Woensdagavond werd in de Oostzijderkerk in Zaandam door architectenbureau MVRDV het nieuwe cultuurhuis “van binnen en van buiten, in tekeningen en driedimensionale beelden” getoond.

In een goedgevulde Oostzijderkerk werd de Zaankanter meegevoerd naar de toekomst van culturele instellingen als Zaanradio, Fluxus, De Bieb, De fabriek en De Flux.

Architect in ruste Hans Valk was erbij en stelde zijn mening flink bij. Hij was onder de indruk en deelt zijn opinie met ons:

Het cultuurhuis werd ons belangstellenden getoond in de Oostzijderkerk door de architecten van het architectenbureau MVRDV. Een cluster, die naam mag dat ontwerp niet hebben, dus gaat het, het cultuurhuis heten. Die naam verdient het ook. De eerste schetsen gaven een immens bouwblok aan met een sleutelgat van een getoogd zaans geveltje als ingang.

Nu de plannen in een ver gevorderd zijn, heb ik mijn mening drastisch moeten wijzigen.

Het is blok van fijn kantwerk of transparant brokaat geworden, prachtig gedrapeerd. Het is transparant en lijkt als een mooie heel licht grijs blauwe kwal. Daardoor is het geen gebouw meer, maar een bovenaards wezen.

Over het interieur wordt gesproken over huiskamers voor iedere gebruiker een andere huiskamer. Een huiskamer die meer heeft van een balzaal in een barokke paleis. Geen één is het zelfde, alles in een bonte smaakvolle kleuren en vormen. Dit werk is niet te vergelijken met enig ander gebouw. Het is één grote verrassing.

Dat zal gigantisch veel kosten, maar daarover werd gezwegen. Er zal als goed zaans gebruik wel weer gepingeld worden, het zal wel voor veel minder moeten. Maar, nee dat kan niet, hierop mag en kan niet bezuinigd worden, want dat is als of er een orkaan door het wondermooie ontwerp raast, nee dat mag niet.

Dus heren opdrachtgevers, nu maar heel lang sparen en dan pas uitvoeren als de bejaarden een redelijk levenspeil hebben en dat alle urgente zaken zijn opgelost.

Misschien mag ik het nog meemaken. Ik ben bijna 80…

Hier vind je ons dossier over het Cultuurcluster.. pardon… het Cultuurhuis.