Parkeren aan banden in Plan Willis

Na de zomervakantie start de gemeente in Plan Willis in Krommenie een pilot met het strikt naleven van de parkeernorm. Formeel is die 1,3 parkeerplaatsen per woning.

Voor de pilot is dat vertaald in één auto per woning. Gezinnen met meer dan één auto hebben de keuze om te betalen voor elke volgende auto of meedoen aan Buitenwijks Parkeren (BWP).

Over de hoogte van de bedragen kon of wilde een woordvoerder van de gemeente niets zeggen:

“Het bedrag maakt onderdeel uit van de proef. Zeker is dat het een gedifferentieerd tarief wordt: voor de derde auto betaal je meer dan voor de tweede. We onderzoeken of het juridisch mogelijk is een toeslagfactor toe te passen die afhangt van de CO2-uitstoot van de auto. Dat past in ons beleid om Zaanstad CO2 neutraal te maken. De footprint van de auto telt mee voor de parkeerleges.”

Voor het parkeren heeft de gemeente een BWP-parkeerterrein voor Willisbewoners ingericht aan de Zonnebaars. Dat terrein is alleen toegankelijk met een speciale pas.

De bovengemiddelde parkeerdruk is zichtbaar in Plan Willis

Explosieve groei
Tot de pilot is besloten, omdat de gemeente binnen vijf jaar een explosieve groei van het aantal auto’s in Willis verwacht:

“Jonge kinderen worden groot, halen een rijbewijs en kopen of krijgen een auto. De samenstelling van de wijk en de omvang maken haar geschikt voor een snel te realiseren pilot die het mogelijk maakt om het nieuwe beleid april volgend jaar te effectueren. Willis behoort tot de wijken van Zaanstad met een hoge autodichtheid. Dat heeft niet alleen (financiële) gevolgen voor het beheer van de ruimte en voor het milieu, maar ook de veiligheid is in het geding. De brandweer voert regelmatig testritten uit en moet dan constateren dat de doorgang vaak belemmerd wordt door foutgeparkeerde auto’s. Dat is natuurlijk onaanvaardbaar in kritieke toestanden. Bewoners zullen dat ongetwijfeld begrijpen.”

De wijkbewoners worden vandaag geïnformeerd. Autobezitters krijgen een sleutelhanger terwijl op de hoek van de Dwergmeerval en de Blankvoorn vanaf 11:00 een informatiekraam staat waar bewoners hun BWP-pas kunnen afhalen.

BWP-verkeersbord 2017

Deel dit artikel:

3 reacties

 • Marcel

  Dat zou een mooie proef zijn.
  #1april

 • Ferdinand

  De enige grap die wel doordacht is, hulde, alleen door de overvloed aan slechte grappen werd deze ook doorzichtig.

  • De Orkaan

   Lieve Ferdinand, bedankt voor je feedback (we zijn dol op kritische lezers!), maar door je overvloed aan berichtjes dreigt je boodschap z’n m/v kracht te verliezen.
   Wij van De Orkaan zeggen altijd: less is more…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *