Voormalig Pancho’s Catina gekraakt

Vandaag is het pand aan de Rozengracht in Zaandam waar tot januari 2020 Mexicaans restaurant Pancho’s Cantina zat, gekraakt. Het pand was na een brand wel opgeknapt maar niet bewoond.

De krakers zijn volgens eigen zeggen “jongeren die getroffen worden door de woningcrisis.”


Update: We spraken de krakers (video)


In een briefje dat ze in de buurt verspreidden en uitdelen aan omstanders, noemen ze zich studenten, werkenden, kunstenaars, en activisten, maar vooral:

“mensen met mensenrechten, en een dak boven je hoofd hebben, een plek hebben die je thuis kan noemen, is een mensenrecht.”

Volgens de brief faciliteert de overheid “huisjesmelkers, beleggers en speculanten”. Zij willen in Pancho’s “een vrijplaats creëren waar de strikte normen en regels van een veeleisende samenleving even niet gelden.”

De krakers hebben overleg met de politie gehad. De politie is ook in het pand geweest (onder).

UPDATE:

Pancho’s zit sinds augustus 2020 op de Dam. Het pand is na de brand verkocht aan een projectontwikkelaar. Deze heeft provisorisch na de brand reparaties verricht. Volgens omwonenden is het binnen aan de Rozengracht eigenlijk te gevaarlijk om te verblijven omdat plafonds zijn aangetast na de brand. Van binnen en van boven ziet er er zo uit:

Foto’s boven en onder: Bas Sommeijer

Deel dit artikel:

22 reacties op Voormalig Pancho’s Catina gekraakt

 1. evert hartog schreef:

  Goede actie, ik ben blij dat jongeren weer opkomen voor hun rechten.
  Zouden meer jongeren moeten doen!

 2. Judith Vonk schreef:

  Gelijk hebben ze! Schandalig die leegstand

  • J. M. Boons schreef:

   Beter leegstand dan overlast.
   Als ze al op voorhand aangeven een “vrijplaats” te creëren waar “de strikte regels van een veeleisende samenleving niet gelden” dan weet je wel wat voor jongeren dat zijn. De samenleving is in hun beleving waarschijnlijk wel goed genoeg om hen van een uitkering te voorzien, dat dan weer wel.

 3. Marga Sijmons schreef:

  Cantina! En heel goed dat dit eindelijk eens gebeurt!
  Staat nog een groot pand al tijden leeg op de Gedempte Gracht.

 4. Annie de Ronde schreef:

  Top gedaan! Ga zo door…….

 5. Liam de Haas schreef:

  Wet of geen wet, kraken gaat door!

 6. Monique Noort schreef:

  Ze staan met een hele ploeg achter op het plat dak te gillen, te zuipen en te blowen. Dat grenst aan onze achtertuin. We zijn er blij mee.

 7. Han eiling schreef:

  Kraken niet erg maar maak er geen zooitje van laat zien dat je t waard bent want dat is vaak en meestal niet t geval.

  • Rob Poldner schreef:

   Beter gekraakt dan leegstaand…

  • Jentien Hagen schreef:

   Aan de meeste panden die langdurig leeg staan kan niet veel verpest worden. Meestal worden er juist weer kamers etc gemaakt omdat de niet dragende muren er uitgeramd zijn door de pandjesbaas/projectontwikkelaar die er daarna dus niks mee doet en het jaren leeg laat staan.

 8. Rosa van der Star schreef:

  Super initiatief! Al die leegstand in Zaandam is een verloedering voor de buurt en daarbij moet er gewoon veel meer ruimte geboden worden om te wonen én om activiteiten te bieden buiten de gebaande paden om.
  Welkom aan de krakers!

 9. Peter Schaap schreef:

  Samen Connecties Leggen!
  Koos Koets Leeft!

 10. Erik Esteie schreef:

  Goede zaak. Het zou met meer panden moeten gebeuren!

 11. Jentien Hagen schreef:

  Ach, misschien even ontladen? De meeste jongeren die kraken zijn gedreven, lieve mensen.
  Het gaat vast meevallen.
  Als het pand eerder bewoond was geweest, was het al eerder een dakterras geworden, denk ik, dus je hebt eigelijk geluk dat het al 2 jaar leeg was.
  Ga anders een dezer dagen eens kennismaken?

 12. Bas Magnee schreef:

  Nederland zit in een diepe wooncrisis. In 10 jaar Rutte stegen de huren met 35 procent. Het aantal daklozen is verdubbeld. Steeds meer jongeren blijven bij hun ouders wonen vanwege het gebrek aan betaalbare huisvesting. Als je al in aanmerking komt voor een sociale huurwoning, moet je vaak jarenlang wachten. De huren in de vrije sector zijn torenhoog en de contracten steeds vaker tijdelijk. Ook een betaalbare woning kopen is nauwelijks te doen door de concurrentie met beleggers. https://www.bnnvara.nl/joop/artikelen/stop-de-wooncrisis-zet-de-vvd-buitenspel

 13. Clasien Feenstra schreef:

  Prima dat ze kraken, maar om overlast te maken is wel weer vervelend. Blowen, afval, schreeuwen en dergelijk. Het kan opzich ook een tandje minder en normaal geleefd worden zonder overlast. Het pand is daarentegen ook gevaarlijk. Ze zitten op het dak, maar ondertussen zitten daar nog gaten van de brand in en is het dus onveilig. Voor hun eigen veiligheid hoop ik op z’n minst dat ze opletten met het dak en dat ze vreedzaam verder gaan kraken zonder overlast te bezorgen.

  • Adriaan van Tulpenbaard schreef:

   Veilig en vredig wonen is in Nederland een grondrecht, maar die kraakpanden zijn dat meestal niet. ja het is prima dat ze kraken als ze zich netjes gedragen. Langdurige leegstaande panden zouden verboden moeten worden.

 14. Martina van Campen schreef:

  Het zijn weer tijden waarin de jeugd het initiatief moet nemen. Kraken gaat gepaard met overlast. Dat is niet leuk voor de buren, maar verwacht niet dat dit zonder herrie kan. Dat zou erg naief zijn. Hier zijn rouwdouwers voor nodig.
  Leegstand=misstand

Hier vind je onze regels

Reageren? Ja, graag!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.