Paaltjessoap #19: afgezaagd…

Wij kunnen niet genoeg krijgen van deze – we zouden bijna zeggen ‘onze’ – paaltjes’ (nu ‘paal’) op de Hogendijk in Zaandam. Altijd wat te beleven met ze.

Bij aflevering 18 schreven we: “Het leek erop dat we nu met een permanente opstelling te maken hebben: een stevig verankerde paal.” Niets was minder waar. Het teruggeplaatste paaltje (bij het gereedkomen van de Hogendijk) werd na een weekje vakkundig afgezaag, de brandweer kon er bij Eunice niet langs. Toch niet hulpdienst-vriendelijk.

Eelco Aartsen maakte een filmpje en de foto boven. Erik Schouten is verantwoordelijk voor de afgezaagde foto onder het filmpje.

Een terugblik…

Paaltjessoap, het begin…

Ooit stond, lang geleden, het paaltje er heel alleen eenzaam te zijn.

Gelukkig plaatste ZNSTD er een vriendje m/v bij, waardoor het oeverloos midden op de Hogendijk staan ineens een stuk gezelliger werd. Er ontstond een intense vriendschapsband die verdacht veel op verliefdheid leek… Kijk ze stralen van geluk!

Wie de beslissing nam, weten we niet, maar er was iemand die het paartje een beetje te gezellig vond, dus ze werden uit elkaar gezet… Jaloezie?

Na protest uit de gemeenschap die de aanblik van het uit elkaar gerukte stel niet aan kon zien, besloot de gemeente een hand over het hart te strijken, het stel mocht weer gezellig dicht bij elkaar. Helaas bleek het geluk van korte duur. Gisteren mailde Orkaan-lezer en paaltjes-paparazzi Bas Sommeijer ons dit ongeluk (minder geschikt voor jeugdige kijkers):

De geliefden werden ‘opgeknapt’ met afzetlint. En het wankel evenwicht leek even te winnen. Totdat het noodlot hen weer trof:

Hoeveel ellende kan een simpel paaltje dragen? Wij kunnen het niet bewijzen, maar het gerucht gaat dat het staande paaltje knakte van puur verdriet. Eelco Aartsen maakte de dramatische foto.

Kort nadat bovenstaande foto genomen werd, is het echtpaar weer opgelapt. Dat was in juni vorig jaar. In de tussentijd waren ze er even tussenuit voor een korte break tijdens de Dam tot Damloop. Opgefrist en uitgerust kwamen ze terug en eindelijk leek alles voorspoedig te gaan. Ze begonnen zelfs langzaam aan uitbreiding te denken. Tot die nacht…

paaltjes martin

Alweer een gitzwarte bladzijde uit de geschiedenis van de paaltjes. Blijft hen dan niks bespaard? Wij hopen dat de onderste steen bovenkomt, dat de dader wordt gepakt en – bovenal – wensen we de paaltjes sterkte. Hou vol, lieverds!

Update 14:47 uur: Zojuist meldt Geert Rijken dat het getroffen paaltje liefdevol, maar wankel, overeind is geholpen.

paaltjessoap rechtop Geert Rijken

Tsja, en dan staat er niets anders op dan gebeurt het volgende … Het doet echt een beetje pijn.

Deze afbeelding heeft een leeg alt-attribuut; de bestandsnaam is paaltjessoap-marloes-vos-2.jpg

Even hadden we hoop op herstel: op 21 augustus werd straat hersteld, maar paaltjes niet.

Eelco Aartsen
Bas Sommeijer

Tot het doek definitief viel voor onze lieve, eigenwijze vriendjes. Wij hopen dat ze hun laatste dagen mogen slijten in een rustig hoekje op de gemeentewerf…

De nieuwelingen nemen waar vanaf vandaag. Wij hopen dat hun leven aan de Hogendijk wat minder dalen zal kennen.

Ze zijn ingeruild voor jongere exemplaren, die nu in hun plaats staan te schijnen. Hoe mooi en ferm de groentjes ook zijn, het zal even duren voordat wij ze in ons hart zullen sluiten.

Ook de nieuwe makkers verdwenen plots… En nu komt er 5 meter verderop dus weer een eenling terug. Hond Princess van buurtbewoner Marcel van Kampenhout kijkt verbaasd als ze ziet dat de tweeling is verdwenen.

Vorige week spotte Orkaankracht Bas Sommeijer de eenzame paal en de laatste werkers.

Hier ziet het paaltje het even niet zitten na een – vermeend- bezoek aan The Black Smith:

18 februari 2022: Vergeleken met vorige week is de paal wel weer een stukje verhuisd. Bas Sommeijer legde de laatste ingraving vast: schuiven maar.

Deel dit artikel:

8 reacties

 • Jacob Cabida

  Hahaha, hilarisch! Combinatie van Monthy Python en Jiskefet! Er werken goede komieken op het Gemeentehuis!!
  Geweldig!!

 • Adri van Wijnen

  Is het van gemeentewege nu zo moeilijk om de brandweer zo’n sleutel te geven, waarmee je het paaltje eruit kan halen? In een grijs verleden(bij brand winkelcentrum Westerkoog) ging de brandweer met een cirkelzaag de toenmalige piramide inzagen, alleen al omdat ze via de Binding weer weg wilden rijden!

 • Edwin Kleiss

  Orkaan… ehhh… storm maakt einde aan paaltjessoap.

 • Paaltje mag ook wat kosten voor ons vermaak

 • Rens Kamminga

  Men moet hier maar eens paal en perk aan stellen. Hoewel een perkje het ook niet lang zal volhouden. Staat wel wat gezelliger.

 • Dick Marinus

  De brandweer Zaanstreek-Waterland laat zich niet voor paal zetten door de gemeente. Mooi actie, weer een paaltje minder.

 • Ad van Vugt

  Snap de brandweer niet
  Via de czarinastraat hadden ze er gewoo de wijk uit kunnen rijden

 • Peter Roffel

  Dit doet terugdenken aan Luuk met de BIJL. Als er in de Walvisbuurt brand in een box was, trok Luuk eerst de openstaande deur dicht én sloeg hem dan open met de BIJL!! En dat tot grote hilariteit onder de toeschouwers. Luuk had een bakkerszaak op de Zuiddijk in de buurt van café Het Sluisje.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *