buitenstaander aanvoelen alsof er de spot met je huidskleur wordt gedreven.

    En misschien wel erger nog: zwarte piet is/was voor veel witte kindjes de meest prominente zwarte figuur in de opvoeding. Door gebrek aan diversiteit in de pietfiguur bestaat het gevaar dat die kinderen die uniformiteit later ook aan mensen met een werkelijk zwarte huidskleur toekennen en zo racisme in stand houdt.

    Eigenlijk zit pro-zwarte piet fout omdat Nederland niet alleen op de wereld is en men verondersteld dat de kleur van piet belangrijk is en anti-zwarte piet zit fout omdat er bewust racisme wordt verweten en verondersteld wordt dat de kleur van piet niet belangrijk is.

    Maar dit eindigt natuurlijk ooit met roetveegpiet. Niet omdat dat een compromis is, maar omdat dit alternatief precies in het verhaal past, en m.i. geen grote verandering is.

    • Rob

     De roetveegpiet sluit niet alleen aan bij het schoorstenverhaal, maar staat ook dicht bij de Sintbegeleiders in Middeneuropese regio’s. Dichter bij de traditie dus 😉

     En als ik het goed heb wordt Sint in Venetië zelfs bij zijn intocht begeleid door schoorsteenvegers (men kent daar naast een Nicolaasbasiliek namelijk ook een Schoorsteenvegermuseum)

    • Berry

     Persoonlijk hou ik meer van de puur zwarte piet, maar de roetveeg piet past op zich wel. Als compromis, in het verhaal, in globaal perspectief. Eigenlijk vinden de meeste rationale mensen die verhaal lijn wel goed punt.
     Waarbij lokaal er meer zwart gepoetst zal worden (is is immers ook vermommen) en in films wat meer het roetveeg aangezet zal worden.

     Ik vrees alleen wel dat er een daadwerkelijke probleem is. Er moet namelijk getypecast gaan worden want niet-zwarte mensen kunnen dit goed imiteren. Noem het typecasten, noem het rasisme, maar helemaal zwart werkt juist ook goed voor de negroide mensen.

     Maar verfrissend om je verhaal te lezen, René. In balans.

  • Jan v/d Broek

   Wat mij tegenstaat in de zwartepietendiscussie, en de reactie van Joke is daar een goed voorbeeld van, is de drammerige toon van _beide_zijden, wel schreeuwen, maar niet luisteren.

  • Paul Laport

   Erg jammer dat Joke Kaviaar het gesprek met de burgemeester uit de weg gaat.
   Vóór dat het besluit door de gemeenteraad is genomen, heeft een aantal partijen met de burgemeester gesproken. Omdat er ook bij deze partijen zorgen leven over het evenement. Uiteindelijk was dit gesprek voor SP, Partij voor de Dieren en GroenLinks verhelderend genoeg om ermee akkoord te gaan dat de landelijke intocht van Sinterklaas in Zaanstad wordt gevierd. Ik ben (als fractievoorzitter van GroenLinks) graag bereid het gesprek met Joke aan te gaan – met of zonder burgemeester – om onze beweegredenen uit te leggen, en datzelfde geldt voor de fractievoorzitters van de SP en PvdD.

 • Ruud

  er is vast wel een drassig , koud en winderig plekje aan het Noordzeekanaal aan te wijzen door de gemeente waar waar ALLE demonstranten ver uit het zicht van kinderen met ouders en camera’s zich een ongeluk kunnen gaan demonstreren
  Wellicht hebben ze het geluk van een passerend cruiseschip naar Amsterdam voor optimaal bereik.

  • Frank

   inderdaad, graag een plekje ergens op Hoogtij, op het nieuwe haventerrein. Hek eromheen, een paar uurtjes laten blaten en dan weer in de bus naar huis met zo’n voldaan gevoel dat je de wereld hebt gered.

 • Dick Smit

  Ruud, helemaal mee eens. Wat een flauwekul allemaal, het wordt steeds gekker in ons landje.

  • joop tralala

   Correct Dick, ik ben al van wat oudere leeftijd maar totdat deze “onruststokers”, heb een andere benaming in gedachten maar dan wordt ik gecensureerd door Orkaan, zich blatend in de publiciteit en subsidieaanvraag storten heb ik van zijn lang zal ze leven nooit enig verband tussen zwart en slavernij gezocht. Ben het dan ook helemaal eens met Frank en Ruud. Zet ze op een verlaten strand laat ze blaten en dan weer de centjes tellen die ze hebben overgehouden aan de onterechte subsidies. LAAT DE KINDEREN GENIETEN VAN SINTERKLAAS EN ZWARTE PIET!!!!!!!!!!!!

 • Berry

  Hmmm, ik merk dat kritische commentaren richting Mevr. Kaviaar verwijderd worden. Foutje bij weghalen van andere dubbele reactie?

  • De Orkaan

   Scheldpartijen, beledigingen en ongefundeerde beschuldigingen worden altijd verwijderd. Ongeacht wie ze maakt en ongeacht aan wie ze zijn gericht.

   • Berry

    PARDON????, Ik herhaal alleen haal woorden die al zijn aangehaal din een groot dagblad waar ik naar verwees.

    Oftewel het dit dagblad is ook alleen bezig met scheldpartijen? Neen, mijn kritiek is duidelijk, De orkaan bied een spreekbuis voor mensen die er nogal aparte meningen op nahouden, en daar OOK door de rechter al voor veroordeeld is. Dat mag toch wel gezegd worden?

    Dit is gewoon sensuur.

 • Alex

  Beide kanten hebben niets in Zaanstad te zoeken. Het is een kinderfeest en dat hoeft niet door idioten verstoord te worden.
  Ben wel benieuwd of de Pvv de komst van de NVU steunt? Bij elke PVV demonstratie zijn NVU leden altijd wel aanwezig namelijk.

 • Frank

  Laten we niemand voor de gek houden, die anti-ZP-demonstraties zijn puur bedoeld om subsidiegeld los te kloppen. Kijk maar naar zo’n Quinsy Gario en Jerry Afriyie, die elkaar de tent uitvechten om de ZP-demonstraties en het woordvoerderschap daarover te mogen uitventen. Daarom zijn die demonstranten ook helemaal niet geïnteresseerd in een geschikt eindresultaat. Zodra dit thema is uitgekauwd, is het tijd voor de standbeelden, de straatnamen en noem het maar op. Quinsy met z’n performance-art tegen racisme en z’n tv-optredens bij talkshows leeft er gewoon van.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *