Opinie: Cultuurhuis bovenaardse kwal

Woensdagavond werd in de Oostzijderkerk in Zaandam door architectenbureau MVRDV het nieuwe cultuurhuis “van binnen en van buiten, in tekeningen en driedimensionale beelden” getoond.

In een goedgevulde Oostzijderkerk werd de Zaankanter meegevoerd naar de toekomst van culturele instellingen als Zaanradio, Fluxus, De Bieb, De fabriek en De Flux.

Architect in ruste Hans Valk was erbij en stelde zijn mening flink bij. Hij was onder de indruk en deelt zijn opinie met ons:

Het cultuurhuis werd ons belangstellenden getoond in de Oostzijderkerk door de architecten van het architectenbureau MVRDV. Een cluster, die naam mag dat ontwerp niet hebben, dus gaat het, het cultuurhuis heten. Die naam verdient het ook. De eerste schetsen gaven een immens bouwblok aan met een sleutelgat van een getoogd zaans geveltje als ingang.

Nu de plannen in een ver gevorderd zijn, heb ik mijn mening drastisch moeten wijzigen.

Het is blok van fijn kantwerk of transparant brokaat geworden, prachtig gedrapeerd. Het is transparant en lijkt als een mooie heel licht grijs blauwe kwal. Daardoor is het geen gebouw meer, maar een bovenaards wezen.

Over het interieur wordt gesproken over huiskamers voor iedere gebruiker een andere huiskamer. Een huiskamer die meer heeft van een balzaal in een barokke paleis. Geen één is het zelfde, alles in een bonte smaakvolle kleuren en vormen. Dit werk is niet te vergelijken met enig ander gebouw. Het is één grote verrassing.

Dat zal gigantisch veel kosten, maar daarover werd gezwegen. Er zal als goed zaans gebruik wel weer gepingeld worden, het zal wel voor veel minder moeten. Maar, nee dat kan niet, hierop mag en kan niet bezuinigd worden, want dat is als of er een orkaan door het wondermooie ontwerp raast, nee dat mag niet.

Dus heren opdrachtgevers, nu maar heel lang sparen en dan pas uitvoeren als de bejaarden een redelijk levenspeil hebben en dat alle urgente zaken zijn opgelost.

Misschien mag ik het nog meemaken. Ik ben bijna 80…

Hier vind je ons dossier over het Cultuurcluster.. pardon… het Cultuurhuis.

Deel dit artikel:

14 reacties

 • Siem

  Zaanradio, Fluxus, De Bieb, De fabriek en De Flux. Deze worden instant gehouden door de gemeente?
  Dan het gebouw nog.
  Wie gaat dit betalen,de burger?

 • Marga Palmboom

  Maakt het wat uit of wij het mooi of lelijk vinden? Persoonlijk heb ik altijd vraagtekens gezet bij vooral het nut en de noodzaak van dit kostenverslindende cluster en heb o.a. om die reden de petitie getekend voor het referendum (www.kultuurklutser.nl) Dankzij deze presentatie is hier nu een nog grotere angst bijgekomen: de jaarlijkse onderhouds- en schoonmaakkosten. De ’transparante brokate buitenzijde’ en binnen zoveel hoekjes, rondingen, materialen enz.Deze dienen tijdig moeten worden mee begroot in de exploitatiekosten!

  • yede

   tja schoon maken doen we bijna niet in zaandam zie ook het hotel intell aan de buitenkant. en de hoge kosten van de stukken roltrappen en liften welkom in zaanstad

 • Ruud Pauw

  Daar zaten ze dan gisteravond in de Oostzijderkerk zich te vergapen aan de schoonheid van het toekomstige cultuurhuis. En natuurlijk is het een mooi ontwerp, maar voor het grootste deel compleet overbodig want de meeste instellingen die min of meer gedwongen hier naar toe moeten verhuizen, zitten nu goed. Is er dan niemand van de aanwezigen gisteravond die denkt: Misschien kunnen we de Oostzijderkerk wel omtoveren tot een cultuurtempel zoals de Laurenskerk in Alkmaar?

  • hans valk

   Ja Ruud, we zaten daar werkelijk te vergapen aan een bijzonder ontwerp, een mooie tegenhanger van het stadhuis, werkelijk een schoonheid.
   maar waarom een gemeenteraad van volksvertegenwoordigers en daar ben jij een van, opdracht geeft om zo een parel te laten ontwerpen als je daarvoor geen geld heb en de burgers hebben het ook niet meer na de debacles van Inverdan en het nieuwe stadshuis.
   ik zou willen dat jij je mede bestuurders voor houdt dat ze geen enkele nacht meer kunnen slapen van het gekreun en de zuchten van de inwoners die niet weten hoe ze de dag moeten rondkomen.
   het is toch te gek zoveel parels aan de ketting te willen rijgen van mooi Zaanstad over de ruggen van mensen die niks betalen kunnen en dat zijn er nog veel te veel. dus ga heen en bekeert hen. of kijk in Quote waar je de Zaanse miljonairs kunt vinden, die moeten toch wat over hebben voor de Zaanse cultuur.
   dus bewaar die parel maar in een doosje tot er werkelijk geld

   • yede

    de zaanse sschans is al bijna geheel van de sponsorloterij en stadsherstel amsterdam dus wat is er eigenlijk nog van zaanstad? en als die riolerings werkzaamheden betaald door amsterdam of het fietserstunneltje bij westerwatering provinciale weg

   • jan de bruin

    beste Hans Valk, kun je me nog los van een mening over schoonheid, me overtuigen inzake de nut en noodzaak van dit kostenverslindende project?
    Er zijn kansen voor de vestiging van een hotel ter plekke met 25 monetkamers.
    Op die wijze trekken we toeristen naar Zaanstad en is de bouw economisch verantwoord ipv de afbetaling van een lening over de komende 50 jaar met een rente van 4%!
    Bovendien is spreiding en publieksbereik van cultuur over de gehele zaanstreek de sleutel tot vestiging van hoger opgeleide particulieren en bedrijven (zie onderzoek bureau Nyffer)

 • Mark Damman

  Misschien doet de gemeente er ook verstandig aan om de schoonmaakkosten van dit mooie kantwerk en de achterliggende gevel in kaart te brengen. Dat kon, net als bij het stadhuis, nog wel eens een verrassende tegenvaller opleveren. En verder ben ik benieuwd naar de filmpjes. Worden die ook online geplaatst door de architect?

 • Lobbes

  Vraag me af of de cursisten van Fluxus straks wel van het cultuurhuis gebruik willen maken.
  Mensen die met de auto naar hun cursus komen moeten in de dure parkeergarage parkeren, als ze slecht te been zijn is de afstand niet te overbruggen. Leerkrachten zijn allemaal zzp-ers en moeten ruimte huren, die huur zal niet mis zijn en daardoor worden de cursussen voor veel mensen onbetaalbaar als daar dan ook nog parkeerkosten bijkomen houdt het snel op.

 • Huibert Latenstein

  Ik begrijp nog steeds niet, dat de gemeenteraad/college maar door blijven gaan geld te pompen in een volkomen nutteloos gebouw als het cultuurcluster. En dat om een aantal redenen: in diverse steden zijn soortgelijke objecten zwaar verliesgevend, cultuur moet verspreid in een centrum zitten en niet op een locatie geconcentreerd, de mensen welke bijeenkomsten willen bijwonen cursussen willen volgen worden gedwongen van een peperdure parkeergarage gebruik te maken. Zaanstad heeft de bijna hoogste woonlasten van Nederland en de afgelopen jaren zijn al vele tientallen miljoenen in Zaandam-Centrum gepompt.

  De politieke partijen in de raad zouden toch ook moeten zien dat veel burgers vaak niet meer weten hoe ze rond moeten komen. In ieder geval de oppositie ziet dat wel. De collegepartijen zouden denk ik nog maar eens met de NS in onderhandeling moeten met NS om desnoods door betaling afkoopsom van deze rampzalige verplichting af te komen. Van D66 en PvdA hoeven we weinig te verwachten, CDA en CU zouden eens goed naar hun achterban moeten luisteren. Ooit zette de VVD Zaanstad de tering naar de nering maar met deze fractie en wethouder is er weinig meer van de goede liberale principes over gebleven. Maar de VVD Zaanstad zou toch ook moeten zien dat de lasten voor de burgers zeer hoog zijn geworden in Zaanstad een en kritisch gaan kijken naar de kosten van dit wangedrocht.

 • Ziet er indrukwekkend uit, maar gaat (net zo min als al die andere cultuurclusters in Nederland) niet werken.
  Een zaal voor de (rustige) presentaties van Fluxus recht boven de popzaal van de Flux…?
  Zonde van die (minimaal) 30 miljoen (oh sorry Harry, 23,5 miljoen + 6,5 miljoen voor “een fietsenstalling en de benodigde infrastructuur”, maar exclusief de veel harder benodigde nieuwe rol- dan wel vaste trap) + 2,5 miljoen per jaar + god mag weten hoeveel meer…
  En zonde van al die kosten die inmiddels al gemaakt zijn en nog steeds gemaakt worden om dit schip van bijleg vanwege een deal met NS, waar noch wij inwoners, noch onze culturele instellingen in geraadpleegd zijn, door onze Zaanse strotten te duwen.
  Tekenen van de petitie voor een referendum (om dit hopelijk nog te kunnen stoppen) kan echter nog steeds op http://www.kultuurklutser.nl …(!)

 • Pieter Ruig

  Als Fluxus naar het Cultuurhuis gaat verhuizen worden de muzieklessen weer duurder. Mijn dochter klaagde onlangs dat nu al bijna niet te betalen zijn.
  Ik zie er van komen dat het straks helemaal een elite zaak wordt met nog
  minder leerlingen en docenten.

  • Boon

   Maar dat is toch ook de bedoeling van rechts Nederland. Cultuur is een Linkse hobby en daar mag flink in gesneden worden. Wil je aan sport, muziek of dans doen dan betaal je dat toch mooi zelf is het rechtse mantra. Dus hoe groter de cultuurpaleizen hoe minder de bijdrage aan de basis.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *