Dit komt aan de Badhuisweg

Op het Zaaneiland in Zaandam komen 120 sociale huurwoningen in twee woontorens die op de plek van het voormalige kantoor van William Pont gebouwd worden.

De start van de bouw is in het laatste kwartaal van 2021, in 2023 moeten de appartementen worden opgeleverd. De sloop van het huidige gebouw is na de zomer van 2021 gepland.

De woontorens worden gebouwd door Rochdale, de twee- en drie-kamerwoningen van 40 tot 60m2 zijn vooral bedoeld voor een- of tweepersoonshuishoudens. Volgens de tekening worden ze 9 à 10 (misschien 11) woonlagen hoog.

De plannen liggen er al jaren en kregen een nieuwe implus toen Zaanstad subsidie kreeg om 25 woningbouwprojecten in Zaandam te versnellen. Belangrijk struikelpunt in de voorgaande jaren was het parkeren. Op de site van Rochdale is niet duidelijk hoeveel parkeerplaatsen er komen er of die op het maaiveld of ondergronds worden gerealiseerd:

De nieuwe bewoners kunnen op eigen terrein parkeren, maar we houden er rekening mee dat er in de toekomst steeds meer mensen gebruik maken van deelauto ’s in plaats van een eigen auto. Dat is duurzamer en goedkoper voor wie niet elke dag de auto gebruikt.

Skyline

Op 20 januari van 19:30 – 20:30 worden de plannen tijdens een digitale bijeenkomst voor omwonenden toegelicht. Vertegenwoordigers van gemeente, Rochdale en de architect zijn bij het webinar aanwezig.

Wie de architect is, staat niet op de site van Rochdale (UPDATE: Rochdale meldt dat het om Mulleners & Mulleners gaat), en deze “werkt samen met de supervisor van de gemeente Zaanstad” (en dat is volgens ons nog steeds Sjoerd Soeters) “aan een mooie toevoeging aan de skyline van Zaandam.”

De gebouwen krijgen zonnepanelen en goede isolatie, waardoor ze weinig energie nodig hebben. Ze zijn ook gasloos.

Scheepswerf

De werkgroep Zaans Maritiem van Zaans Erfgoed zou graag een historische scheepswerf op een deel van de bouwplek hebben, maar dat gaat dus niet door:

“De plannen van Zaans Maritiem vinden wij sympathiek, maar de ontwikkeling van sociale woningbouw heeft prioriteit.”

Onder: het kantoorgebouw dat gesloopt gaat worden.

Het nieuwe plan
Deel dit artikel:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *