Orkaan-mijlpaal: 10.000 artikelen

Als je moet stoppen op je hoogtepunt, is dit misschien het moment: 10.000 artikelen verschenen sinds 5 februari 2014 op De Orkaan.

10.000 keer 100% Zaans nieuws. (Maar stoppen? Voorlopig niet!)

Bijna hadden we heugelijke feit gemist. Vlak voor het OFC-tumult van vrijdag 18 januari waren we door de grens van 10.000 artikelen gebroken, het laatste artikel van donderdag 17 januari (“Potloodventer Westzaan in de kraag gevat”) was nr. 10.000. Dit artikel ‘Orkaan-mijlpaal: 10.000 artikelen’ is al nr. 10.015.

Het eerste stuk op De Orkaan was een foto van de sloop van kantoorgebouw De Zweed naast station Zaandam. We wilden af en toe een nieuwe foto van die plek plaatsen. Binnen twee jaar zou het Cultuurcluster af zijn, de stekker kon dan uit de website… Het liep anders… Het is volledig uit de hand gelopen.

Eigenlijk was elke dag wel iets om over te schrijven, ook omdat anderen dat niet deden. Vanaf begin maart 2014 werd dagelijks gepubliceerd, soms zelfs meerdere artikelen per dag (gisteren 10!). In september 2014 gingen we over naar de site die we nu hebben.

Het vele nieuws (en de vele bezoekers) danken we vooral aan onze lezers (applaus voor jezelf!), dat gaat om honderden mensen die voor meer dan de helft van het nieuws zorgen door tips, foto’s, reacties en bijdragen. Een groep van enkele tientallen vaste ‘Orkaan-krachten’ is de harde kern van deze trouwe achterban.

De cijfers:

 • 10.015 artikelen, gemiddeld 5 per dag
 • 38.781 reacties, bijna de helft is van het laatste jaar; sinds we strenger modereren (niet anoniem, met volledige naam) is het aantal reacties niet alleen gestegen (tot gemiddeld zo’n 7 à 8 per artikel) maar is volgens ons ook het niveau beter geworden.
 • maandelijks trekt de site tussen de 80.000 en 150.000 unieke bezoekers, 60 procent is onder de 35 jaar,
 • maandelijks 320.000 à 450.000 clicks op de website
 • Twitter hebben we 4.951 volgers
 • Facebook 6.866 volgers (bereik: 10.000 a 15.000 mensen per week)
 • Instagram 727.
 • Daarnaast zijn 455 mensen geabonneerd op ons YouTube-kanaal
 • 2.554 op de wekelijkse nieuwsbrief.
 • De Orkaan Junior heeft inmiddels 99 100 stukken. Met onze junior hebben we grote plannen.

2020 wordt een belangrijk jaar voor De Orkaan, we zijn aan het onderzoeken of we – misschien samen met RTV Zaanstreek – een nog sterker, completer en breder gedragen journalistiek nieuwsplatform kunnen maken.

orkaan 10000 posts

Deel dit artikel:

6 reacties

 • Jaap Meeuwsen

  Gefeliciteerd met deze mijlpaal.
  Blijkt dat jullie het dus goed doen 🙂 maar dat wisten we natuurlijk al lang !
  Op naar de volgende 10.000

 • Erik Esteie

  Proficiat!

  Op naar de miljoenste!
  (weten jullie al welke feestzaal afgehuurd gaat worden voor die mijlpaal?)

 • Jaap J Boot

  En dat zonder winstoogmerk, top hoor.
  Je wordt er natuurlijk wel rijker van, das ook wel weer fijn.

 • joke catau

  Gefeliciteerd.Woon sinds medio 2015 in Haarlem,maar lees nog altijd met veel plezier het nieuws op jullie site. Informatief en vaak heel geestig.
  Ga zo door!

 • Jan Koopman

  Gefeliciteerd, woon al 55 jaar niet meer in de Zaanstreek maar blijf via jullie toch op de hoogte. Dank daarvoor en ga er mee door.

 • Ad Kruijt

  Geweldig, wat een prestatie!
  Het is echt super dat jullie altijd zo betrokken zijn, niet bang om zelfs het stadhuisgebeuren kritisch te bevragen en onderzoeken, bovendien groot besef van ons gezamenlijk verleden, ondanks best veel nare, (noodzakelijke), berichtgeving nooit zonder positieve toon en humor, zeven struiken LOF voor jullie helden, hopelijk gaan jullie door tot Amsterdam ook Zaanstreek heet, dat zou wel eens leuk zijn. Wel schaam ik me dat ik niet zelf meer inbreng toon, als Zaankanters moeten we deze nieuwsstromen samen aanvullen, laten we eens proberen om niet alleen met plezier De Orkaan te lezen, maar ook eens aan te vullen met onze eigen wetenswaardigheden, hebben we nog meer te genieten van onze belevenissen in het Zaantje, vriendelijke groet voor allen, en nogmaals dank, Ad.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *