‘Ik sta niet toe dat een amateuristisch opererend landelijk bestuur mijn fractie onthoofd’, schrijft Evert Hartog die zojuist na 20 jaar zijn lidmaatschap van de SP heeft opgezegd. 

Hartog zal zich aansluiten bij Patrick Zoomermeijer en Roland van Braam die als De Socialisten verder zullen gaan tot aan de verkiezingen in maart: 

‘Wij zullen ons blijven inzetten voor rechtvaardig en sociaal beleid in de Gemeente Zaanstad, dat is hard nodig.’ 

Eind oktober spatte de tomaat uit elkaar nadat Patrick Zoomermeijer, samen met meer dan 30 andere leden, werd geroyeerd door de landelijke partij. De reden voor het royement was dat ze ook lid zouden zijn van andere politieke bewegingen zoals Marxistisch Platform of jongerenbeweging Rood.

Ook steunfractielid Jasper van Vliet zal de SP verlaten: 

‘Ik heb vanochtend mijn ontslag ingediend als steunfractielid in de Zaanse gemeenteraad en mijn lidmaatschap van de SP opgezegd.’

Van Vliet (21 jaar) was al sinds zijn 15e actief maar: 

‘Wanneer al ruim een jaar lang de strijd voor rechtvaardigheid wordt vervangen door interne strijd, ga ik toch echt andere prioriteiten stellen. Met pijn in mijn hart.’

Daarmee is de SP Zaanstreek aardig ontmanteld. De Zaanse afdeling zal proberen onder leiding van een nieuwe voorzitter Jan Kersten met een nieuwe lijst te komen.