Mysterie, help! Waar is het wachthuisje van de Hanenpadsluis?

Begin van de maand schoten we Zomaar een Zaans Minuutje bij de Hanenpadsluis die al zo’n 23 jaar bediend wordt door Wiel. We filmden een mooi tafereeltje bij de meer dan 300 jaar oude sluis. 

Tijdens het filmen vermeden we ‘het sluiswachtershuisje’, omdat het een armoedige bouwkeet is die het op beeld niet goed doet. 

Dat van die keet bleef hangen. Regelmatig fietsen we er voorbij en de ergernis groeit. Eerst maar even de keet in beeld: 

We doken in het archief om te kijken hoe het er vroeger uitzag en ontdekten een echt ‘brugwachtershuisje’. Sterker nog, op de lijst van provinciale monumenten stond beschreven: ‘Sluis – brug – wachthuisje’ (NH/WN573). Een monument! Het wachthuisje is een monument! Hoera! Maar… waar is het? En wanneer verdween het? En komt het nog terug of moeten wij en Wiel het met de armoedige keet blijven doen? 

Vragen, vragen. Wij vonden online geen antwoorden. Maar we weten dat we hele slimme lezers hebben. 

Hier nog een foto van het oude wachthuisje:

Gemeentearchief Zaanstad

En het huidige ‘wachthuisje’:

De Orkaan

En nog even het minuutje met Wiel:

Door: Merel Kan, foto’s De Orkaan/Merel Kan en Gemeentearchief Zaanstad

Deel dit artikel:

15 reacties

 • Erik Schaap

  Het wachthuisje lijkt te hebben plaatsgemaakt voor de tabakskiosk van Theo Bergaljon. Die op zijn beurt ook weer is verdwenen.

 • H Aartsen

  in mijn jeugd diverse uren bij de sluiswachter in zijn huisje doorgebracht. ook ik heb mij verwonderd dat het huisje er niet meer stond evenals de er naast staande sigarenkiosk en de brandslangenkar

  • Dick van den Dobbelsteen

   Snackbar was destijds van Jack Hoeve , die daarna snackbar ‘ De Smikkel ‘ runde verderop op de Zuiddijk richting Troelstralaan.
   Volgens mij heeft hij ook nog het paviljoen in ‘ t Twiske gehad .
   Bovendien is hij na ‘ t Twiske ook nog restauranthouder op de ijsbaan ‘ Jaap Eden ‘ in Amsterdam geweest.

 • Hans Zwaneveld

  Begin jaren 70 van de vorige eeuw was op die plaats een snackbar.

 • Ria Gijssen

  Op de foto staat de snack bar geheel links achter het pand! Het wachters huisje is gesitueerd rechts aan het water.
  Gaat dus om twee verschillende objecten.

 • Tessa Berghouwer

  Een aanwijzing: volgens het bijschrift bij deze foto uit het Gemeentearchief is deze foto gemaakt tijdens restauratiewerkzaamheden van de Hanenpadsluis (Hanepadsluis?) in 1996 en als dat klopt stond het sluiswachtershuisje er toen nog: https://hdl.handle.net/21.12112/0de7016b-f953-4e6c-95ea-b526f5f21597.

 • Jacob Cabida

  Interessant onderwerp! Ik wist niet dat hier ooit een sluiswachters huisje stond! (Ik woon nu 9 jaar in Zaandam.) Nu ik deze oude foto’s bekijk, denk ik; herbouw dat sluiswachters huisje! Die bouwkeet die er nu staat, daar wordt volgens mij niemand blij van… Dus gemeente, als u meeleest, hopelijk interesseert u dit; kan hier aan gewerkt worden? Ik bedoel dat hier een mooie (replica) sluiswachters huisje wordt (her)bouwt?

 • Dirk vink

  In die snackbar heb ik nog gewerkt

 • H Aartsen

  mijn herinneringen stammen uit de jaren ’40/’50

 • Wiel Klinckenberg

  Ik weet dat er jaren terug door HHNK spullen bij elkaar geraapt waren om het huisje in oude staat te herstellen. Maar omdat er water,stroom,afvoer moest komen moest dit bij onze mooie gemeente Zaanstad aangevraagd worden. Deze beste mensen (die de sluis en het vaarwater promoten) vonden het gepast om er een prijskaartje van maar liefst 20000 € aan te hangen. Daar heeft HHNK voor bedankt. Wat ik ook nog begrijp.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *