Als je een trapgevel in de Zaanstreek tegenkomt is het meestal een nepperd. Geen 17e-eeuwse bouwwerken. Aan de Hogendijk 34 stond ooit zo’n gevelhuis (uit de jaren ’30 van de vorige eeuw). Dat pand – de voormalige kapperszaak van Ruud de Boer – is gesloopt en op deze plek wordt nu opnieuw gebouwd. Met nieuwe trapgevel. Erik Esteie zette de nieuwbouw op de foto.

We schreven eerder over de ‘verbouwing’ die helemaal geen verbouwing was. In juli 2022 werd een vergunning gegeven voor het “verbouwen en vergroten gebouw ten behoeve van realiseren 2 woningen”. Maar in feite is slopen ook een soort van verbouwen natuurlijk. In december 2022 werd een vergunning voor het “splitsen 2 appartementen naar 4 appartementen” gegeven. In juni 2023 kwam een aanvraag langs voor een vergunning voor “het wijzigingen van de constructie en de gevel van een pand op de locatie Hogendijk 34, 1506 AH Zaandam” terwijl dat pand al maanden daarvoor was gesloopt.

Voorheen zat hier kapper Ruud de Boer: Laatste knipbeurt op Hogendijk, kapper Ruud gaat weg.

Hogendijk 34 in maart 2023
Het pand (links) volledig gesloopt in mei 2023
Kapper Ruud voor zijn zaak in 2020.
1 november 2023

Door Piet Bakker. Extra bronnen: vergunningsaanvragen Zaanstad. Eerder nieuws op De Orkaan. Foto november 2023 : Erik Esteie.