Opknapbeurt voor oude bouwkeet die provinciaal monument vervangt

Het zou mooi nieuws kunnen zijn, maar eerlijk gezegd worden we d’r niet warm van. De smerige oude bouwkeet naast de Hanenpadsluis krijgt een kwastje verf.

Begin juni schoten we Zomaar een Zaans Minuutje bij de Hanenpadsluis die al zo’n 23 jaar bediend wordt door Wiel. Wat opviel, of uit de toon viel, was de keet die het wachthuisje moet voorstellen waarmee Wiel het moet doen. 

Een regelrechte aanfluiting. Zeker als je bedenkt dat het originele huisje, een Provinciaal Monument, verdween. Vooralsnog zonder spoor. 

Het Waterschap dat verantwoordelijk is voor het onderhoud van de sluizen heeft ‘het sterke vermoeden’ dat Zaanstad hier de hand in had in de negentiger jaren. De Provincie (het is immers een Provinciaal monument) weet van niks, en bij Zaanstad blijft het drie dagen nadat we het vroegen ook erg stil.

Wel heeft het Waterschap een oplossing. Ook zij vinden dat de bouwkeet niet kan. Tenminste, de bouwkeet op deze manier: 

‘Ook wij zagen de foto’s op De Orkaan. We zullen de bouwkeet snel opknappen en van een nieuwe verflaag voorzien.’ 

Wat ons verbaast is dat een monument ongezien kan verdwijnen. Een monumentale status zou ‘bescherming’ moeten betekenen, maar vooralsnog is geen van de betrokken partijen in staat boven te halen wat er met het monumentje gebeurd is. Wel wordt een armoedige bouwkeet al jaren en jaren in het straatbeeld geaccepteerd. Het geld dat nu gestoken wordt in het ‘verfraaien’ van de keet, kan beter gebruikt worden: bouw dat wachthuisje terug.

Hoe het ooit was
Hoe het nu is

Door Merel Kan, met (gebrek aan) informatie van de Provincie, Zaanstad en het Waterschap. Foto’s van De Orkaan

Deel dit artikel:

4 reacties

 • Volgens mij is het verdwenen in 1996 bij de restauratie van de Hanenpadsluis. De sluis is toen helemaal drooggelegd en de boel was afgezet met hekken, ongemerkt is toen volgens mij het huisje verdwenen.

 • Noor Wesselius

  Petitie starten ‘Bouw het wachthuisje Hanenpadsluis weer op’! Belachelijk dat een monument zo maar kan verdwijnen. En die keet is een aanfluiting. In Zaanstad gebeuren rare dingen.

 • Gijs van Soest

  in zaanstad kunnen geregistreerde monumenten zomaar verdwijnen als het zo uit komt, dat is al vaker gebeurd.

 • Gonda Kreeft

  Bakker Luc v Noord is indertijd een sluiswachter geweest van het Hanepadsluis.
  ik zou eens navraag gaan doen bij het Hoogheemraadschap.
  (verwijderen sluishuisje)misschien dat daar het antwoord ligt

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *