Opinie Piet Keijzer: aquathermie nieuwbouw Badhuisweg

De nieuwbouw aan de Badhuisweg op het Zaaneiland is volgens Piet Keijzer, oud-wethouder voor de SP in Zaanstad, een “uitgelezen kans voor aquathermie.”

In deze opiniebijdrage licht hij zijn voorstel toe.

Het bouwplan van Rochdale aan de Badhuisweg is een uitgelezen kans om op het Zaaneiland in Zaandam een start te maken met aquathermie, warmte uit oppervlaktewater. De 120 geplande nieuwbouwwoningen krijgen geen gasaansluiting en hebben naast een elektriciteitsaansluiting ook een alternatieve warmtebron nodig. Het aantal woningen is daarbij een toename van ruim 20 % bovenop het huidige aantal van ruim 500 woningen op het Zaaneiland.

De huidige woningen zijn een mix van appartementen en grondgebonden woningen, waarvan grofweg 1/3e corporatiebezit is en 2/3e particulier eigendom. De keuze voor de warmtebron voor de nieuwbouw aan de Badhuisweg zal bepalend zijn voor de toekomstige mogelijkheden voor het warmteaanbod op het gehele Zaaneiland.

Oppervlaktewater

Het sterkste argument om te kiezen voor oppervlaktewater als warmtebron ligt nogal voor de hand. Het Zaaneiland is immers geheel omgeven met oppervlaktewater, een hernieuwbare en duurzame warmtebron. En het kán op de schaal van het Zaaneiland.

In Nederland zijn al vele geslaagde voorbeeldprojecten gerealiseerd, variërend in grootte van 20 tot meer dan 2.000 woningen (Expertise Centrum Warmte). De nieuwbouw aan de Badhuisweg en vervolgens de rest van het Zaaneiland verdient in mijn ogen een heldere keuze door Rochdale én de gemeente voor aquathermie als dé toekomstige warmtevoorziening.

Stortvloed

In de uitnodiging van Rochdale en de gemeente voor de digitale informatieavond op 20 januari jongstleden stond:

“Onderzoek naar de best passende warmtevoorziening loopt nog. Daarbij kijken ze (wie?) ook of het direct (wanneer?) aangeboden kan worden aan particuliere eigenaren (welke?) op het eiland.”

De stortvloed aan vragen op die avond is nog niet in zijn geheel beantwoord. Daar valt enig begrip voor op te brengen, vandaar onderstaand aanbod.

Ik bied me aan om met de dames en heren van Rochdale en de gemeente om tafel te gaan en het idee van Aquathermie voor het Zaaneiland, beginnend bij de nieuwbouw aan de Badhuisweg, verder te helpen uitwerken.

Piet Keijzer, Oud-wethouder Wonen en Ruimtelijke Ordening, bewoner van het Zaaneiland sinds 2018.

Deel dit artikel:

6 reacties

 • Steven van 't Veer

  Zeer voor de hand liggend. Duurzame kans voor het oprapen!

 • Fons Wegman

  Met de hoeveelheid water die Zaanstad rijk is, ligt hier een kans. Je hebt dit aanbod ook in november gedaan tijdens het klimaattafeloverleg wonen. Men gaf toen aan contact met je op te zullen nemen. Teleurstellend dat dit nog niet is gedaan.

 • piet Zwikker.

  maandagavond in radar was een item over woningen van het gas af .in Denhaag of Scheveningen is ook een project met warmte uit zeewater . Is al jaren bezig, werkt niet, constant storingen en is nu stilgelegd.Ook andere projecten met wijkverwarming hadden constant te maken met storingen en hoge kosten, terwijl getekend was voor 30 jaar ende bewoners er niet vanaf kunnen. De huizen waren sommige periodes niet warm te krijgen ,mensen zaten met dekens om in de kamer.IK denk dat waarschijnlijk de toekomst is waterstof door de huidige gasleidingen.Moet nog verder ontwikkeld worden,maar er wordt nu volop onderzoek naar gedaan.

 • Mooie kans voor aquathermie in Zaandam. Het Netwerk Aquathermie deelt kennis over deze duurzame techniek van verwarmen én koelen. Ook praktijkervaringen met aquathermie publiceren we op de website en delen we via onze Community of Practice.

 • Heel veel dank Piet Keijzer voor je aanwezigheid bij het webinar en voor je aanbod hier. De projectleider praat hierover met de adviseur en we nemen in elk geval in februari nog contact met je op!

 • Rob Vonk

  Nooit aan beginnen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *