Ook Evert Hartog verlaat SP (Jasper van Vliet ook)

‘Ik sta niet toe dat een amateuristisch opererend landelijk bestuur mijn fractie onthoofd’, schrijft Evert Hartog die zojuist na 20 jaar zijn lidmaatschap van de SP heeft opgezegd. 

Hartog zal zich aansluiten bij Patrick Zoomermeijer en Roland van Braam die als De Socialisten verder zullen gaan tot aan de verkiezingen in maart: 

‘Wij zullen ons blijven inzetten voor rechtvaardig en sociaal beleid in de Gemeente Zaanstad, dat is hard nodig.’ 

Eind oktober spatte de tomaat uit elkaar nadat Patrick Zoomermeijer, samen met meer dan 30 andere leden, werd geroyeerd door de landelijke partij. De reden voor het royement was dat ze ook lid zouden zijn van andere politieke bewegingen zoals Marxistisch Platform of jongerenbeweging Rood.

Ook steunfractielid Jasper van Vliet zal de SP verlaten: 

‘Ik heb vanochtend mijn ontslag ingediend als steunfractielid in de Zaanse gemeenteraad en mijn lidmaatschap van de SP opgezegd.’

Van Vliet (21 jaar) was al sinds zijn 15e actief maar: 

‘Wanneer al ruim een jaar lang de strijd voor rechtvaardigheid wordt vervangen door interne strijd, ga ik toch echt andere prioriteiten stellen. Met pijn in mijn hart.’

Daarmee is de SP Zaanstreek aardig ontmanteld. De Zaanse afdeling zal proberen onder leiding van een nieuwe voorzitter Jan Kersten met een nieuwe lijst te komen.

Deel dit artikel:

3 reacties

 • Henk Visser

  Buitengewoon triest hoe dit alles zo gelopen is.
  Ik wens Patrick, Roland en Evert heel veel sterkte, kracht en succes.
  Geef nooit op. Blijf geloven in waar je voor staat. Dat maakt de individuele mens uniek.

  “Wie niet beweegt, bemerkt zijn ketens niet”
  – Rosa Luxemburg –

 • Belangrijk te weten in deze is dat de SP last heeft van drie groeperingen binnen de partij die de partij willen omvormen tot een actiegroep of een communistische partij. Dat zijn Rood (de jongerenvereniging), het Marxistisch Forum en Communistisch Platform. Als je deze groeperingen hun gang laat gaan dan raakt de partij buitenspel. Een navrant voorbeeld is Nieuwegein. Al maanden maakte het tweekoppige bestuur duidelijk dat ze geen deelname aan de komende verkiezingen willen. Ze willen buitenparlementair. En inderdaad hebben ze recentelijk besloten geen deel te nemen aan de verkiezingen.
  Juist nu is links gebaat bij eenheid. Links moet een vuist maken tegen het neoliberalisme en de marktwerking. Nou stappen er drie mensen uit de SP Zaanstad. Daar heeft de kiezer geen enkele baat bij. Die drie doen alleen de kiezers te kort terwijl ze alles aan de SP te danken hebben. Waarschijnlijk zal rechts hen onder bloemen bedelven. Het landelijk bestuur had veel scherper moeten optreden, ook in Nieuwegein. Nu laten ze de kiezer totaal in de steek.

  • Nico de Vries

   Goede reactie, het gaat om een werkend beleid tegen de onderdrukking van arm gemaakte mensen. Dat is geen communistische splintergroep. Samenwerking met goede mensen uit alle richtingen om weerstand te bieden tegen de heersende macht. Daar gaat het om.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *