Het parkeren op de Zaanse Schans wordt vanaf 1 januari anders georganiseerd. De tarieven gaan voor bussen van € 22 naar € 25 of zelfs naar € 45.

Voor auto’s gaat het nieuwe tarief van € 10 naar € 12 maar er wordt nagedacht over een lager tarief als er kort geparkeerd wordt.

Stichting De Zaanse Schans, die de parkeerterreinen exploiteert, gaat voor bussen ook onderscheid maken tussen hoog- en laagseizoen. Nu geldt er een eenheidstarief: de hele dag tijdens het Paasweekend is net zo duur als 10 minuten op een koude (en dus rustige) novemberochtend. Dat systeem wordt voor personenauto’s wellicht aangepast.

Het huidige dagtarief voor bussen stijgt van € 22 naar € 30 in het hoogseizoen en naar € 25 in het laagseizoen. Dubbeldekkers moeten voor het eerst meer gaan betalen dan ‘normale’ exemplaren. Zij gaan in het hoogseizoen € 45 euro betalen, in het laagseizoen wordt dat € 35 euro.

Auto’s gaan ‘in principe’ € 12 euro (was € 10) betalen, maar er wordt nog nagedacht over een tijdafhankelijk tarief. Bustarieven moeten vroegtijdig bekend zijn omdat touroperators e.a. daar rekening mee moeten kunnen houden. Voor auto’s is bekendmaking op een later moment mogelijk.

Piet Oudega, bestuursvoorzitter van Stichting De Zaanse Schans over variabele tarieven:

“De voor- en nadelen en eventuele varianten daarvan worden nader bekeken. Daar is nog tijd voor. Denk enerzijds aan ‘redelijkheid’: tien minuten versus de hele dag Zaanse Schans. En anderzijds aan de gevolgen voor de bestemmingen/attracties die verder van de parkeerplaats liggen en/of rustige aandacht vragen. Of de horeca: ga je nog rustig een pannenkoek eten als intussen de meter tikt of kies je dan liever voor een broodje uit het vuistje, dat door een ander bedrijf wordt verkocht?”

De belangrijkste redenen voor de verhoging zijn volgens Oudega:

“de toenemende kosten voor parkeerbeheer en verkeersregelaars om de stroom in goede banen  te leiden, een betere verhouding tussen de parkeertarieven, stimuleren van het OV-gebruik en een drukkende werking op het gebruik van auto en bus, in verband met de wens tot stabilisering van het aantal bezoekers aan de Schans. Dat laatste is ook de reden om de tarieven in het laagseizoen iets te verlagen, om spreiding aantrekkelijker te maken.”

In januari 2019 werden de tarieven voor bussen al verhoogd van € 20 naar € 22.

Zaanstad heeft eerder aangekondigd om in de omgeving van de Zaanse Schans te denken over vergunningparkeren en streng te gaan handhaven op fout-parkeren en het negeren van stopverboden.