Het is alweer een tijdje gelden dat we je vertelden over het wel en wee van het paaltje van de Hogendijk. In juni meende een Renault-chauffeur dat de doorgang tussen ons paaltje en haar betonnen broertje groot genoeg was om zich er door te wringen, maar dit bleek niet het geval. Daarna bleef het stil.

Nu is het paaltje plots weg. Echt. Gewoon verdwenen. Getuigen zeggen dat het afgelopen weekend gebeurd moet zijn, maar niemand weet waarom. En wie het heeft weggenomen. Wel zouden omwonenden direct last hebben van verkeer dat de vrijgekomen doorgang neemt, vanaf het Zaantheater zo de Hogendijk op. De verkeersborden lijken daarbij geen indruk te maken.

We zijn erg benieuwd naar het hoe en waarom, en we volgen de zaak op de voet.

Wij kunnen niet genoeg krijgen van deze – we zouden bijna zeggen ‘onze’ – paaltjes’ (nu ‘paal’) op de Hogendijk in Zaandam. Liefst gingen we terug naar de tijd dat ze met z’n tweetjes gelukkig stonden te zijn, maar helaas be-palen wij dat niet.

Begrijp ons goed: wij vinden het paaltje werkelijk onbetaalbaar. Toch beginnen we ons zo langzamerhand af te vragen wat het de gemeenschap inmiddels gekost heeft.

Een terugblik…

Paaltjessoap, het begin…

Ooit stond, lang geleden, het paaltje er heel alleen eenzaam te zijn.

Gelukkig plaatste ZNSTD er een vriendje m/v bij, waardoor het oeverloos midden op de Hogendijk staan ineens een stuk gezelliger werd. Er ontstond een intense vriendschapsband die verdacht veel op verliefdheid leek… Kijk ze stralen van geluk!

Wie de beslissing nam, weten we niet, maar er was iemand die het paartje een beetje te gezellig vond, dus ze werden uit elkaar gezet… Jaloezie?

Na protest uit de gemeenschap die de aanblik van het uit elkaar gerukte stel niet aan kon zien, besloot de gemeente een hand over het hart te strijken, het stel mocht weer gezellig dicht bij elkaar. Helaas bleek het geluk van korte duur. Gisteren mailde Orkaan-lezer en paaltjes-paparazzi Bas Sommeijer ons dit ongeluk (minder geschikt voor jeugdige kijkers):

De geliefden werden ‘opgeknapt’ met afzetlint. En het wankel evenwicht leek even te winnen. Totdat het noodlot hen weer trof:

Hoeveel ellende kan een simpel paaltje dragen? Wij kunnen het niet bewijzen, maar het gerucht gaat dat het staande paaltje knakte van puur verdriet. Eelco Aartsen maakte de dramatische foto.

Kort nadat bovenstaande foto genomen werd, is het echtpaar weer opgelapt. Dat was in juni vorig jaar. In de tussentijd waren ze er even tussenuit voor een korte break tijdens de Dam tot Damloop. Opgefrist en uitgerust kwamen ze terug en eindelijk leek alles voorspoedig te gaan. Ze begonnen zelfs langzaam aan uitbreiding te denken. Tot die nacht…

paaltjes martin

Alweer een gitzwarte bladzijde uit de geschiedenis van de paaltjes. Blijft hen dan niks bespaard? Wij hopen dat de onderste steen bovenkomt, dat de dader wordt gepakt en – bovenal – wensen we de paaltjes sterkte. Hou vol, lieverds!

Update 14:47 uur: Zojuist meldt Geert Rijken dat het getroffen paaltje liefdevol, maar wankel, overeind is geholpen.

paaltjessoap rechtop Geert Rijken

Tsja, en dan staat er niets anders op dan gebeurt het volgende … Het doet echt een beetje pijn.

Deze afbeelding heeft een leeg alt-attribuut; de bestandsnaam is paaltjessoap-marloes-vos-2.jpg

Even hadden we hoop op herstel: op 21 augustus werd de straat hersteld, maar paaltjes niet.

Eelco Aartsen
Bas Sommeijer

Tot het doek definitief viel voor onze lieve, eigenwijze vriendjes. Wij hopen dat ze hun laatste dagen mogen slijten in een rustig hoekje op de gemeentewerf…

De nieuwelingen nemen we waar vanaf vandaag. Wij hopen dat hun leven aan de Hogendijk wat minder dalen zal kennen.

Ze zijn ingeruild voor jongere exemplaren, die nu in hun plaats staan te schijnen. Hoe mooi en ferm de groentjes ook zijn, het zal even duren voordat wij ze in ons hart zullen sluiten.

Ook de nieuwe makkers verdwenen plots… En nu komt er 5 meter verderop dus weer een eenling terug. Hond Princess van buurtbewoner Marcel van Kampenhout kijkt verbaasd als ze ziet dat de tweeling is verdwenen.

Vorige week spotte Orkaankracht Bas Sommeijer de eenzame paal en de laatste werkers.

Hier ziet het paaltje het even niet zitten na een – vermeend- bezoek aan The Black Smith:

18 februari 2022: Vergeleken met vorige week is de paal wel weer een stukje verhuisd. Bas Sommeijer legde de laatste ingraving vast: schuiven maar.

Tijdens storm Eunice werd het gloednieuwe paaltje afgezaagd. Eelco Aartsen maakte een filmpje en Erik Schouten is verantwoordelijk voor de afgezaagde foto onder het filmpje.

Donderdag in februari 2022 werd een nieuw exemplaar teruggeplaatst. We heten deze held van harte welkom en we hopen dat hij (m/v) lang mag blijven staan. Erik Schouten ontdekte de nieuwe paal nadat hij wegfietste bij het OrkaanCafé:

Erik Schouten 24 februari

En de volgende dag, op 25 februari fotografeerde Bas Sommeijer de nieuwkomer:

In april 2022 werd rond een uur of één ’s nachts met een enorme klap de betonnen buurman van de paal kapot gereden.

Erik Schouten

Maar… er gebeurde meer in de directe omgeving! De neef van ons paaltje is niet lang geleden op de Krimp gestationeerd. Ook hij werd vannacht keihard omvergereden. Buurvrouw Anita Hartman hoorde een geweldige klap, ook rond één uur. Vanmorgen maakte zij deze foto:

Anita Hartman

8 november 2022 werd onze troetelpaal met klinkers en al de grond uit geramd:

En twee weken later weer (22 november 2022)

Juni 2023: De doorgang was volgens deze Renault-chauffeur net groot genoeg om zich erdoor te wringen. Ter toelichting meldde de bestuurder dat beide inzittenden “op de politie-opleiding zitten”. Dan zit het wel goed natuurlijk. (Kees Huyser maakte de foto.)

Foto: Kees Huyser

Door Merel Kan, Piet Bakker en Bas Sommeijer. Foto’s van De Orkaan en vele Orkaan-lezers.