Zaanstad laat nieuwe parkeervakken aanleggen in de Fortuinlaan, Zonnelaan, Lijnbaan, Burgemeester Schaapstraat, Vangstraat en Papegaaienstraat in Krommenie. De meeste vakken komen op plekken waar nu al wordt geparkeerd. In het definitieve ontwerp komt voldoende parkeergelegenheid voor omwonenden, belooft de gemeente in het Gemeenteblad.

Met de invoering van parkeervakken in combinatie met een parkeerverbod wil de gemeente voorkomen dat mensen parkeren op plekken die de veiligheid of de bereikbaarheid in gevaar brengen. Bij voorbeeld op of rond kruispunten waar auto’s het zicht beperken of op plekken waar de rijbaan te smal wordt en de doorgang in gevaar komt.

Het parkeerverbod maakt handhaven mogelijk. Wie zijn auto buiten de parkeervakken neerzet, loopt de kans om een aanslag parkeerbelasting van de gemeente te krijgen.

Belanghebbenden die het niet eens zijn met het besluit van B en W kunnen bezwaar maken tot eind juni 2024.

UPDATE 31 MEI: De invoering van parkeervakken en een parkeerverbod op en rond de Fortuinlaan heeft ook geleid tot een herinrichting van de speeltuin en de parkeerplaatsen voor de woningen van Lijnbaan 87-91. De locatie wordt ‘herbouwd’ tot een soort hofje. Met groene parkeerplaatsen voor schuin parkeren aan de buitenzijde, waardoor er een grotere aaneengesloten ruimte ontstaat om te spelen. Rondom de parkeerplekken komt een haag waardoor de kinderen veilig kunnen spelen. De speeltoestellen worden verspreid over het hofje. De twee bomen op de huidige speelplek gaat de gemeente verplaatsen. Er komen nieuwe bomen bij. Volgens de gemeente hebben de bewoners enthousiast gereageerd over de nieuwe inrichting.

Op de kaart is te zien waar de parkeervakken komen: de rijbaan is paars en de parkeervakken zijn in zwart aangegeven.

Links de Fortuinlaan. Van onderaf de Burgemeester Schaapstraat, Zonnelaan, Vangstraat en Papegaaistraat en de Lijnbaan.

Door Jaap de Jong. Bron: aankondiging gemeente Zaanstad.