OV-staking 28 mei: IJtunnel open als pont niet vaart

Amsterdam zal de IJtunnel voor fietsers openstellen als bij de OV-staking van 28 mei ook de ponten over het IJ en het Noordzeekanaal niet zullen varen.

Wethouder Sharon Dijksma (verkeer) doet een klemmend beroep op de stakers om de belangrijkste veren in gebruik te houden. Als dat niet lukt gaat de IJtunnel open voor fietsers.

De gemeente Amsterdam stelt dat ook tijdens de staking het mogelijk moet blijven het IJ over te steken van Noord naar het centrum en weer terug. Op de website van Amsterdam worden reizigers op de hoogte gehouden.

“Mocht het nodig zijn, dan stellen we de IJtunnel open voor fietsers, ander langzaam verkeer en hulpdiensten. Beide tunnelbuizen van de IJtunnel zijn in dat geval afgesloten voor snelverkeer. Voetgangers mogen vanwege de veiligheid niet door de tunnel.”


Is IJtunnelfietsen geen optie? Ga carpoolen! De Orkaan heeft Facebook-pagina gemaakt voor carpoolers op 28 mei.


In het geval dat de veren op dinsdag 28 mei niet gaan varen geldt:

 • De IJtunnel gaat op maandag 27 mei om 23.00 uur dicht zodat we voorbereidingen kunnen treffen.
 • De IJtunnel gaat dinsdag 28 mei om 4.00 uur open voor langzaam verkeer zoals fietsers, snorfietsers, bromfietsers en Canta’s.
 • Op dinsdag 27 mei tussen 2.00 en 4.00 uur ’s ochtends is er geen verbinding over het IJ tussen Centrum en Noord. U kunt dan alleen via de Schellingwouderbrug naar de overkant.
 • (Vracht)auto’s en motorfietsen kunnen zoals altijd gebruik maken van de tunnels van de ring A10.
 • De IJtunnel gaat woensdag 29 mei om 4.00 uur weer open voor snelverkeer en is dan niet meer toegankelijk voor langzaam verkeer.

Foto van Edwin Martin van het fietsen door de IJtunnel tijdens de OV-staking van 2005.

Deel dit artikel:

Een reactie

 • David Meijer

  https://www.gvb.nl/reizen/staking-dinsdag-28-mei

  IJveren
  De veren over het IJ varen niet tussen dinsdag 28 mei 02.00 uur (nacht van maandag op dinsdag) en woensdag 29 mei 02.00 uur (nacht van dinsdag op woensdag).

  Van dinsdag 28 mei 04.00 uur tot woensdag 29 mei 01.00 uur kan langzaam verkeer in beide richtingen gebruik maken van de westbuis van de IJtunnel (de buis normaal voor verkeer richting centrum).

  Noordzeekanaal ponten
  De ponten over het Noordzeekanaal, de Velserpont, Buitenhuizerpont en Hempont, varen niet van dinsdag 28 mei 0.00 uur tot woensdag 29 mei 0.00 uur.

  Een voorbehoud is er voor de Velserpont, hier vindt mogelijk een kort geding plaats van de gemeente Velsen tegen de vakbonden met als doel het wel laten varen van de Velserpont.
  Houd dus de media in de gaten.
  We zullen het ook hier melden zodra we een defintieve uitslag weten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *