Ik mopper weleens dat ik gek dreig te worden van alle informatie over corona en van de halsbrekende toeren die media uithalen om met iets te komen dat nog niemand heeft bedacht. Zo stimuleer je volgens mij vooral het mechanisme van de overdaad die schaadt. Daarom deel ik mijn portie nieuws en achtergrondinformatie soms graag met Fikkie. 

Door: Jaap de Jong

Toch sta ik niet te juichen bij wat Evean (specialistische verpleging, verzorging en thuiszorg in Noord-Holland) presteert om de pers buiten de deur te houden. Wat zij op haar website onder het kopje ‘perscontacten’ meldt, getuigt van een onwerkelijke opvatting over de rol van de pers en openheid in tijden van een landelijke crisis:

‘Vanaf heden richt Evean haar communicatie primair op bewoners, cliënten, hun familie en onze medewerkers. Om aan deze communicatie in een onwerkelijke periode voldoende tijd en aandacht te kunnen besteden, nemen wij tijdelijk geen vragen en verzoeken uit de media meer aan. Dank voor uw begrip.’ 

Evean richt haar communicatie primair op bewoners, cliënten, hun familie en medewerkers, het staat er écht, maar tegelijk sluit zij zich af voor de primaire, externe informatiebronnen voor deze doelgroepen. Voor de onafhankelijke berichtgeving. De kranten, de nieuwssites, de radio en de televisie. En dat durf je dan perscontacten te noemen.Evean is een belangrijke partij in een crisis die de hele samenleving hard raakt, maar neemt niet haar verantwoordelijkheid om die samenleving te informeren. Hoe geloofwaardig ben je dan als maatschappelijke organisatie? En dan ook nog rekenen op begrip.

(We hebben Evean maar niet om een reactie gevraagd. De communicatiemedewerkers hebben het al zo zwaar.)


UPDATE: Evean reageert hieronder bij de reacties, het was volgens de zorginstelling een bericht uit de eerste golf dat per ongeluk is blijven staan, de website is inmiddels aangepast.