De Orkaan hangt van Zaans-alles en Zaans-niets aan elkaar vast, maar over paaltjes schrijven we veel en graag.

Gelukkig krijgen we de lezers die we verdienen, en sommigen nemen zelfs de moeite te schrijven. Maut Boshart uit Krommenie, om maar iets te noemen…

Geniet van zijn dagelijkse soap in vijf delen…

Paaltjesschimmelsoap deel 2

Paaltjes-varié

De variatie in paaltjes is groot. We vinden zwart-wit gestreepte paaltjes, meestal geplaatst om verkeerssituaties te benadrukken of om een fopknop te presenteren bij oversteekplaatsen. Rood-wit gestreepte paaltjes (overigens nog het meest vrolijk gekleurd soort paaltjes) markeren het begin van fietspaden. Betonnen paaltjes vinden we in alle soorten en maten. Van norse kegels, via wat slankere exemplaren tot een artistiek ontwerpje, dat, als er over een paar honderd jaar een door een archeoloog wordt opgegraven, dat ongetwijfeld aanleiding zal zijn voor een artikel over het vermoeden van een fallisch-gerichte religieuze sekte in het begin van de 21e eeuw in Zaanstad. Heel recent is de komst van paaltjes van aluminium (?), in ieder geval van een vrij zacht metaal. Hier en daar vinden we dan ook al een exemplaar dat door een conflict met een auto getransformeerd is in een glimmend modern abstract beeldhouwwerk.

Maar het meest voorkomende paaltje in het Noorden van onze gemeente is de paal met de poëtische aanduiding ‘diamantkoppaal’. Het gaat hier om een zwart paaltje van keiharde (gerecycleerde) kunststof, tussen de tachtig en honderd centimeter uitstekend boven het maaiveld. Boven eindigt het in een platliggende piramide (‘diamant’?), daaronder zijn insnijdingen aangebracht om plaats te bieden aan twee parallelle wit/roodgekleurde bandjes. Een enkel exemplaar biedt ook plaats aan een reflector, en kennelijk heel oude paaltjes moeten het zonder een van beide versieringen stellen. Volgens de fabrikanten gaan diamantkoppalen vijftig jaar mee, de kosten zijn 32 tot 38 euro en kwantumkorting behoort tot de mogelijkheden. De diamantkoppaal, verder gewoon aan te duiden als koppaal, vormt zo’n tweederde van de huidige paaltjesvoorraad in Zaanstad-Noord.

Om een indruk te geven van de massaliteit van koppalen: in Krommenie vinden we er een 700, in Assendelft 800 (met de nadruk in Oud-Assendelft), in Wormerveer 900 en zelfs in een bescheiden dorp als Westzaan meer dan 100.  En nogmaals, het gaat hier om nog maar om een geschatte tweederde van het totale aantal paaltjes in de openbare ruimte in die wijken.

Lees meer algemeen 2