Toen wij nog een jong Orkaantje waren, kregen wij geen les in het voeren van discussies.

Tegenwoordig lijkt elke zichzelf respecterende school in de Zaanstreek het debatteren tot een kunst te hebben verheven en als les aan te bieden. 

We waren getuige van staaltjes hogeschool-debatteren van het Bertrand Russel, het Zaanlands Lyceum, het Michael College en het Pascal College.  

Er komt een generatie aan die weet hoe je kan luisteren, hoe je in het hoofd van je gesprekspartner kan kruipen en hoe je in zijn of haar schoenen kan gaan staan. Als je een debat wil winnen, dan kan je niet schreeuwen: met duidelijk geformuleerde argumenten, waarmee je de woorden van je opponent weerlegt maak je kans.

Het Lagerhoissie
Wij vinden dat het tijd wordt voor een Zaans scholieren-debat waarin onze toekomst ons kan tonen hoe je respectvol met elkaar kan praten over onderwerpen als het clusteren van cultuur, een ondernemersfonds, onafhankelijk regionaal nieuws, vluchtelingenopvang, het online zetten van camerabeelden bij diefstal etc…

Over de 4 scholen:

Het Bertrand Russel
Het Bertrand Russel organiseert sinds dit jaar nu en dan een ‘grote pauze debat’ waarin de leerlingen hun geest en tongen kunnen scherpen in een wedstrijd tegen de docenten. Dit biedt ook een mooie mogelijkheid om het debatteam voor te bereiden op de Noord-Hollandse voorronde van ‘Op weg naar het Lagerhuis’. Dinsdag 31 januari maakte Kyra Fennis een filmpje van het debat waarin de leerlingen de leerkrachten vrij kansloos versloegen.

Het Pascal College 
Dat was even schrikken in Maastricht bij de voorrondes van het Europees Jeugdparlement. Doorgaans zijn het dezelfde scholen die er opdraven. Het Pascal College was een onverwachte outsider op de vierdaagse National Selection Conference, en er zat nog een jongen uit Poelenburg in het team ook. Leerling Simon Westhoff via de website:

“Onbekenden werden in een paar dagen vrienden, we werden een nieuw team. Iedereen deed echt zijn uiterste best om daaraan bij te dragen. Het onderwerp voor mijn team was de Brexit vanuit Europees standpunt: een harde of juist een zachte Brexit, wat is beter voor de Europese Unie?”

Het team ging helaas niet door naar de grote Europese ronde, maar het smaakte naar meer.

Foto: Pascal College

St. Michael College
Ter voorbereidingen op de provinciale voorrondes op 2 maart van ‘Op weg naar het Lagerhuis’ debatteerde het team van SMC met derde- en vierdejaars studenten studenten van de HvA lerarenopleiding. Van de webiste:

‘Toen de deelnemers zich aan elkaar hadden gepresenteerd in aantrekkelijke pitches van een minuut was het ijs gebroken en barstte de strijd los. De teams waren aan elkaar gewaagd en de sfeer was goed! Er werd goed gedebatteerd en ook veel gelachen. De leraren in opleiding hadden duidelijk veel aandacht besteed aan de voorbereiding van de argumenten en de toon was lekker fel. Aan de kant van het SMC viel ook de goede inhoudelijke voorbereiding en ook de goede samenwerking op.’

Het Zaanlands Lyceum 
Het Zaanlands heeft een geheel eigen Debat Genootschap (ZDG) Phaedrus. Sinds 11 november 2011 is het een officiële vereniging. Onder leiding van mevrouw Christel Hoffman doen ze mee aan landelijke wedstrijden, maar er wordt jaarlijks ook een eigen toernooi georganiseerd! De lessen van Hoffman hebben wij van dichtbij mogen aanschouwen toen haar leerlingen -per brief en bij inspraak- onze gemeenteraad wisten te overtuigen van het slechte karakter van de Mosquito.

De foto linksboven komt van de website van het Pascal College. Hij is gemaakt tijdens een van de debatten die werden georganiseerd  ter gelegenheid van het afscheid van burgemeester Faber.