Opinie: Erik Esteie schrijft Sjoerd Soeters

Sjoerd Soeters heeft van de gemeente Zaanstad de opdracht gekregen om ideeën te ontwikkelen voor het gebied ten oosten van de Zaan in Zaandam: Burcht, Zuiddijk, Klauwershoek, Oostzijde en Peperstraat.

Fotograaf Erik Esteie heeft zijn wortels in deze buurt en is ook regelmatig met zijn fototoestel daar te vinden. Hij zou graag met Sjoerd Soeters door de buurt wandelen.

Hallo Meneer Soeters,

Ik zag uw filmpje over het desolate gebied aan de oost kant van de sluizen van Zaandam en vroeg me af of U op de hoogte bent van het ontstaan van de Peperstraat en het vernielen van de straten en paden structuur aldaar?

Ik ben geen planoloog, architect of stedenbouwkundige maar ik heb, als Zaankanter uit die buurt, een meer dan gemiddelde interesse in het gebied en zijn geschiedenis en zou U willen uitnodigen om eens met mij een rondje te lopen in het gebied zodat ik U kan uitleggen hoe het was en hoe het zo gekomen is dat dit is verworden tot de troosteloze onsamenhangende bende die het nu is.

Ik kan vertellen over de Peperhoek en over een straat die het Blokje heette (waar mijn opa een melkwinkel had, foto onder) of over waar de Oostzijde werkelijk begint en wat het einde is van de Zuiddijk.

Ook zou ik kunnen vertellen hoe de Dam van Zaandam oorspronkelijk liep, en waar het voormalige gemeentehuis van Oost-Zaandam staat (in de Klauwershoek).

Beter lijkt het mij om het te verduidelijken in een persoonlijke rondleiding omdat geschreven woorden niet mijn beste punt zijn.

Ontstaan van de ‘moderne’ Peperstraat

Ik weet niet of U hier zin in heeft of dat U tijd heeft maar ik wil wel zeggen dat ik het geweldig vind wat U bereikt heeft met stations gebied en ik zou heel graag willen dat U verder gaat met het oosten van Zaandam, en ik hoop dat ik daar misschien een positief steentje aan mag bij dragen.

Hopende wat te horen en met vriendelijke groeten,

Erik Esteie (wonende op het Vissershop maar geboren op de Eendrachtstraat, tegenover de koekfabriek van Albert Heijn).

Foto helemaal boven: Sjoerd Soeters op de Burcht (uit videoverslag NH Nieuws).

Deel dit artikel:

5 reacties op Opinie: Erik Esteie schrijft Sjoerd Soeters

 1. Bert schreef:

  Ik ben jaloers op zo’n mooi aanbod.

 2. Ruud Hartog schreef:

  Een niet te missen uitnodiging!
  Ik denk dat iedere geboren en getogen Zaandammer wel zo z’n eigen verhaal heeft.
  In mijn geval opgegroeid op de Herengracht.
  En denk ‘ns aan de Westzijde.

 3. Siem schreef:

  Mooie foto van de winkel van je opa Erik, zal de stukjes worst nooit vergeten op zaterdag die ik van je oma kreeg.

 4. Frieda schreef:

  Leuk initiatief, succes!

 5. JanN schreef:

  Het slopen van deze buurt en de totaal andere nieuwbouw die er voor in de plaats gekomen is plus het verbreden van de Peperstraat tot zeer drukke verkeersweg heeft m.i. het hart van de stad Zaandam er definitief uitgehaald.

Hier vind je onze regels

Reageren? Ja, graag!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *