Op het SP-congres dat zaterdag in Hilversum werd gehouden, werd voor het eerst het partijbestuur via het one-man-one-vote systeem gekozen. Slachtoffer was de fractievoorzitter van de SP in Zaanstad: Patrick Zoomermeijer.

Volgens de NRC die verslag deed van het congres, werd Zoomermeijer tijdens de lunchpauze van het congres door diverse SP’ers moed ingesproken: “Ze zeggen: Jouw geluid zal worden gemist.”

Zoomermeijer had zich in de verkiezingsfolder uitgesproken voor “ideologische verdieping”. Ten aanzien van migratie hoort Zoomermeijer aldus NRC:

“bij de SP’ers die vooral ruimhartige en humane opvang van vluchtelingen belangrijk vinden. In de partij heet die opvatting nu ‘de lijn-Gesthuizen’, vernoemd naar oud-Tweede Kamerlid Sharon Gesthuizen die voor de SP jarenlang het woord voerde over migratie. In de partijtop lijkt nu de cultureel-conservatieve ‘lijn’ te winnen – met het verhaal dat niet iedereen zomaar kan komen en dat migratiedeals met landen ‘in de regio’, om vluchtelingen daar op te vangen, zo slecht nog niet zo zijn.”

De Zaanse fractievoorzitter zit kennelijk niet meer op de nieuwe partijlijn, Zoomermeijer in NRC:

“De Turkijedeal is een smerige deal. Punt. En als vluchtelingen eenmaal zijn erkend, vind ik dat we goed voor hen moeten zorgen.”

Hij vindt volgens NRC de SP zelf ook “een beetje te wit. We moeten de witte cirkel zien te doorbreken.”

Van de 37.000 SP-leden hebben er 2.500 gestemd.

Foto boven van de SP-website (Nynke Vissia)