In 2013 waren het de leerlingen van praktijkschool De Faam die de rollen van onder andere Jezus, Judas en Maria op zich namen. In 2014 verzorgden leerlingen van basisschool De Vuurvogel een voorstelling waarvoor de kerk de deuren moest sluiten voor bezoekers. Het persbericht dat er dit jaar een derde editie plaats vindt van PassionZaandam is dus niet bijster verrassend.

Schermafbeelding 2015-03-10 om 18.47.00PassionZaandam (voorheen The Passion Zaandam, maar dat mocht niet meer van de productiemaatschappij achter de ‘echte’ The Passion) wordt georganiseerd door De Noorderkerk, dit jaar in samenwerking met basisschool De Willibrord. Vanaf donderdag krijgen de leerlingen het druk met acteren, dansen, zingen en het maken van decors en kleding. Dit alles om op 1 en 2 april het lijdensverhaal van Jezus uit te voeren op een boeiende wijze voor het hele gezin. De regie van PassionZaandam is wederom in handen van Steven Geldof. De Orkaan stelde hem, op zoek naar nieuws, wat vragen.

Vanwaar jouw passie voor dit project? “Pasen en vooral de week voor Pasen kan als ‘zwaar’ worden ervaren. Onze vertolking brengt met eerbied en respect het verhaal maar gaat vooral over hoop en kracht. Ik hoop dat als men PassionZaandam ziet het kan vertalen naar zijn/haar eigen leven, want alleen dan kan het verhaal werkelijk betekenis krijgen. Dit jaar spelen, zingen, dansen en vertellen maar liefst 140 kinderen dit indrukwekkende en hoopgevende verhaal.”

Voor de vaste bezoeker: meer van hetzelfde of nieuws? “Nieuws! Deze Passion wordt nog aansprekender voor kinderen. Zo is de muziek dit jaar anders: op vier nummers na allemaal nieuwe liedjes. Jaarlijks kijken we of we de vertelling nog beter, nog aansprekender kunnen maken. Hadden we vorig jaar vier nummers van Marco Borsato, dit jaar zal alleen ‘Droom, durf, doe en deel’ de vaste bezoeker herkennen als een song van de vorige keer. Deze uitvoering heeft er een aantal Disney nummers bij gekregen.”

Dus Borsato moet wijken voor Disney. Tipje van de sluier? “Ach, vooruit en dan direct een flinke: ‘The Circle of Life’ uit de Lion King, de Nederlandse versie natuurlijk, zal aan het einde van PassionZaandam te horen zijn. Dat wordt echt heel bijzonder. Meer vertel ik niet, kom maar kijken. “

Ik zal het thuis eens bespreken.

Hier vind je meer informatie. 

Door: Neeltje Waagmeester Foto’s: Meneer de Fotograaf