Oproep: Waar was Berserik? – Oostzaan? Westzaan?

In Museum MORE in Gorssel (bij Zutphen) is een interessante overzichtstentoonstelling die een mooi beeld geeft van het veelzijdige werk van Hermanus Berserik (1921 – 2002).

De expositie ‘De wereld onder een stolp’ laat vooral landschappen en stillevens zien.

Een van de landschappen heeft Berserik in 1980 in (‘bij’ – zie reacties) Zaandam geschilderd (acryl op paneel) en ‘Winter bij Zaandam’ genoemd. Het is een klein en sfeervol schilderij dat de vraag oproept waar Berserik dit zou hebben gemaakt.

Hieronder nogmaals het schilderij, met dus ook een tweede molen op de achtergrond.

Jaap Vloon (zie reactie) stuurde deze foto van het molentje aan het Zuideinde in Westzaan, zelf twijfelt hij of dit het geschilderde molentje is. De vorm is inderdaad anders.

S. de Jong linkte in de reacties naar deze foto (Windjager, Oostzijderveld). De vorm komt overeen, maar wat is dan de tweede molen op de achtergrond? (In de reacties het mogelijke antwoord: het zou gaan om de in 1981 afgebrande molen De Huisvrouw.)

Een bijdrage van Jaap de Jong

Deel dit artikel:

10 reacties op Oproep: Waar was Berserik? – Oostzaan? Westzaan?

 1. Jeroen van Veldhuizen schreef:

  Dit lijkt op molen De Jonge Dirk in het Westzijderveld bij Westzaan.

  • Willemsen schreef:

   Maar hoort dat tot Zaandam? Er staat namelijk uitdrukkelijk bij dat het schilderij winter in Zaandam heet. Tenzij de schilder je op het verkeerde (schaats)been wil zetten.

 2. Egbert Visser schreef:

  Nee, het is de Jonge Dirk niet. Het slotenpatroon klopt niet.
  Omdat het schilderij in 1980 is geschilderd vermoed ik dat de voorstelling op het schilderij het Oostzijderveld is. Ten oosten van de A7, iets ten noorden van de Hoornse Lijn staat daar het molentje de Windjager. In de buurt van dit molentje stond echter nog een molentje , de Huisvrouw die op 22 mei 1981 is verbrand. Het ligt voor de hand dat de schilder langs het fietspad heeft gezeten.E

 3. Jaap de Jong schreef:

  Correctie: de titel van het schilderij is Winter bij Zaandam

 4. Jaap, namens de WestzaanseDigitaleBeeldbank schreef:

  Ik heb een foto van het molentje, waarbij vermeld wordt: Zuideinde (Westzaan)
  Kan alleen de foto hier niet plaatsen.

 5. Ron Couwenhoven schreef:

  Dit is De Cacaoboom in Westzaan met op de achtergrond Het Prinsenhof. De molen stond vlakbij De Schoolmeester. Het molentje werd in 1851 gebouwd en verbrandde op vrijdag 16 februari 1900. Toen werden er doppen van koffiebonen vermalen.

  • De Orkaan schreef:

   Het schilderij werd in 1980 gemaakt, dus dat er een molen opstaat die in 1900 verbrand is lijkt lastig. Het kan natuurlijk ook de fantasie van Berserik geweest zijn. (Ook niet alle molen van Monet zijn terug te vinden.)

 6. Ron Couwenhoven schreef:

  Er zijn talloze voorbeelden van schilderijen van molens die al lang verdwenen waren, maar aan de hand van fotomateriaal en ander illustratiemateriaal tientallen jaren later nog werden geschilderd. Recent dook een schilderij van Jan Kruijver op dat hij in 1950 schilderde (verfmolen De Rob in Wormer), terwijl de molen la in 1888 verbrandde.

Hier vind je onze regels

Reageren? Ja, graag!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.