Ook zonnepanelen van Koreaans clusterbommenconcern in Zaanstad – UPDATE

Een ‘bommetje’ vanmorgen op de website van de financiële onderzoekssite Follow The Money. Onderzoeksjournalist Ties Joosten schrijft:

“Hanwha Q.Cells, een van de grootste zonnepanelenfabrikanten ter wereld, is in handen van een conglomeraat dat ook clusterbommen maakt. Nederland heeft een strikt anticlustermunitiebeleid; toch liggen op veel gemeentedaken zonnepanelen van Hanwha Q.Cells.”

Ook Zaanstad stimuleert de plaatsing van zonnepanelen, waaronder ook ‘verdachte’ (zie update) exemplaren.

De gemeente werkt in haar Zonnepanelen-actie (duurzaambouwloket) samen met vijf installateurs van zonnepanelen uit de regio. Bij zeker één daarvan, ZaanZon uit Wormerveer, worden de zonnepanelen van Hanwha Q.Cells aangeboden.


Update: volgens aanbieder Eneregio (zie reacties) biedt één van de uitverkoren installatiebedrijven wel deze panelen aan maar maken ze geen deel uit van de ‘Zaanse’ aanbieding’. In de presentatie komt Q.Cells niet voor. Eneregio:

“Binnen deze actie worden zonnepanelen aangeboden van de merken Boviet, Longi Solar, JA Solar en Phono Solar, allen merken uit de zogenaamde Bloomberg Tier-1 lijst. Ook bij voorgaande door ons georganiseerde acties is deze fabrikant nooit gekozen.

Wij zullen na deze berichtgeving bij toekomstige acties de producten van Hanwha Q.Cells zeker niet overwegen. Het spreekt voor zich dat wij afwijzend staan tegenover ondernemingen die zich ook bezig houden met de productie van clustermunitie, of ondernemingen die daar direct of indirect zaken mee doen.”

De Tier-1 lijst zegt iets over de financiële situatie van bedrijven, niks over de investeringen. En betekent ‘afwijzend staan’ tegenover bedrijven die zaken doen met clusterbomproducenten dat de banden met ZaanZon worden verbroken? [De Orkaan]

Ook ZaanZon reageerde via een mededeling op hun website:

“Wij werden vanmiddag 29 november 2018 geconfronteerd met een artikel over zonnepanelenfabrikant Q.CELL welk moederbedrijf Hanwha zich ook bezig houdt met wapenproductie. Dit heeft ons volkomen verrast. Wij hebben Q.CELL om opheldering gevraagd en inmiddels heeft het bedrijf een verklaring gegeven”

In de verklaring stelt Hanwha dat de clusterbommen geproduceerd worden voor de Koreaanse overheid en niet voor de export bedoeld zijn. Omdat Zuid-Korea nog steeds op voet van oorlog met het noorden zijn, waardoor de bewapening noodzakelijk is. ZaanZon blijft het merk voeren.


Q.Cells

Q.Cells was oorspronkelijk een Duits bedrijf dat van het faillissement werd gered door het Zuid-Koreaanse concern Hanwha. De productie is in Duitsland, Zuid-Korea, Maleisië en China. Moederbedrijf Hanwha Corp produceert ook wapens en munitie. FTM:

“Een van de producten in de catalogus van Hanwha Corp: clusterbommen, zoals de M864 Base Burn DPICM, waarmee 72 kleine granaten over een gebied uitgestrooid worden.”

Clusterbommen treffen in 99% van de gevallen burgers. Er is dan ook al 10 jaar een clusterbomverdrag waar gebruik, productie, transport en opslag van clusterbommen verboden is. 120 landen, waaronder Nederland, tekenden dat verdrag. Nederlandse financiële instellingen mogen niet investeren in bedrijven die betrokken zijn bij de productie van clustermunitie. FTM:

“De Autoriteit Financiële Markten (AFM) ziet toe op dat verbod en publiceert jaarlijks een ‘Uitsluitingslijst ten aanzien van het investeringsverbod in clustermunitie’. Een lijst bedrijven dus, waarin je niet mag investeren omdat ze clusterbommen maken. Vanaf dag één prominent op die lijst: de Hanwha Groep.”

Op 20 juni van dit jaar werd de relatie tussen Hanwha en zonnepanelen al gelegd:

Onderzoek

FTM maakte een belrondje en constateerde dat gemeentes en instellingen die deze panelen hadden, zich van geen kwaad bewust waren, maar dat ze wel vrijwel allemaal onderzoek gingen doen en in veel gevallen de samenwerking met partijen die deze panelen plaatsen, willen opzeggen of heroverwegen.

De woordvoerder van wethouder Sanna Munnikendam van Zaanstad laat weten:

“Dit is voor ons nieuwe informatie. We gaan ons verdiepen in het stuk en bekijken of wij hier, direct of indirect, een rol in spelen. Het spreekt voor zich dat wij afwijzend staan tegenover het (indirect) zaken doen met ondernemingen die zich ook bezig houden met de productie van munitie.”

ZaanZon is ook om commentaar gevraagd maar was nog niet in staat om een reactie te geven.

De afgelopen jaren hebben meer dan duizend inwoners zonnepanelen aangeschaft via dit soort acties. De laatste zonnepanelenactie van Zaanstad heeft ertoe geleid dat bijna 1000 inwoners advies vroegen. De eerste plaatsingen daarvan zijn waarschijnlijk in december.

“Samen met lokale aanbieders en installateurs is de actie ontwikkeld die zorgt voor een gunstige prijs en deskundig, onafhankelijk advies. Inwoners die overwegen om zonnepanelen te plaatsen kunnen zich tot 16 december inschrijven via www.duurzaambouwloket.nl/actiezaanstad.”

Foto: Zonnepanelen van Hanwha Q.Cells op de website van ZaanZon.

Deel dit artikel:

12 reacties

 • Peter

  En hoe zit het met de panelen die (eindelijk) op het stadhuis zijn/worden geplaatst?

 • Stichting Eneregio

  Vandaag werden wij verrast door een artikel van Follow The Money over zonnepanelenfabrikant Hanwha Q.Cells, waarin wordt gesteld dat deze fabrikant ook betrokken is bij de productie van clusterbommen. Wij willen graag benadrukken dat dit merk niet is geselecteerd binnen de zonnepanelenactie voor bewoners in de gemeente Zaanstad. Binnen deze actie worden zonnepanelen aangeboden van de merken Boviet, Longi Solar, JA Solar en Phono Solar, allen merken uit de zogenaamde Bloomberg Tier-1 lijst. Ook bij voorgaande door ons georganiseerde acties is deze fabrikant nooit gekozen.
  Wij zullen na deze berichtgeving bij toekomstige acties de producten van Hanwha Q.Cells zeker niet overwegen. Het spreekt voor zich dat wij afwijzend staan tegenover ondernemingen die zich ook bezig houden met de productie van clustermunitie, of ondernemingen die daar direct of indirect zaken mee doen.

 • Niels

  Binnen de zonnepanelenactie in Zaanstad wordt dit merk helemaal niet aangeboden. (Bron: bladzijde 27 van de presentatie https://www.eneregio.nl/resources/ZonnepanelenActieZaanstad2018.zip)

  • De Orkaan

   De gemeente heeft 5 aanbieders geselecteerd, bij twee zijn geen merken te zien, bij 2 andere komen de Q.Cells niet voor, ZaanZon biedt ze wel aan. Voordat het artikel is gepubliceerd hebben we zowel ZaanZon als de gemeente om commentaar gevraagd, ZaanZon heeft nog steeds niet teruggebeld maar bevestigde wel dat zij die van Q.Cells aanbieden, de gemeente heeft geen voorbehoud gemaakt.

 • paul

  Ik heb begrepen dat er ook in de zonnepanelen van Hanwha Q.Cells geen clusterbommen verwerkt zitten. Niets aan het handje dus.

 • Wij zijn vanmiddag 29 november 2018 geconfronteerd met een artikel over zonnepanelen fabrikant Q.CELL welk moederbedrijf Hanwha zich ook bezig houdt met wapenproductie. Dit heeft ons volkomen verrast. Wij hebben Q.CELL om opheldering gevraagd en inmiddels heeft het bedrijf een verklaring gegeven die wij op onze website http://www.zaanzon.nl kunt lezen. Overigens worden door ons geen zonnepanelen van Q.CELL aangeboden binnen het Eneregio concept icm Duurzaam Bouwloket

 • Erik Esteie

  Waar ik altijd een beetje moeite mee heb is met het verontwaardigd zijn, of het bewust maken van de wereld om ons heen

  De wereld is verrot en geld stinkt niet, heeft nooit gestonken en zal nooit stinken

  Ik kan een heleboel voorbeelden gaan opsommen(en zal dat niet doen, geen zin an)

  Hier echter 2 voorbeelden van het verrot zijn

  Saoedi-Arabië bombardeerd Yemen kapot, en er is ook nog iets met een prins uit dat zelfde land en die iemand heeft iemand laten martelen, en omleggen, en vierendelen

  Is dit een reden om onze industrie kapot te maken en niet meer te handelen met Saoedi-Arabië?

  Dacht het niet want dat kost geld(lees minder inkomsten en minder werk voor de Nederlandse arbeider die werkzaam is in de defensie industrie)

  Ze dronken een glas, deden een plas en alles bleef zoals het was….

  2e voorbeeld

  Wie heeft er voor gezorgd dat een land als Noord-Korea atoomwapens kan maken?

  o.a. D. Rumsfeld, voormalig minister van defensie van de VS toen hij Drommedaris was van ABB(zo’n 20 tot 30 jaar terug)

  En kijk nu eens hoe iedereen tegen Noord-Korea aan kijkt….

  Nogmaals, geld stinkt niet, het heeft nooit gestonken en zal nooit stinken 😉

 • Erik Esteie

  Kijk ons toch weer eens het braafste jongentje van de klas zijn 🙂
  (en wie gaat dit controleren?)

  Heet van de pers….

  https://nos.nl/artikel/2261410-rem-op-nederlandse-wapenhandel-naar-doelen-in-jemen.html

  “Nederlandse wapenhandelaren moeten actief gaan aantonen dat de wapens die zij verkopen aan Saudi-Arabië, Egypte en de Verenigde Arabische Emiraten niet in de strijd in Jemen worden gebruikt.”

  Mochten we nog een munitiefabriek op het Hembrugterrein hebben dan zouden ze zich kapot lachen om zoveel onbenul

 • Rene

  Wat een boter hebben we weer op ons hoofd, nu blijkt dat dat zuid koreaanse bedrijf ook clusterbommen maakt. Kunnen we net zo goed geen zaken meer doen tegenwoordig is elk groot international bedrijf wrl onderdeel van een conglomeraat welke wapens maakt

 • Nancy

  Wat een gezeur is dit. We weten de verhoudingen van Noord en zuid Korea. Goh….en nu opeens is het vreselijk slecht dat zo’n fabriek ook nog nuttige dingen maakt. Doe ff normaal met zijn allen. Inclusief gemeente Zaanstad die jaren en jaren geprofiteerd heeft. (Hembrug) Bah wat een hypocriete achterbaks gedoe dit.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *