Oppassen met Nextdoor?

“Op zoek naar een goede schilder, liefdevolle oppas of het beste pannenkoekenhuis?” Nextdoor belooft je te helpen: buren kunnen schilders, oppassen en pannenkoekenhuizen aanbevelen.

Buren-app Nextdoor is kennelijk bezig met een marketing-offensief. Mensen krijgen ongevraagd een brief van hun buren om lid te worden van Nextdoor. Is dat oplichterij?

Nextdoor is gratis, en alles wat gratis is kost toch iets natuurlijk. Voor niks gaat de zon op. Nextdoor wil in ruil voor de ‘gratis’ dienst de gegevens van gebruikers. En met die gegevens kan men commerciële bedrijven binnenhalen.

Wie lid is van Nextdoor krijgt dan de uitnodiging om anderen uit te nodigen. Eén keer op de knop gedrukt en Nextdoor gaat mails en brieven versturen uit jouw naam. Maar iedereen die lid is geeft al toestemming om zijn of haar gegevens te gebruiken, je betaalt met je privacy, net als bij Facebook.

Bij de klachten die overal in Nederland opduiken – bijvoorbeeld recent ook in Westerkoog en oud-Koog – wordt ook vaak gesteld dat Nextdoor dat ongevraagd (dus zonder toestemming) zou doen.

Uitnodigen per brief of kaart heeft wel een voordeel. Dat maakt het lastig voor niet-buurtbewoners om lid te worden.

Het is allemaal nogal opdringerig en agressief. En als het zonder toestemming gebeurt ook in strijd met de wet. Maar is Nextdoor zelf gevaarlijk?

In de VS zijn gevallen gedocumenteerd waarbij Nextdoor gebruikt is om mensen op te lichten. Het gaat dan vooral om zaken als kluswerk en tuinaanleg. Dat klussers door je buren worden aanbevolen, betekent niet dat je niet wordt opgelicht.

Wat te doen als je een brief krijgt? Niet op reageren als je geen lid wilt worden. Je kan even bij de buurman (m/v) informeren of hij/zij daadwerkelijk heeft aangegeven jou uit te nodigen.

Wat te doen als er vanuit jouw naam een brief of uitnodiging is gestuurd zonder dat je dat wilde? Ben je lid van Nextdoor? Dan heb je misschien toch op de verkeerde knop gedrukt. Als dat niet het geval is en je dat niet in orde vindt, meteen uitschrijven en een klacht indienen.

Klussen laten doen via een aanbeveling van Nextdoor? Ook eerst online naar het bedrijf zoeken, zijn er meer mensen die het gebruikt hebben? Oppas via Nextdoor regelen? Eerst even binnenlopen bij de buren die het aanbevelen.

Nextdoor zelf is niet gevaarlijker dan Facebook of Marktplaats (en soms zelfs handig) maar niks is zonder gevaar online (en offline trouwens ook niet).

Deel dit artikel:

4 reacties

 • Jaap Meeuwsen

  Nextdoor ? Wel gevaarlijk net als Facebook, Instagram enz.
  Zoals al gezegd in het artikel, alles wat gratis is deugt natuurlijk niet.
  Er worden door deze social media bedrijven miljarden winst gemaakt over de ruggen van de klanten, ten koste van de privacy en de meesten pikken het gewoon ommdat ze d’r ondertussen aan verslaafd zijn.
  Ze kunnen zogenaamd niet meer zonder onder het motto ach,ze weten toch a!les al van je.
  Ja, zo lust ik er nog wel een paar.
  Dus, weg met die rommel, je kunt echt wel zonder hoor.

 • Jeannette Schoone

  Eenmaal aangemeld kun je je account wel blokjeren maar niet verwijderen, zo is de ervaring. En inderdaad, de buurman of buurvrouw onderaan de brief weet zelf van niets. En ja ze sturen mails uit jouw naam zonder jo uuw toestemming.

  • Jaap Meeuwsen

   Ja, dat is bij al dat soort ” gratis ” diensten zo.
   Registreren is 123 klaar middels een grote duidelijk aanwezige knop op de pagina.
   Wel eens zo’n zelfde Afmelden knop ernaast gezien ?
   Na twee weken Facebook won de achterdocht het al en besloten mijn account te verwijderen. Maar dat gaat zomaar niet ! Behoorlijk op internet zitten zoeken hoe dat nou te doen. Is uiteindelijk gelukt.
   Bedenk dat sites als Facebook in de lucht te houden miljoenen kost en dan gratis accounts ? En hun inkomsten komen echt niet alleen uit reclame, er is veel meer natuurlijk.
   En Facebook maar beweren dat ze het vooral uit idealisme doen.
   Ja ja, en volgend jaar geeft de zon groen licht.
   Laten ze nu eerst maar eens tijdens de registratie duidelijk maken wat er met alle data gebeurt, dus ook de video’s en foto’s want denk erom, elke foto geplaatst kunnen ze mee doen wat ze willen al blijf je tegenwoordig wel eigenaar. Maar eenmaal verkocht krijg die foto nog maar eens van het internet af als jij dat wil,hele kluif hoor.
   Eigenlijk zouden deze grote datagraaiers als Google en Apple nog veel harder aangepakt moeten worden bij overtredingen.

   Als laatste, maak Facebook volgend jaar € 10 per jaar en kijken we hoeveel leden ze overhouden

 • Ik ben geen lid van “NEXTDOOR”, maar krijg bijna elke dag een mailtje.
  Vele pogingen tot blokkeren zijn gestrand. Mijn vraag luidt: “Hoe
  blokkeer ik definitief de ontvangst van “NEXTDOOR mailtjes”?”.

  Met vriendelijke groet,
  Ab
  onna.a.van@hccnet.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *