Opruimen ‘Poly-bomen’ gaat nog weken duren

“De gemeente is nog volop bezig met het opruimen van de schade van de storm Poly op woensdag 5 juli. Dat opruimen duurt nog zeker enkele weken. In het weekend wordt er ook doorgewerkt.”

Dat laat wethouder Wessel Breunesse (Openbare Ruimte) via zijn woordvoerder weten: “Prioriteit hebben daarbij de (mogelijk) gevaarlijke situaties.” Dat gaat om bomen die op auto’s zijn terecht gekomen, bomen die tegen huizen aanstaan, bomen die dreigen om te vallen op doorgaande wegen en fietspaden of op druk bezochte plekken en zware loshangende takken die elk moment kunnen afbreken.

“Als die situaties zijn verholpen, wordt gestart met het opruimen van omgevallen bomen in parken en groenstroken en afgelegen plekken, en met bladeren en takken.”

De wethouder is blij met bewoners die zelf al opgeruimd hebben: “takken mogen op hopen worden gelegd, die ruimen we later op. De wijkploeg is aan het opruimen en legt daarbij de takken ook op hopen. Dat wordt later versnipperd.”

Als bomen scheef staan of deels zijn afgebroken, wordt gekeken of de boom gekapt moet worden of dat er mogelijkheden zijn om de boom te redden.

“De storm heeft flink huisgehouden. Hoeveel bomen er omgevallen of beschadigd zijn, weten we nog niet. Wel weten we dat we waar mogelijk nieuwe bomen gaan planten. We zijn immers bezig met het vergroenen van de stad, en daar hoort ook bij dat we de nare gevolgen van deze stevige storm, gaan compenseren.”

Zaanstad vraagt om alleen een melding te doen als er echt sprake is van een gevaarlijke situatie.

Lees ook: Storm Poly! NL-Alert, bomen omver, binnen blijven, geen trein en bus

Wij kregen foto’s van Yvonne van Alphen en Richard van Twiller (Noordersterpark Wormerveer).

Door Piet Bakker (De Orkaan). bronnen: communicatie Zaanstad, eerder nieuws op De Orkaan, foto’s van Yvonne van Alphen en Richard van Twiller.

Deel dit artikel:

13 reacties

 • Mario van Schaik

  In de nieuwsbrief Zaanstad Nieuws is vermeld:

  Storm Poly
  Storm Poly heeft woensdag 5 juli flink huisgehouden in Zaanstad. De gemeente is nog volop bezig met het opruimen van de schade. Het opruimen duurt nog zeker enkele dagen. We hopen op uw begrip!

  • Enkele dagen is wel erg positief ingeschat als je ziet wat een ravage onder het groen is aangericht.

   • Dick Rombout

    ik weet niet of ik dat hier kan melden omdat het algemeen is inzake. de storm Poly. De naam vond ik ongewoon omdat De naam Poly een beetje abstracte naam is. Doorgaans krijgt een storm of orkaan de naam van een jongen of meisje. Hier was dat niet het geval. Op BBC Weathernews echter werd de storm Polly genoemd, een meisjesnaam. Het maakt de storm er niet erger of minder erg om maar misschien is er in de overname van de naam iets fout gegaan. In algemene zin.

    • Wendy Kind

     Ha Dick, dit vermeldt de site van het KNMI:
     ‘Storm Poly bereikt woensdag 5 juli 2023 ons land. Duitsland heeft dit lagedrukgebied al een naam gegeven. Als een storm die hier impact kan gaan geven al een naam heeft gekregen van een andere Europese groep nemen wij deze naam over.’

  • Bert Versteeg

   De gemeente is niet bezig met het opruimen van de schade maar met het opruimen van de bomen en de takken, schade maak je op.
   De takken zullen worden versnipperd en worden verbrand in de bio-centrale en de stammen gaan normaal gesproken naar palletfabrieken of meubelmakerijen al naar gelang de houtsoort.

 • Louis Dirksen

  Na mijn obligate fietsrondje Oostzaan Twiske Purmerland Wijde Wormer Poelenburg Oostzaan vanmiddag is de conclusie dat buiten er buiten Zaanstad nauwelijks een ontwortelde boom werd aangetroffen.

  Het ergst is de ravage rond een bekende snackbar aan het einde van de Watering waar de ramptoeristen in het schijnbaar epicentrum van Poly hun biertje tussen het omgewaaide loof kunnen nuttigen….

 • Berend. Geerlinks

  Begin juli gaf de Gemeente aan dat het nog wel een paar weken kon duren voor alle omgewaaide bomen opgeruimd waren.
  Bij mij in de tuin ligt op 4 juli nog steeds een hele grote boom gedeeltelijk in mijn tuin en de tuin van de buren niemand bij de gemeente Zaanstad (die telefonisch) bereikbaar zijn, kan vertellen wanneer die boom verwijderd wordt.het is inmiddels vier en een halve week geleden dat de storm over Zaanstad raasde.
  Als ik een berichtje kreeg met een datum dan weet ik waar ik aan toe ben. Die stilte van de Gemeente na de storm is heel vervelend

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *